INTERIJER UREĐEN ZA 50.000 KUNA

Stan od 38 kvadrata u zagrebačkom Voltinom naselju

Vlasnica je 38 kvadrata uredila u kombinaciji industrijskog i retro stila, miješajući drvo, željezo, antikvitete i vedre boje

Što je sve potrebno da stan postane dom? Samo 50.000 kuna, nešto starih uspomena i jedno veselo obiteljsko druženje u novouređenom prostoru bili su dovoljni da stan od 38 kvadrata u novosagrađenoj zgradi u zagrebačkom naselju Voltino postane udoban dom.

Po zanimanju ekonomistica koja dane provodi u svijetu brojeva i računica, vlasnica je svoju maštu oslobodila uređujući interijer stana. Već pri prvom posjetu imala je određenu viziju u kojem bi smjeru voljela krenuti.

- Željela sam postići kombinaciju industrijskog i retro stila. Kombinirala sam drvo i metal s raznim starinskim detaljima koje sam pronašla na sajmu antikviteta na Britancu. Sve sam malo osvježila bordo nijansom zidova i stolcima u blagovaonici u različitim bojama. Uređenje je trajalo oko četiri mjeseca, a moje prijateljice, kada dođu u posjet, zafrkavaju me da imam mladenački stan, iako sam napunila 60 godina - kroz smijeh nam opisuje svoje zamisli vlasnica.

No, iako uređen baš onako kako je željela, u ovom se prostoru nije odmah osjećala “kao kod kuće” jer je prije živjela u puno većem stanu.

- Stalno sam odlazila u posjet kćeri u stan u kojem smo prije zajedno živjele jer mi je ovo bilo nekako preskučeno i neudobno. Nisam se nikako mogla naviknuti. No, organizirali smo jedan obiteljski ručak u mom novom stanu i otad mi je prostor postao topliji, draži i konačno sam ga doživjela kao svoj dom - priznala nam je vlasnica i povela nas u kratak obilazak.

OPEN-SPACE

Iz maloga ulaznog prostora, kojim dominira veliko ogledalo koje vizualno povećava stan, ulazi se direktno u open-space prostor u kojem su dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja s pogledom na zapad te izlazom na terasu površine 7,5 kvadrata. Kombinaciju tamnijeg laminata i bordo boje na zidu dnevne sobe vlasnica je oživila kaučem u boji senfa, a umjesto fotelje, odabrala je zanimljiv metalni naslonjač koji odlično paše uz mali stolić s metalnim nogama i drvenom površinom. Komoda i police na zidu boravka izrađeni su po narudžbi prema njezinim zamislima od hrastovine, a u prostoru su raspoređeni antikviteti poput drvene škrinje, retro fotoaparata, male drvene bačve, pisaće mašine i svijećnjaka. Poseban značaj ima starinska pegla koju je naslijedila od bake.

UMIRUJUĆA SOBA

Bordo boja zida provlači se i u kuhinju, a uz šarene stolce najveća zanimljivost ovoga dijela stana je blagovaonski stol koji je zapravo prenamijenjeno postolje stare singerice. - Odlučila sam se za kuhinju u jednoj liniji s frontama svjetlije nijanse visokog sjaja. Kao produžetak radne plohe ili, pak, mala smočnica služi mi dodatni drveni stolić, a izabrala sam i pomalo neobičan srebrni hladnjak jer mi je imao retro štih - pojasnila je vlasnica.

Spavaća soba u južnijem dijelu stana potpuna je suprotnost živahnom i bojama ispunjenom dnevnom prostoru. U njoj su samo krevet, veliki bijeli ugradbeni ormar koji skriva sve stvari, također bijeli, pomalo romantični, metalni stolac i stari radio koji služi kao noćni ormarić.

Kupaonica od 4,5 kvadrata je smještena odmah nasuprot ulazu, a prije uređenja već je bila opremljena sivim podnim i bijelim zidnim pločicama te tuš-kabinom i WC-om. - Ovdje sam morala odabrati samo umivaonik, a osmislila sam i postolje za njega te ormarić i police koje mi je majstor izradio po mjeri od drva kanadske trešnje - ispričala je vlasnica koju čeka još jedino ugradnja tende iznad terase kako bi sunčane dane mogla provoditi u svojoj maloj zelenoj oazi.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:21