Moderan dizajn usred divljine

Spektakularna kuća na prekrasnoj lokaciji

 

PROFIL
  • NAZIV: Villa San Matteo
  • IZGRADNJA: 2018
  • POVRŠINA PARCELE: 4.800 m²
  • POVRŠINA OBJEKTA: 216.00 m²
  • PROJEKT: 2014-2018
  • AUTORI PROJEKTA: Paly Architects
  • KOORDINATOR PROJEKTA: Nikos Lykoudis
  • ARHITEKTI: Nikos Lykoudis, Ismene Papaspiliopoulou, Marina Gkolfomitsou, Konstantinos Platyrrachos, Katerina Argyropoulou, Eleftheria Chatzi
  • DEKORACIJE: Manos Kypritidis
  • FOTO: George Anastassakis

"Od trenutka, kada prijeđete prag ove vile, vrijeme ima drugačiju dimenziju", kažu tvorci ove veličanstvene kuće za odmor na nevjerojatnoj lokaciji na otoku Kreti u Grčkoj. I doista, ljepota koja se otvara s prozora i terasa kuće lako može oduzeti dah! Ovdje se iskonska priroda grčkog otoka pojavljuje u potpuno istom obliku kao i posljednjih tisuća godina. Vrijedno je odati počast arhitektima iz Paly Architects studija, koji su uspješno "upisali" vilu San Matteo u lokalni krajolik, a u interijeru stvorili nevjerojatno elegantne prostore koristeći samo prirodne materijale i tonove. Ovaj je projekt izvrstan primjer kada su priroda i dizajn u savršenoj harmoniji!

Naslonjena na stijenu planine gotovo na vrhu rta Koutsoukos, integrirana u divlji krajolik i izgrađena od zemljanih materijala, ova izdužena rezidencija zaštićena od sjevernog vjetra, gleda na zapadno Kretsko more prema jugu.

Robustan kameni zid u obliku slova L služi kao nastavak planine i određuje raspored svih zatvorenih prostora.

Dva čista volumena, jedan koji se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, a drugi od spavaćih soba, međusobno su povezani dugačkim poluotvorenim dnevnim prostorom, počevši od stijene i završavajući na povišenoj platformi koja lebdi između planine i mora, neba i zemlje.

Koristili su sivi goli beton u pločama, premaz od gline u boji tla na vanjskim zidovima, hrđavi metal, prirodno drvo za pergole i lokalni prirodni kamen.

Unutrašnjost se sastoji od četiri spavaće sobe s kupaonicama te otvorenog prostora s kuhinjom, blagovaonicom, dnevnim boravkom i wc-om. Pergole, vanjski roštilj, vanjska blagovaonica i prostor za sjedenje na platformi te zaštićeni poluotvoreni prostor s kaminom pridonose jačanju osjećaja opuštenosti i stvaranju dijaloga s prirodom.

Villu San Matteo možete već ovog ljeta unajmiti za odmor.

Više informacija potražite na: www.nice2stay.com.

Foto: George Anastassakis

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:35