Jednostavno, a efektno uređenje

Spojem opeke i drva do toplog doma

U 40 četvornih metara prostora stana prikazanog na fotografijama iskorišten je spoj opeke i drva, koji unosi toplinu u prostor, te hladnih sivih i bijelih tonova kako bi se dobio atraktivan stan s odličnim kontrastom. Dizajn ovog interijera potpisuje dizajner Nhat Tan Tran, koji je za osnovnu odlučio stvoriti jasno razdvojene zone, a istodobno zadržati odličnu protočnost prostora.

S ulaza u ovaj jednosobni stan otvara se pogled na kuhinju i dnevni boravak, dok je spavaća soba uvučena u prostor s lijeve strane i isprva nije vidljiva. To vlasnicima omogućuje barem trenutak privatnosti, sve dok ne zakoračite u dnevnu sobu i primijetite da se iza kauča skriva cijela dodatna zona. Bočni zid boravka rastvoren je staklenim vratima, što omogućuje prodiranje svjetlosti u stan te vodi na mali balkon, na kojem je perilica rublja.

Kuhinja je vizualno odvojena od ostatka stana primjenom monokromatskih pločica s orijentalnim uzorkom na podu. Složena u obliku slova L, opremljena je isključivo donjim kuhinjskim elementima bijele boje. Tamne nijanse u ovaj dio prostora unose mat crni kućanski aparati. Sudoper je dubok i izrađen od betona, a radna ploha iskorištena u prostoru nalikuje mramoru. Rustikalnost unosi gruba obrada zida koja podsjeća na bijele opeke. Na jednom su zidu i bijele police za odlaganje posuđa. Šarmantan detalj u ovom dijelu stana je okrugli masivni drveni stol smeđe boje i manjih dimenzija, okružen bijelo obojenim stolicama. Prostor ove mini blagovaonice dodatno definira velika bijelo-zlatna visilica koja se spušta iznad stola.

Uz kuhinju se nalazi boravak, koji je namješten kaučem svjetlosive boje i tamnom drvenom škrinjom koja služi kao stolić za kavu. Televizor je smješten ispred zida na kojem su iskorištene tri vertikalno postavljene tapete s uzorkom crvene opeke, čime se razbija neutralnost prostora.

Sam ekran smješten je u improviziranom ormariću sastavljenom od četiri betonska bloka i dvije drvene daske. Sivi tepih s uzorkom postavljen pod škrinju unosi malo ritma o boravak.

Spavaća soba, koja se nalazi iza kauča, ima nekoliko zanimljivih detalja. Tik do prozora drvene su police za knjige s jedne strane i mali radni stol s druge, a cijeli taj uski potez prostora vizualno je odvojen pločicama na podu, koje su već viđene u kuhinji, čime se te dvije zone dodatno povezuju u cjelinu.

Odignuti okvir kreveta iskorišten je za skladištenje stvari u lijepe košare na kotačićima, koje se lako sakriju ispod samog kreveta. Kupaonica je smještena s druge strane bračnog kreveta. Prozračno i staloženo uređenje, zar ne?

Izvor: Home Designing

Izdvajamo

Iz drugih medija