ronjenje, sport, obitelj

Specijalizirani hoteli

 

Budućnost hrvatskog turizma je u specijalizaciji i ciljanju na uže skupine gostiju, slažu se brojni stručnjaci. Vlasnici hotela prilagodili su se preporukama i tako je Hrvatska nedavno dobila prvi hotel za ronioce, onaj za ljubitelje aktivnog odmora, a već prije uočene su specijalizacije u smjeru obiteljskih i dječjih hotela.

Prije mjesec dana u Premanturi je otvoren prvi hotel specijaliziran za ronioce, Premantura Resort, s mogućnošću odlaganja i spremanja ronilačke opreme te punjenja ronilačkih boca. Hotel se nalazi tik do kampa Runke, a vrijednost investicije iznosi oko dva milijuna eura.

- Lokacija je zanimljiva jer se u blizini nalazi potopljeni admiralski brod Vis koji krasi posebna povijest. Potopljen je na području Kamenjaka, što će ljubiteljima ronjenja biti izuzetno zanimljivo područje za istraživanje - pojašnjava Adriana Zahtila iz Premantura Resorta.



No, dodaje kako nisu orijentirani samo na ronioce, nego na sve goste željne drugačijeg odmora. Za "neronioce" su pripremili brojne aktivnosti i kratke poduke kako bi ih zainteresirali za ovaj sport ili ih naveli da barem probaju kratke vježbe u bazenu. Hotel je zapravo moderna dvokatnica s pet soba i 11 apartmana klase comfort, što odgovara najvećem broju zvjezdica koji može dobiti klasičan hotel. Kako je već prije pojasnio vlasnik Premantura Resorta Danijel Bereš, hotel za ronioce otvorio je jer je planirao povući sredstva iz europskih fondova, no kako su ona namijenjena samo ruralnim dijelovima Istre, plan se izjalovio. Svejedno, popunjenost je vrlo dobra, pogotovo kad se uzme u obzir da je hotel otvoren tek mjesec dana.



Starigrad Paklenica je, pak, bogatiji za hotel namijenjen ljubiteljima aktivnog odmora, i to onima iz Velike Britanije. Ugledna agencija Neilson, specijalizirana za aktivni odmor, uzela je u zakup na pet godina hotelski kapacitet Bluesun hotela Alan i tako je nastao Alana Beachclub.
Iako je hotel namijenjen isključivo britanskim turistima, okolica Starigrada Paklenice od njega bi trebala itekako profitirati, tvrdi direktor Miloš Divić.
- Očekujemo 55 tisuća posjetitelja godišnje, koji u većini paketa imaju dva obroka, što znači da će na jedan ići u okolna mjesta. Isto tako, otvorenje Alana Beachcluba dobro je za brendiranje destinacije, odnosno područja Paklenice, kao idealnog prostora za aktivni odmor - naglašava Divić.



Nielsen je 2015. i 2016. godine dobio nagradu British Travel Award kao najbolja kompanija u kategoriji sportskog turizma, a Starigrad Paklenica im je nova destinacija, nakon Grčke, Italije i Španjolske. To znači da je u prvom redu namijenjen gostima koji tijekom godišnjeg odmora žele skijati na vodi, wakeboardati, jedriti, voziti kajak, surfati, igrati tenis, okušati se u brdskom biciklizmu, slobodnom penjanju ili planinarenju.
Naravno, kompleks Bluesun hotela Alan morao se prilagoditi zahtjevima agencije Nielsen pa je sagrađen novi bazen u kampu, šest novih teniskih terena s umjetnom travom, rasvjetom i tribinama, a sve pod budnim okom bivšeg trenera Andyja Murrayja, Marka Petcheyja. Uređena su četiri dječja kluba prema različitim uzrastima, a ekipa iz Nielsena je dovezla ukupno 18 šlepera sportske opreme u vrijednosti 600.000 funti. Za potrebe gostiju sagrađena je umjetna stijena za penjanje koja je toliko oduševila ekipu iz Nielsena da su sličnu postavili i u Grčkoj.



Hotel ima i novi mini golf, vanjske stolove za stolni tenis, terene za odbojku na pijesku, natkriveni plato za vanjski fitness te veliki unutarnji fitness u slučaju lošeg vremena. Na desetom katu hotela nalazi se ekskluzivni cocktail bar s panoramskim pogledom.
Obiteljski hoteli i oni specijalizirani za dječju animaciju na našoj obali postoje već neko vrijeme, a prošle je godine otvoren jedan od boljih u ponudi - Amarin u Rovinju. Nalazi se na sjeverozapadnoj strani grada, samo nekoliko metara od mora.



Većina od 280 smještajnih jedinica usmjerena je na family pakete, što znači da je u najvećem broju riječ o dvokrevetnim sobama međusobno spojenim vratima, što znatno olakšava komunikaciju među gostima s djecom, ali im omogućava i privatnost. Mališani će u sklopu Amarina moću uživati u brojnim dječjim igralištima i igraonicama te se, ovisno o dobi, kupati i zabavljati u nekom od sedam unutarnjih i vanjskih bazena. Ugostiteljski objekti imaju i posebnu ponudu za najmlađe.

Omiljeni obiteljski hotel Jadranskog mora svakako je Club Funimation Borik u Zadru, gdje će vašu djecu zabavljati profesionalni animacijski tim koji će im iskustvo boravka u ovom hotelu zasigurno učiniti nezaboravnim. U kompleksu postoji Falky Land, s igralištima i dječjim bazenima, a namijenjen je djeci od tri do 12 godina. Teško je i nabrojiti sve aktivnosti iz ponude - dječji disko, ronjenje, bazene s toboganima, natjecanja u nogometu, odbojci, gimnastici.



Više nego dobrodošle su i male bebe za koje osoblje hotela može osigurati kolica, dječje sjedalice, antialergijsku posteljinu, pa čak i grijač bočica.
Prvi tematski hotel za djecu naziva se Andrija i dio je Solaris Beach Resorta u Šibeniku. Hotel ima jedinstveni dizajn s motivima podmorskog svijeta, posebne dječje menije i raznolik animacijski program, kao što su lov na blago, sportske aktivnosti, crtanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:13