KAKO ŽIVIMO

Stan od 50 m2 inspiriran uživanjem u pjenušavim vinima

Arhitektica Kora Demel Zadro potpisuje projekt pametne organizacije te lijepog uređenja doma koji nakon adaptacije nije izgubio na estetici

Na pola puta između zagrebačke gradske vreve i zelenila podsljemenske zone smjestio se stan od 50 četvornih metara mladog bračnog para čiji projekt adaptacije, uređenja i opremanja potpisuje hrvatska arhitektica Kora Demel Zadro.

- Stan je inicijalno bio dvosobni, građen šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sastojao se od ulaznog hodnika, dvije sobe prema ulici, kupaonici orijentiranoj prema dvorištu, WC-a, kuhinje te balkona i izbe. Temeljitom adaptacijom, kako bi se stan uskladio s potrebama suvremenih stanara, dvije su sobe pretvorene u jedan veliki dnevni prostor u kojem se i kuha i boravi, a kuhinja, koja gleda na istok i mirnu unutrašnjost velikoga stambenog bloka, pretvorena je u spavaću sobu - objašnjava arhitektica Kora Demel Zadro i dodaje da se brzo sporazumjela s vlasnicima s kojima je prvo dogovorila kako će tema uređenja stana biti oda pjenušavim vinima i uživanju u njima. Ukratko, uređenje nadahnuto ljepotom životnog hedonizma.

Prednost je što svaka prostorija u realno ne tako velikom stanu ima potrebno prirodno svjetlo koje “osvježava”

CRNI DETALJI

- Iako je cijeli taj razgovor počeo kao interna šala, na kraju je cjelokupni izgled stana zaista inspiriran bojom vina, posebice bojom pijeska i blijedo ružičastom, ali i bojom cognaca s malo crnih detalja - ističe arhitektica.

Inače, organizacija ovog stana je adaptacijom dovedena do savršenstva, iskorišten je svaki centimetar prostora, i to da se nije izgubilo na funkcionalnosti ni estetici.

Tako je ulazni prostor spojen s velikim prostorom dnevnog boravka u kojem su i kuhinja i blagovaonica. Ulazna vrata tapecirana su u tkaninu grube teksture koju su osmislili stolari. Isto tako, ulazni je prostor s jedne strane otvoren prema prostoru dnevnog boravka, a prostori kupaonice i spavaće sobe, odnosno ulazi u te prostorije naznačeni su vertikalnim aluminijskim profilima u punoj visini prostora, koji zamjenjuju kvake na vratima. Naime, čitav je zid ulaznog prostora “obučen” u grigio ogledala, iza kojih se kriju ili garderobni ormari ili ulazi u kupaonicu odnosno spavaću sobu. Stolari su izradili i tapecirano uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi.

Dnevni boravak i kuhinja su određeni ugradbenim elementima na nasuprotnim obodnim zidovima stana prema susjedima

SIVI PLIŠ

- Velika prednost ovog životnog prostora jest to da svaka prostorija u stanu ima prirodno svjetlo, a kupaonica ima i gospodarski dio, skriven u sklopu kupaonskog ugrađenog stolarskog elementa, koji sadrži, dakle, i bojler, i perilicu, i košaru za rublje, i ladice za kupaonske potrepštine, a iza ogledala i ugrađene police za kozmetiku. Spavaća soba je, pak, posebna po interpretaciji baldahina koju smo izveli kako bismo naglasili krevet i zaštićenost kreveta u tu opnu koja ga obavija sa svih strana. Naime, uzglavlje je u punoj visi tapecirano u sivi pliš, a na stropu iznad kreveta nalazi se, kao i na zidu nasuprot uzglavlju, drvena obloga. Tema nam je kontrast glatkih i sjajnih i strukturiranih i mat površina, a sve u tonovima sive i boje pijeska, od hrastova izbijeljenog parketa na podu, do travertina u kupaonicama.

Dnevni i boravak i kuhinja su određeni ugradbenim elementima na nasuprotnim obodnim zidovima stana prema susjedima. Na jednoj je strani niša za kuhanje koja je jedini otvoreni prostor, a na suprotnoj niša za televizor. Kuhinjski pult je ujedno i jedini stol za blagovanje, završna ploha je prirodni kamen u sivim, smeđim i crnim tonovima. Trosjed koji dominira dnevnim boravkom u skandinavskom je stilu, a jedan od glavnih detalja u prostoriji je slika na zidu, inače djelo umjetnika Borne Demela koja je dio serije za koju je nagrađen Rektorovom nagradom Likovne akademije u Zagrebu davne 1998. godine - nabraja Kora Demel Zadro i priznaje da je zadovoljna rezultatom uređenja ovog stana te činjenicom da se odabirom boja i materijala uspjela u jednom prostoru spojiti interpretacija lakoće pjenušavosti i težine mraka.

Gotovo sav namještaj u stanu je rađen po mjeri, a dominantni komad je trosjed smješten u centralnom dijelu koji je u skandinavskom stilu

Jedna od najkorištenijih prostorija u ovom stanu, kuhinja, ima posebnu priču o svom nastanku.

- Kuhinja je, kao i veliki ugradbeni ormar dnevnog boravka, na nasuprotnom zidu prostora rađena po principu ne-uočavanja, odnosno ormari tvore zidove, jer se ne uočavaju detalji otvaranja, budući da se sve fronte otvaraju na potisak.

PUNA VISINA

Potrebno je bilo ostvariti što više elemenata za pohranu stvari, kao i kuhinjskih, pa smo iskoristili punu visinu stana za sve ormare, koji se nalaze i u ulaznom prostoru, umjesto zida između ulaza i kupaonice. I ulazna vrata u kupaonicu i spavaću sobu izvedena su u punoj visini prostora, kao dio stolarske stavke, da se ne uočavaju iz boravka - otkriva. Namještaj u stanu gotovo je sav rađen po mjeri, a ostatak je nabavljen u zagrebačkim trgovinama namještajem.

Foto: Tomislav Krišto /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:57