Stan koji stane na jednu fotografiju

Kad veličina nije bitna!

Tko je rekao “veličina nije bitna”! Očito nije bio arhitekt jer pokušati smjestiti cijeli stan u 21 četvorni metar nije mala stvar, ali nije nemoguće. Dizajnerski i arhitektonski biro Spamroom sa sjedištem u Berlinu uspio je domišljatim korištenjem vertikalnog prostora i jedne višenamjenske glavne jedinice upravo nemoguće. Riječ je o Altbau stanu smještenom u zgradi sagrađenoj ranih 1900-ih u Berlinu koji se izvorno sastojao od dvije vrlo malene sobe i zajedničkog vanjskog zahoda. Konfuzan loše iskorišten prostor i raspored prisilio je nove investitore da angažiraju profesionalce koji su taj problem odlično riješili. Kako? Uklonili su sve unutarnje zidove i ogulili sve površinske slojeve u interijeru koji su dodani tijekom godina da bi otvorili prostor. Na taj su način dobili praznu prostoriju koju su mogli “modelirati” prema željama investitora. I baš poput praznog umjetničkog platna, u novi su stan smjestili dnevni boravak koji je ujedno prostor za spavanje, malu, ali dobro opremljenu kuhinju, kompaktnu kupaonicu i obilje prostora za pohranu stvari.

Glavna značajka novog prostora je središnja jedinica koja ga dijeli po dužini. Duž jedne strane jedinice je hodnik i kuhinja s velikim prozorima koji osiguravaju dovoljno svjetla, a prostor za pohranu smješten je iznad radnog djela. Paralelno s kuhinjskim hodnikom na drugoj je strani ulazni hodnik u stan i dva četvorna metra velika kupaonica. Velika prednost tog malog stana je njegova visina koju su arhitekti iskoristili pametno. Naime, glavna jedinica je minimalne visine, što je omogućilo gradnju polukata iznad, u kojem će biti prostora za spavanje. Pristup na polukat je omogućen čeličnim stubištem pričvršćenim za zid koje je potpuno nenametljivo, a vlasnicima osigurava dodatan prostor za policu ili ormar.

Ovo je još jedan dobar primjer malog interijera koji je svijetao, prozračan i moderan zahvaljujući dobrim arhitektonskim rješenjima.

Foto: Ringo Paulusch

Izvor: Spamroom

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:11