U GOSTIMA

Spektakularna luksuzna kuća u Istri usred netaknute prirode s okusom soli

 RAJAN MILOSEVIC/
Osim divnih vizura Jadranskog mora, lokacija same kuće gotovo pa spaja nespojivo - plavetnilo s jedne strane i gusto zelenilo s druge

Nije tajna da smo već nekoliko puta svraćali u ove krajeve i osim uobičajenog istarskog šarma, uvijek bi nam u pamćenju ostao neki spektakularni pogled na plavetnilo. Takav jedan panoramski pogled na Kvarnerski zaljev i otoke, akvatorij južne Istre i zaravan središnje Istre koji se pruža s najviše točke naselja Viškovići bio je presudan kada su se, prije nekoliko godina, vlasnici Ville Panoramice odlučili upravo za ovu lokaciju na kojoj će sagraditi svoju kuću za odmor.

image
RAJAN MILOSEVIC/

Spektakularni pogled iz Viškovića na Kvarnerski zaljev i otoke bio je presudan za odabir lokacije na kojoj će se graditi vila

Osim divnih vizura Jadranskog mora, lokacija same kuće gotovo pa spaja nespojivo - plavetnilo s jedne strane i gusto zelenilo s druge. Naime, kuća je smještena podalje od naseljenog dijela mjesta i našla se praktički na osami u netaknutoj prirodi. Kada smo se približili samoj lokaciji, imali smo dojam da prilazimo nekoj staroj utvrdi, ali u suvremenom izdanju. Saznajemo kako su na lokaciji bile postojeće stoljetne masline na površini nešto manjoj od jednog hektara, a sami vlasnici odlučili su posaditi još šezdesetak mladih maslina koje danas, uz prostrani vrt, tvore zeleni plašt ove luksuzne istarske utvrde.

image
RAJAN MILOSEVIC/

NA OSAMI

MJESTO NA KOJEM JE PODIGNUTA KUĆA SPAJA GOTOVO NESPOJIVO - PLAVETNILO S JEDNE STRANE I GUSTu ŠUMU S DRUGE. SMJEŠTENA je PODALJE OD NASELJA, U NETAKNUTOJ PRIRODI PA ONAMO ČESTO NAILAZE SRNE I JELENI, ZA KOJE JE NAPRAVLJENO POJILIŠTE

Zadatak projektiranja vile povjeren je renomiranom lokalnom arhitektonskom uredu Čekada arhitekti. Na samom početku arhitekt nam objašnjava kako je glavni zadatak bio projektirati prostor koji u potpunosti ugađa gostima.

- Dominantan volumen u sinergiji s prirodom ideja je od koje se krenulo u realizaciju - opisuje Vanja Vidulin koji uz Darijana Čekadu potpisuje ovo zdanje.

image
RAJAN MILOSEVIC/

S površinom od 500 m2 proteže se na tri etaže. Sve sobe imaju panoramski pogled, a na podzemnoj su etaži bilijar i vinski kutak

image
RAJAN MILOSEVIC/

Nakon što vas prođe prvo oduševljenje susreta s ovom impozantnom građevinom, možete uočiti prilaz s bočne strane koji je na laganoj padini, a do glavnog ulaza se uspinjete stubama koje su smještene vertikalno u odnosu na objekt. Vila se sastoji od tri etaže gdje volumeni dviju nadzemnih etaža, kompaktnog, statičnog prizemlja i dinamične gornje etaže, tvore cjelinu koja ovdje arhitektonski ujedinjuje princip usklađene ravnoteže - kontraposta. Gornja etaža svojim prednjim dijelom, zajedničkom terasom koja povezuje sve prostorije, izgleda kao da je iskoračila u prostor. Ona se jednako tako ističe i sa strateški raspoređenim lamelama koje su primarno dekorativne uloge kako bi razigrale tamnu fasadu, uz različite kolorističke efekte ovisno o godišnjem dobu i jačini Sunčeva svjetla.

image
RAJAN MILOSEVIC/

UGODITI GOSTIMA

ARHITEKTI IZ RENOMIRANOG LOKALNOG UREDA KAŽU KAKO IM JE PRVI ZADATAK BIO NAPRAVITI PROJEKT KOJI U POTPUNOSTI UGAĐA I
NAJZAHTJEVNIJIM GOSTIMA

Unutarnji prostor organiziran je u planski odvojenim zonama dnevnog boravka, odmora te zabave i opuštanja, koje se uz pomoć velikih staklenih stijenki gotovo neprimjetno isprepleću s vanjskim dijelom kuće i terasom oko bazena. Cjelokupni interijer se sastoji od 500 četvornih metara za čije je uređenje, uz autore projekta, zaslužna i Natali Zulijani Giambastiani. Sve tri etaže ispunjene su svime što je potrebno za vrhunski smještaj u opuštajućem ozračju. Svaka od četiri spavaće sobe nudi panoramski pogled na more već iz same postelje - možete tu slobodno provesti cijeli dan i uživati u prizorima bez da ste se pomakli jedan centimetar. Dio interijera uključuje namještaj rađen po mjeri, koji je izrađen u lokalnim stolarskim radionicama. Spavaće sobe u cijelosti su tako opremljene, a en suite kupaonice opremljene su keramikom Marazzi, sanitarijama Villeroy & Boch i slavinama Hansgrohe. U prizemlju, gdje su prostori za dnevno odmaranje, oni gosti koji su željni pokazati svoje kulinarsko umijeće mogu to napraviti u profesionalno opremljenoj kuhinji. Saznajemo kako je ta suvremeno opremljena kuhinja Veneto Cucine, izrađena ekskluzivno za ovu vilu. Ljubitelji istarskih vina i delicija također se neće osjećati zakinuto u ovoj kući jer je u podzemnoj etaži, uz sobu za biljar i igraonicu, smješten i posebni vinski kutak za pravo uživanje.

image
RAJAN MILOSEVIC/

UNUTARNJI PROSTOR

ORGANIZIRAN JE U PLANSKII ODVOJENIM ZONAMA KOJE SE UZ POMOĆ VELIKIH STAKLENIH STiJENA ISPREPLeĆU S VANJSKIM DIJELOM KUĆE I TERASOM UZ BAZEN

image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/

Dobra glazbena pozadina je nezaobilazna u svakom pravom uživanju pa su cijeli interijer i vanjska lounge zona opremljeni vrhunskim Sonos 5-zonskim Hi-Fi sustavom koji omogućava istodobno uživanje u različitoj glazbi u različitim dijelovima vile.

Vanjski boravak prostire se na površini od 200 četvornih metara, od čega bazen zauzima gotovo trećinu prostora. Uz ljetnu kuhinju nalazi se natkrivena lounge zona s pogledom u kojem se stapaju površine bazena i morskog horizonta. Vanjski dio kuće nudi cjelovito spa iskustvo jer se tamo, osim bazena, nalaze i vanjski profesionalni preljevni jacuzzi, mini-wellness i teretana.

image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/
image
RAJAN MILOSEVIC/

Uz vrhunsku opremljenost i privatnost kakvu samo možete poželjeti, posebnost Ville Panoramica krije se i u pitomoj sinergiji s okruženjem. Osluškujući ritam prirode na lokaciji vile, vlasnici su željeli ovaj isječak istarskog krajolika oplemeniti nesvakidašnjom opremom. Naime, ovo je mjesto vjekovno stanište autohtone divljači koja tijekom ljetnih mjeseci teško pronalazi vodu. Stoga je uz sjeverni rub terena za srne i jelene uređeno pojilište i postavljeno solište. U ranu zoru ili kasnu večer pogled na opuštajuće nijanse i tonove flore u jednom trenutku zaustavit će se na ovim tihim i zahvalnim posjetiteljima, zapravo pravim domaćinima odredišta koje goste očekuje u zagrljaju prirode s okusom soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 20:49