Sperone kuća

Pogledajte kako je stari diskoklub postao oaza za uživanje u Novigradu
Profil
Naziv:
kuća Sperone
Lokacija:
Novigrad, Istra
Površina:
443 m2
Autor:
Studio Metrocubo
Projektni tim:
Željko Mohorović, Ana Grbac, Iva Buljan
Suradnica:
Ivana Mohorović
Kontakt:
Facebook: Mediterranean Luxury Retreats

• Kratki info: Kuća Sperone smještena je u južnom dijelu starogradske jezgre Novigrada na iznimno atraktivnoj poziciji unutar srednjovjekovnih gradskih zidina, na samoj obali Jadranskog mora. Na toj lokaciji nalazio se diskoklub Sperone koji je u potpunosti uklonjen, a kroz povijest je bila poznata i kao gradski vinski podrumi.

• Raspored prostorija: U prizemlju se nalazi wellness, a stražnji, mirniji dio kuće u prizemlju sadrži dvije spavaće sobe i strojarnicu. Stubišni krak koji povezuje dvije etaže smješten je tik uz kamene zidine. Gornja etaža sadrži dnevne funkcije – dnevni boravak, kuhinju i blagovanje povezane u jednu cjelinu. Svojom elegantnom strukturom omogućuje neprekinuti pogled na more i zidine iz svakog dijela. Ispred dnevne zone smještena je terasa koja se kliznim staklenim stijenama izravno povezuje s interijerom. S tri strane zatvara se tendama koje osim zaštite od sunca pružaju i dodatni osjećaj intime. U stražnjem dijelu kata smještena je glavna spavaća soba koja ima svoju kupaonicu. Nasuprot se nalazi četvrta spavaća soba s pogledom na gibeline. Najatraktivniji dio kuće je krovna terasa na kojoj je smješteno sunčalište s kojeg se pruža spektakularan pogled na otvoreno more te starogradsku jezgru.

• Pet riječi koje najbolje opisuju kuću? Užitak, opuštenost, spoj starog i novog, luksuz i intimnost.

• Što je projekt obuhvaćao? Potpuno uklanjanje postojećeg diskokluba i gradnju luksuzne niskoenergetske kuće za odmor s kapacitetom od četiri spavaće sobe, dnevnim prostorima i wellnessom.

• Koji materijali su korišteni za gradnju kuće? Fasada je djelomično kamena, najvećim dijelom staklena i dijelom bijela fasada. Kuća je niskoenergetska s 20 cm termoizolacije na fasadi i na ravnom krovu, a sva stakla su troslojna.

• Koliko dugo je sve trajalo? Oko tri godine.

• Najdramatičnija faza? U prvom rješenju arhitekti su predlagali bazen na krovu sa staklenim dnom koje bi se nalazilo iznad dnevnog boravka, ali zbog pozicije građevine konzervatori to nisu dopustili.

• Osnovna ideja kuće? Osnovna ideja proizlazi iz želje za maksimalnim valoriziranjem konteksta u kojoj se ona nalazi što ujedno i novu arhitekturu stavlja u drugi plan kako bi se postojeće graditeljsko naslijeđe dodatno istaknulo u svim njegovim dijelovima. Time se stvorila simbioza povijesti i sadašnjosti, kamene zidine s upečatljivim gibelinima na vrhovima miješaju se sa suvremenim stambenim funkcijama u unutrašnjosti kuće. • Što je bilo najvažnije? Cilj je bio stvoriti niz vizualnih iskustava koja generiraju more i zidine pa su svi glavni sadržaji orijentirani prema moru. Zidine su poslužile kao savršena scenografija gdje se dnevna i noćna rasvjeta poigrava vrhovima zidina, što je očaravajući element za vrijeme boravka u kući.

• Koje boje i materijali prevladavaju u interijeru? Korišteni su prirodni materijali i zemljani tonovi kako bi se postigla toplina dok su linije namještaja izrazito moderne. U opremanju su korišteni vrhunski materijali, veliki dio namještaja rađen je po mjeri u Italiji, a korišten je i namještaj poznatih svjetskih brendova.

• Što je na podu, a što na zidu u pojedinim prostorijama? U cijeloj kući na podu je drvo, parket i decking, a u kupaonicama keramika. Zidovi su većinom žbukani i bojani, a djelomično je apliciran epoxy premaz.

• Kako je organizirana rasvjeta? Većim dijelom je rasvjeta ugrađena u knauf strop (tal. proizvođač Luce & light). Korištena je i dekorativna rasvjeta poznatih proizvođača kao što su Artemide i Moooi. Posebna pažnja posvećena je osvjetljenju zidina s indirektnom LED rasvjetom – unutarnjom i vanjskom.

• Kako je riješeno grijanje? Na krovu su postavljene dvije toplinske pumpe i solarni paneli koji služe za pripremu tople vode i podno grijanje u kombinaciji s fancoolerima.

• Dnevni boravak je osmišljen i organiziran… Opremljen je talijanskim namještajem po mjeri i dizajnerskim namještajem Poliform, a na terasi uz dnevni boravak je vanjski namještaj Gervasoni. Sve je u svijetlim zemljanim tonovima.

• Blagovaonica je osmišljena i organizirana… Nalazi se u open space prostoru zajedno s kuhinjom i dnevnim boravkom. Dominira drveni stol od četiri metra koji je rađen po mjeri i 12 stolica Eames DAW.

• Kuhinja je osmišljena i organizirana… Dijelom je ugradbena s velikim otokom. Rađena je po mjeri u Italiji, radne ploče su od quarzita, dio ormara od poda do stropa je bojan epoksidnim premazima. Kuhinjski aparati su Neff, a hladnjaci za crno i bijelo vino Scholtes.

• Spavaće sobe su osmišljene i organizirane… Uređene su također u neutralnim zemljanim tonovima, ali s plavim akcentima.

• Kupaonice su osmišljene i organizirane… Svaka soba ima svoju kupaonicu, a najatraktivnija je kupaonica master bedrooma koja je otvorenog tipa sa samostojećom kadom.

• Terase su osmišljene i organizirane… Jedna je u prizemlju, obložena je kamenom i na njoj se nalazi ljetna kuhinja. Druga je u produžetku dnevnog boravka i može se u potpunosti zatvoriti rolo zastorima na daljinsko upravljanje, dok je treća, najatraktivnija krovna terasa gdje se nalazi sunčalište i s koje se pruža nezaboravan pogled na more i zidine.

• Postoji li neka ekstra prostorija? U prizemlju je prostor wellnessa sa zatvorenim bazenom, saunom i prostorijom za vježbanje. Kliznim staklenim stijenama prostor wellnessa potpuno se otvara za pristup donjoj terasi s ljetnom kuhinjom i sunčalištem. Beskonačni bazen ostavlja dojam stapanja s morem.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:44