Recept za uspjeh

Stan od 37 kvadrata u zagrebačkim Remetama: Mali fantastično uređen stan koji obara s nogu

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Vlasnica naginje eklektičnom stilu uređenja, a veliku inspiraciju u svemu, pa tako i u interijeru, crpi iz umjetnosti, boja i prirode

PROFIL

  • Info: Stan od 37 m² u obiteljskoj kući
  • Lokacija: Zagreb, Remete
  • Uređenje: vlasnici

Anamarija Udovičić Pavlinović, čiji ste profil na Instagramu @aestheticmagnetic zasigurno primijetili, sama je sa suprugom uredila stan od 37 četvornih metara

Anamarija Udovičić Pavlinović i suprug Dario u potpunosti su sami uredili ovaj stan od 37 kvadrata, a koji svatko tko ga vidi ne može zaboraviti. Ovaj mladi bračni par upoznao se na fakultetu teologije, a nakon završetka vjenčali su se te krenuli u uređenje prizemlja obiteljske kuće u zagrebačkim Remetama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dvije stilske komode i zlatni bar su restaurirali, nekoliko kupljenih komada prebojali, a sami su postavljali i štukature

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Muž je paralelno s teologijom završio građevinu, a ja uskoro završavam školu za dizajn interijera. Nakon vjenčanja odlučili smo urediti prizemlje obiteljske kuće koje je bilo rohbau. Naš prvi zajednički dom gledali smo kao na naš prvi zajednički projekt. Dario je radio nacrte stana i sve stvari tehničke prirode, a ja sam se uhvatila u koštac s dizajnom i interijerom. Najzahtjevnije je bilo smjestiti sve što nam treba za svakodnevni život u 37 kvadrata - prisjeća se Anamarija i dodaje kako je zbog toga namještaj biran po funkcionalnosti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Tako krevet i kutna garnitura imaju sanduk za pohranjivanje, dodatni ležaj, spremište za taburee. Ugradbeni ormar, kuhinja, blagovaonski stol, ulazna vrata i ormarić u kupaonici rađeni su po mjeri. Vrlo važno nam je bilo da stan bude odraz nas i našeg karaktera. Veliku inspiraciju u svemu, pa tako i u interijeru crpim iz umjetnosti, boja i prirode. Prijatelji nam često znaju reći kako smo napravili svoj mali muzej - smije se kreativka.

I zaista, ovaj šarmantan prostor svakim svojim kutkom privlači pažnju.

- Helenistička i rimska kultura, jednom riječju - antika, za mene predstavlja veliku ljubav, a upravo sam tu tematiku koristeći tapete stavila na dva glavna zida u stanu - centralni dio hodnika i spavaće sobe.

U dnevnom boravku dominira plava kutna garnitura koja je, uz krevet, proizvod hrvatskog dizajna. Ovdje su i dvije restaurirane stilske komode, a ljubav prema uradi sam projektima je još jedna zajednička strast ovog para.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Da je vlasnica velika ljubiteljica antike, pokazuju i tapete na dva glavna zida u stanu - u centralnom dijelu hodnika i spavaćoj sobi

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Kupili smo ih na Njuškalu za vrlo malo novca, ali i u lošem stanju. Restaurirali smo ih i promijenili ručkice te su dobile sasvim novu dimenziju, a sada su nam neprocjenjive. S druge strane, stol u hodniku kupljen je u Jysku te je bio vrlo jednostavan, bijeli s drvenom podlogom. Njega smo obojili u crnu mat boju, a na gornjoj podlozi rađena je decoupage tehnika. Mali zlatni bar je star više od 20 godina, bojan je i obnovljeno mu je staklo. Na hodniku se nalazi polica iz Ikee kojoj smo potpuno promijenili izgled i karakter kada smo je oplemenili zlatnom bojom te se poigrali crnim kontrastom. Tapete smo također sami lijepili, a štukature na hodniku sami rezali i tako uštedjeli jer smo koristili obične drvene letvice koje smo bojali - objašnjava Anamarija.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kuhinja je od poda do stropa i bez ručkica kako bi djelovala prostranije. Površinom je mala i kupaonica, no ima sve potrebno, čak i perilicu ispod umivaonika

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kuhinja je moderna, jednostavnih linija, rađena po mjeri od poda do stropa, bez ručki, kako bi i vizualno djelovala prostranije. Kupaonica je vrlo mala, ali ima sve što je potrebno, a ispod umivaonika smještena je čak i minijaturna perilica za rublje. Spavaća soba vizualno je proširena zanimljivom tapetom na zidu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zidnom dekoracijom vizualno je produbljen prostor spavaće sobe, a u kombinaciji s helenističkim skulpturama dobiven je muzejski ugođaj

- Obje tapete su naručene od švedske firme specijalizirane za tapete. Tapetom u spavaćoj sobi htjeli smo dobiti taj doslovni ugođaj muzeja s helenističkim skulpturama te vizualno produbiti prostor, a tapetom u hodniku htjeli smo sakriti vrata hodnika, želeći integrirati hodnik u ostatak stana kao da je zasebna soba. Na tapeti u hodniku prikazana je slika Alexandrea Cabanela s antičkom tematikom rođenja Venere. Moram priznati da su mi tapete iznimno drage, a kroz svoju tematiku, sadržaj i boje čine i povezuju smislenu cjelinu cijeloga stana - ističe buduća dizajnerica interijera, a mi je pitamo kojih pet riječi najbolje opisuju stan.

- Umjetnost, boja, ekstravagancija, funkcionalnost, karakternost. I šesta, eklektika. Eklektika je stil u interijeru kojem osobno najviše naginjem upravo zbog široke lepeze i slobode koju pruža - kaže i dodaje kako ovo nije finalni “postav” ovog prostora.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Što se tiče samog interijera i detalja, mogu reći kako ta faza nije i nikada neće završiti jer sam ja onaj tip koji uvijek smišlja novosti i neke preinake, no za sada smo prilično zadovoljni. Nismo htjeli klasičan, prosječan interijer, niti smo se ograničavali stilski zbog male kvadrature. Ponosni smo što smo uspjeli iz njega izvući estetski i funkcionalni maksimum. Uložili smo puno ljubavi, rada, ali i znanja jer smo primjenjivali sve ono što smo na području građevine i dizajna interijera učili. Tako da smo uz predivan dom dobili i potvrdu da smo uspješno realizirali naš prvi pravi projekt - zaključila je Anamarija Udovičić Pavlinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 09:30