Srebrna kuća

Kad pogled određuje kompletan dizajn kuće

Grčka je pretežno planinska zemlja i oko 80% njezina teritorija čini brdsko-planinski prostor. Iako ima puno rijeka, one uglavnom oskudijevaju vodom, kratkog su toka i niti jedna nije plovna. No, ono što Grčka ima i što je njezino najveće prirodno blago je razvedena obala, baš poput Hrvatske, s puno otoka i poluotoka u Jonskom, Egejskom i Kretskom moru. Iako većinu grčkih otoka “krasi” grub krški teren, postoje i zeleni otoci, poput Krfa, najšumovitijeg i zelenog Zakintosa na koji vas vodimo danas.

Zakintos je jonski otok koji je opisao čaki i Homer u antičko doba. Njegovu okosnicu čini brdo visoko 1,628 metara s pogledom na Jonsko more. Stoga nimalo ne čudi da je arhitekt Olivier Dwek, koji stoji iza Srebrne kuće, projekt kuće koncipirao upravo prema moru i maksimalno iskoristio pogled koji se s nje pruža visoko s brda. Od početnih skica do njezina završetka svi planovi su definirani oko njezina pogleda. S terasa, dnevne sobe, blagovaonice, kuhinje, spavaće sobe i kupaonice, dnevni prostor orijentiran je prema fascinantnom morskom pejzažu koji arhitektura kuće dodatno ističe, čineći ga još teatralnijim.

Grčka je zemlja s puno sunca, ali i vrlo jakog sjeverozapadnog vjetra meltema koji ugodno osvježava na vrućem grčkom suncu. No, taj vrlo snažan termički vjetar koji dolazi s mora svoju najveću snagu ima upravo u vrijeme ljeta i godišnjeg odmora. Taj važan detalj arhitekt je morao uzeti u obzir pri projektiranju kuće da bi je zaštitio, zbog čega je u konačnici granica između interijera i eksterijera postala zamagljena. Nepregledna klizna vrata otvaraju dnevni boravak i blagovaonicu prema terasi pa se formiraju još dvije natkrivene terase. Okrenuta prema morskom plavetnilu bijela silueta kuće svjetluca poput pjene na valovima, a njezini kromatski kontrast podsjeća na tradicionalne cikladske kuće. I na kraju, srebrna kuća Oliviera Dweka još jednom dokazuje da najbolja inspiracija dolazi iz povijesti tradicionalne gradnje i arhitekture. Pogledajte!

Foto: Serge Anton

Izvor: archdaily.com

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:53