U gostima

Skandinavska, topla jednostavnost u Rijeci

Ugodan prostor za kratkoročni najam, Vlasnici, Alma i Dalibor Šušnjar, ispričali su nam kako su osmislili i uredili stan od 50 četvornih metara, i to samostalno, bez pomoći dizajnera i arhitekata

U mirnom riječkom naselju Belveder, odmah iznad centra grada, u šarmantnom apartmanu koji iznajmljuju, ugostili su nas Alma i Dalibor Šušnjar, vlasnica butika i agent za nekretnine.

Apartman službenog naziva Nino velik je oko 50 četvornih metara, a vlasnici su ga osmislili, organizirali i uredili u cijelosti svojim znanjem, trudom i maštom, bez pomoći dizajnera i arhitekata.

Dominiraju svijetli tonovi, bijela i siva jer su vedre, a također nenametljivo ističu detalje. Vlasnici su, kažu, ljubitelji jednostavnih linija i umjerenosti pa im je takav pristup bio nit vodilja kada su opremali svoj apartman iz snova

- Prostor je bio u lošem inicijalnom stanju, nikad preuređivan, u zgradi koja datira iz 60-ih godina, stoga je detaljna adaptacija bila nužna. Od zamisli do izvedbe prošlo je tri mjeseca - prisjećaju se vlasnici Alma i Dalibor i dodaju da je u originalnom tlocrtu stan bio klasično dvosoban (jedna spavaća soba i dnevni boravak), a njihov cilj, nakon adaptacije, bio je dobiti dvije spavaće sobe s dnevnim boravkom i maksimalno otvoriti prostor svijetlim bojama i u konačnici ga povezati u cjelinu.

Središnji dio stana čini funkcionalno i estetski lijepo uređen dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom

S DUŠOM

- Budući da smo ovaj stan uzeli kao investiciju, za dnevni najam, ponajprije smo htjeli napraviti ugodan apartman u kojem bismo i mi sami željeli prenoćiti. Znači, ne samo običnu spavaonicu, nego stančić s dušom. Željeli smo ga otvoriti, dati mu neku prozračnost, udobnost i funkcionalnost. Ukratko, stvoriti ugodan ambijent za kraći i dulji boravak - smiju se vlasnici i dodaju kako se stan sastoji od hodnika, kupaonice sa zahodom, kuhinje s dnevnim boravkom te dvije spavaće sobe. Ima i malu ostavu te balkon.

Kuhinja je ručno izrađena, s potpisom Studija Stanca, i izuzetno je klasična

OBITELJSKO NASLIJEĐE

- U sobi s bračnim krevetom dominira tamnozeleni, king size krevet koji nas je oduševio svojim izgledom, ali i udobnošću. Veliki garderobni ormar, žuta foteljica kao kontrast, dva nahtkaslića i super korisni stalak za odlaganje garderobe. Uz krevet, to je sve što se nalazi u toj sobi koja je inače sjeverne orijentacije, tiha je i mirna, kako i priliči spavaćoj sobi. Druga soba je, pak, s dva odvojena kreveta u potpuno neutralnom sivo - bijelom tonu, nenametljiva i super ugodna za spavanje. No, najvažnija prostorija u stanu je kuhinja s dnevnim boravkom jer je to središnji dio. Kuhinja je ručna izrada naših prijatelja (Studio Stanca), a od ostalog, tu su stol i stolice, televizor, kutna garnitura i jedini vintage komad u stanu, predivna mala kredenca, koju je 70-ih imao gotovo svaki stan, a dio je suprugova obiteljskog naslijeđa - ponosno nabrajaju Alma i Dalibor Šušnjar.

Kupaonica je, ističu, njihova omiljena prostorija u stanu, a krasi je walk in tuš s pločicama boje drveta koje daju toplinu i stvaraju efekt saune. Ostatak pločica u mat cement izvedbi kvalitetne su, masivne, i, ističe vlasnica, jednostavno predivne. Umivaonik, pak, leži na ploči od kvarca koja se naslanja za željeznu konstrukciju.

U sobi s bračnim krevetom ističe se tamnozeleni king size krevet koji je vlasnike Šušnjar oduševio izgledom, ali i udobnošću

- Balkon je malen, sa stolom i dvije stolice za ugodnu kavu ili doručak, pogled je lijep, istočne je orijentacije, ali ima i pogled na more i lijepi riječki zaljev. On je mala eksterijerna oaza koja je idealna za odmor duše i tijela - otkrivaju vlasnici.

Inače, cijeli je stan uređen u njihovu omiljenom, inače u svijetu vrlo popularnom skandinavskom stilu.

SIVI LAMINAT

- Volimo minimalizam Skandinavije, dominirajuće svijetli tonovi, bijela i siva jer su vedre, a također nenametljivo ističu detalje. Ljubitelji smo jednostavnih linija koje prevladavaju u stanu, funkcionalnosti i umjerenosti u uređenju. Zato u stanu prevladavaju neutralne nijanse, zidovi su bijeli, a samo je zid iza kuhinje obojen perivom sivom bojom. U cijelom stanu je laminat sive boje s izraženim fugama koji daje prirodnost, ali i toplinu. Pločice su cement sive, u kombinaciji s bojom drveta - kažu vlasnici i zaključuju da je najizazovnije u ovom projektu bilo osmisliti i urediti sve, a pritom cijelo vrijeme paziti da ne pretrpaš stan i da na kraju bude lijepo uređen.Njima je to uspjelo, zar ne?

Foto: Davor Dragičević Kliker - Real Estate Photography

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:04