Potkrovlje veličine 46 kvadrata

Stan na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu

Potkrovlje veličine 46 kvadrata

VLASNICI: obitelj iz Zagreba
UREĐENJE INTERIJERA: dizajnerica interijera Tina Kurpez, Studio Karas
INFO: potkrovlje veličine 46 kvadrata

Uzeli ste godišnji odmor i želite posjetiti metropolu, ali tih nekoliko dana želite živjeti i osjećati se kao domaćin, a ne kao gost. Upravo to nudi prekrasno potkrovlje koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji na samoj granici podsljemenske zone i strogog centra. Ova savršena oaza mira od svojih 46 četvornih okružena je bogatim zelenilom koje štiti od gradskog sivila. Budući da je prije svega namijenjena kraćim boravcima, rasterećena je funkcije svakodnevnog stanovanja, a različite zone nalaze se u jednom prostoru, neomeđene dodatnim pregradnim zidovima.

– Ovakav koncept poznat je i prihvaćen kada se radi o dnevnom boravku koji je spojen s prostorom za blagovanje i kuhinjom, ali vrlo je neobično bez dodatnih pregradnih zidova ostaviti i ulazni prostor te spavaonicu. Jedino je kupaonica odvojena od ostatka stana – kaže dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas.

Objašnjava kako je bijela boja vizualna podloga cijelog stana, kao i visoki stropovi te vidljive drvene grede, konstrukcijski elementi krovišta. Upavo zbog otvorenog prostora i atraktivnih drvenih elemenata odlučeno je da će zidovi, kao i glavni komadi namještaja, biti u bijeloj boji. Također, bjelina će se “razbijati” dekoracijama, cvijećem i detaljima u nekoj intenzivnoj boji, koja se s vremenom može i mijenjati, te će se tako utjecati na promjenu cijele atmosfere interijera ovog stambenog prostora.

Za početak će se stan dekorirati elementima u boji ciklame. – Najveći problem i najveći gutač prostora u potkrovlju su kosi stropovi koji pri rubovima prostorije ne ostavljaju mogućnost normalnog kretanja i korištenja prostora. Ormari za spremanje odjeće i stvari organizirani su oko dimnjaka koji je smješten u centar prostora – objašnjava Kurpez.

Što se tiče prostorija u stanu, sve su pomno promišljene, tako da je kuhinja potpuno otvorena prema ostatku stana i organizirana u L formi. Napravljena je po mjeri, fronte su od bijelog iverala, a radna ploča od iverice oplemenjene laminatom za radne ploče. Na podu je postavljen parket kao i u ostatku prostora, a zid je tretiran bijelom tekućom plastikom. – Dnevna soba organizirana je u ovom otvorenom prostoru nasuprot kuhinje.

U prostoru dnevnog boravka dominira kutna garnitura izvedena u U formi. Postavljena je zidna rasvjeta koja daje uglavnom ambijentalno svjetlo – kaže dizajnerica. Spavaća soba sama po sebi je jednostavna, a pečat joj daje noćni ormarić. – Glavni vizualni dojam kupaonici daju vidljive drvene grede uz koje je smješten umivaonik te WC školjka.

Iako je kupaonica malih dimenzija, želja vlasnika bila je u kupaonicu smjestiti i kadu. Zidovi su obloženi bojom namijenjenom za upotrebu u vlažnim prostorima – zaključuje Tina

Foto: Vedran Metelko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:21