Stambeni kompleks Zagreb Residences

Sofisticirano rezidencijalno naselje na Šestinskom vijencu studija Lotus Architecti

Jedanaest planiranih stambenih građevina raspoređeno je u četiri reda tako da svaka jedinica ima široki panoramski pogled na Zagreb, njegove zelene stambene predjele i Medvednicu

Na prestižnoj lokaciji u Ulici Šestinski vijenac, nedaleko od luksuznih ulica Pantovčak i Gornje Prekrižje, uskoro će se realizirati projekt stambenog kompleksa Zagreb Residences. Riječ je o sofisticiranom rezidencijalnom projektu iza kojega stoji studio Lotus Architecti koji vodi arhitektica Maja Bručić.

Projektni zadatak bio je osmisliti rezidencijalno naselje prepoznatljive arhitekture dobro uklopljene u zeleno okružje, koja će odgovoriti funkcionalnim zahtjevima, a ujedno pružiti fleksibilnost kroz individualni pristup. Jedanaest planiranih stambenih građevina raspoređeno je u četiri reda tako da svaka jedinica ima široki panoramski pogled na Zagreb, njegove zelene stambene predjele i Medvednicu. Na površini od 8800 kvadrata sagradit će se ekskluzivno naselje veličine 3800 kvadrata.

BAZENI

- Koncept koji se pokazao idealnim i povezao planirane objekte je korištenje “okvira”. To je omogućilo da planirane zgrade, bez obzira na različite gabarite, i dalje čine prepoznatljivu cjelinu, te je osiguralo fleksibilnost u unutarnjem rasporedu i izgledu pročelja - objašnjava Maja Bručić.

Stambene jedinice su samostojeće ili poluugrađene, s jednim ili dva stana, što omogućava da svatko zainteresiran za stanovanje na toj lokaciji pronađe poziciju i tip stanovanja koji mu najbolje odgovara s obzirom na stil života ili veličinu obitelji. Može se odabrati kuću s dvorištem ili stan u objektima koji mogu imati dvije stambene jedinice. Donji stanovi ostvaruju neposredan kontakt s terenom, a gornji imaju prostrane terase koje omogućavaju kvalitetan boravak na otvorenom.

Redom od ulice Šestinski vijenac, jer naselje se spušta brijegom, planirana je gradnja dviju obiteljskih kuća, svake od 400 kvadrata. Kuće u tom “prvom redu” su planirane s podrumskom garažom za tri vozila, prizemljem, katom i uvučenim katom s izlazom na krovnu terasu s bazenom. U prizemlju će biti smješteni ulazni prostor s garderobom i sanitarijama, open space dnevni boravak i blagovaonica te izdvojena kuhinja koji imaju neposrednu vezu s natkrivenom terasom i blagovaonicom na otvorenom. Na katu su planirane četiri prostrane spavaće sobe, svaka s vlastitom kupaonicom. Na etaži uvučenog kata nalazit će se sauna, kupaonica, mala kuhinja te prostrana terasa s bazenom. Sve etaže su povezane stubištem i dizalom.

Stambene jedinice su samostojeće ili poluugrađene, s jednim ili dva stana. Može se odabrati kuća s dvorištem ili stan u objektima koji mogu imati dva stana

ANTRACIT

- Pročelja su planirana u vidljivom betonu, osim dijela pročelja kuhinje u prizemlju i volumena uvučenog kata koji su obloženi oblogom u antracit boji, što će kuće vizualno povezivati s ostatkom kompleksa - opisuje Bručić.

Oblikovno, “drugi red” građevina uvodi temu “okvira” u antracit boji koji se ponavlja i u trećem i četvrtom redu. Unutarnji prostori se ovdje rastvaraju prema terasama višestrukim kliznim stijenama, čime se prožima unutarnji i vanjski prostor. U tom “drugom redu” planirane su poluugrađene građevine, veličine 300 kvadrata, od kojih svaka može sadržavati jednu ili dvije stambene jedinice, ovisno o odabranoj tipologiji.

Koncept koji se pokazao idealnim i povezao objekte je korištenje “okvira”. To je omogućilo da planirane zgrade, bez obzira na gabarite, i dalje čine prepoznatljivu cjelinu, te je osigurana fleksibilnost u unutarnjem rasporedu i izgledu

Naime, kupcima će biti moguće odabrati opciju kuće ili stana.

Poluugrađene građevine, objašnjava arhitektica, međusobno su izmaknute kako bi se osigurala i dodatno istaknula njihova autonomija i zasebno funkcioniranje.

Na uređenom terenu “drugog reda”, na vanjskim terasama planirani su otvoreni bazeni. Parkiranje je u zasebnoj garaži za dva vozila.

Poluugrađena građevina s jednom stambenom jedinicom ovdje je organizirana na tri etaže s ulazom na razini prvog kata gdje su smješteni prostori open air dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje koji su povezani s prostranom natkrivenom terasom. Na etaži uvučenog kata i prizemlja planirane su četiri spavaće sobe, svaka s vlastitom kupaonicom i mogućnošću izlaska na terasu ili teren. Etaže su povezane stubištem i liftom.

Poluugrađena građevina s dvije stambene jedinice ima jednu stambenu jedinicu s ulazom na razini prizemlja, dok je gornja organizirana na dvije etaže, s ulazom na nivou prvog kata.

Na površini od 8800 kvadrata sagradit će se ekskluzivno naselje veličine 3800 četvornih metara

KRAJOBRAZ

Donji stan sastoji se od open space dnevnog boravaka, blagovaonice i kuhinje koji imaju neposretnu vezu s terasom na terenu te dvije spavaće sobe s kupaonicom. Gornji dvoetažni stan imati će ulazni prostor s garderobom i sanitarnim čvorom, spavaću sobu s kupaonicom te open space zonu dnevnog boravka koja je izravno povezan s vanjskim prostorom terase. Na etaži uvučenog kata planirane su dvije dodatne spavaće sobe, svaka s vlastitom kupaonicom te izlaz na prostranu terasu.

- U “trećem redu” planirane su dvije poluugrađene građevine, svaka od 300 kvadrata, s jednom stambenom jedinicom i jedna samostojeća građevina od 400 kvadrata građevinske bruto površine s dvije stambene jedinice. Parkiranje je riješeno ukopanim garažama za smještaj dvaju vozila, toplom vezom i dizalom povezana sa stanovima te s dva parkirna mjesta na parceli - dodaje arhitektica Bručić.

U “četvrtom redu” planirane su dvije samostojeće građevine, svaka od 400 kvadrata, s dvije stambene jedinice. Parkiranje je u ukopanoj garaži.

Krajobrazno rješenje svih parcela obuhvaćat će uređenje zelenih površina sadnjom visokog i niskog zelenila. Na projektu su s Majom Bručić surađivali Eva Cotman, Jelena Hajdinjak, Kristina Škorić, Valentina Bunić i Matea Vrljičak.

Više na: lotusarchitecti.com.

Foto: Lotus Architecti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 23:28