KAO U SF FILMOVIMA

Stan od 70-ak kvadrata u zagrebačkom Trnju

Atraktivan životni prostor, koji su za mladi IT par osmislili arhitektica Iva Pauzar i njezin STUDIOPI, pun je inovativnih rješenja, a mi vam otkrivamo kojih

  • INFO: stan od 70-ak kvadrata sa spremištem i balkonom
  • LOKACIJA: Trnje, Zagreb
  • PROJEKT: arhitektica Iva Pauzar, STUDIOPI (ranije Arhiv)

Kada šetam gradom i promatram zgrade, često zamišljam kakvi bi u njima mogli biti stanovi. Ipak, malo je vjerojatno da bih, šećući zagrebačkim Trnjem, pomislila kako se u Industrogradnjinoj zgradi iz 90-ih godina nalazi jedan vrlo suvremen stan koji mi nalikuje na mini verziju nabrijane techno kuće norveškog studija Jensen & Skodvin Architects iz SF filma “Ex Machina”. Ne samo zato što ovaj stan priča s vlasnikom i gostima, a ona koja govori njegovim glasom zove se Alexa, nego i zbog atraktivnog suvremenog izgleda.

Pogledajte video!

Iza projekta stana koji prvenstveno oslikava želje, lifestyle, ali i budžet njegovih vlasnika, uspješnog mlađeg IT para, stoje domaća arhitektica Iva Pauzar i njezin STUDIOPI. Ulazimo u zgradu i potom liftom u njihov dizajnerski osmišljen stan od 70-ak kvadrata koji je prije bio trosobni, dok nakon preuređenja ima jednu prostranu radnu sobu-dnevni boravak-kuhinju, potom servisni prostor, spavaću sobu, hodnik, balkon i kupaonicu.

- Koncept dobivanja što više open spacea prati dinamiku života investitora. Dnevni boravak je povećan rušenjem svih zidova, osim onoga koji odvaja spavaću sobu, koji je nosivi zid. Pregradama od polikarbonata uz kuhinju je osiguran prostor-kubus koji je spremište za kućne uređaje s ulazom s dvije strane, iz središnje strane boravka, a svojim bočnim dijelom je dio garderobe ulaznog hodnika. Dnevni prostor je multifunkcionalni open space - objašnjava Iva Pauzar koja je ovaj projekt zamislila još prije dvije godine dok je bila u studiju Arhiv, u suradnji s arhitektom Perom Vukovićem.

Inovativna rješenja jedno su od obilježja ovog stana. Osim spremišta-garderobe za cipele, u spavaćoj sobi se nalazi ormar staklena kocka koji se otvara na komandu glasom i tako postaje walk in, a kada se ne koristi, zatvori se i štedi prostor spavaće sobe, dok je ekstenzivni stol na prijelazu kuhinje u dnevni boravak. Pritom u stanu sve prate molbe upućene Alexi, primjerice: upali svjetlo, otvori ormar, smanji grijanje, ali i ispričaj neki vic...

Na podu u cijelom stanu je polimer cementni terrazzo, koji u sebi sadrži smolu i zadržava toplinu

- Integrirane high tech smart home komponente upravljane umjetnom inteligencijom pridonijele su tome da je vlasnicima sve prilagođeno putem aplikacija i Amazon voice assistanta zvanog Alexa - kaže Iva Pauzar.

Radovi na ostvarenju ovog projekta su kasnili jer nije bilo lako naći majstore koji će zamišljeno izvesti bez pogreške.

- To su prvenstveno bile instalacije i namještaj koje je trebalo izvesti savršeno. No, bilo je i situacija kad je trebalo osmisliti namještaj od početka. Ormar se, primjerice, dugo radio jer je naša inovacija. Investitori su prvo željeli klasični walk in jer imaju dosta odjeće, no kako soba nije velikih dimenzija, a nismo je željeli smanjivati, osmislili smo ormar na kotačiće. Daljnjom razradom ideje došlo se do mehanizma otvaranja na elektromotor uz dvije industrijske vodilice. Sada bismo sličan brže izveli - objašnjava arhitektica.

Pola stol, pola otok

Stol na kotačićima ima više funkcija: u svakodnevnim prilikama natkriva otok od inoksa, te tako vrši funkciju radne ploče i šanka te štedi prostor, a kod većih druženja se potpuno “otkotrlja” od otoka

Ormar je sa svake strane 60 centimetara dubok i ima širinu tri metra. Cijeli je od ogledala i tako manje uočljiv te zapravo stvara dojam većeg prostora. No, prednost je i što vlasnici imaju dodatno spremište u zgradi. I on se otvara na glasovnu komandu.

Hodnik/Garderoba i spremište

Spremište od polikarbonatskih pregrada, s jedne strane je ulaz za ostavu, a s druge je ulazna garderoba u hodniku za cipele

U stanu je prije bio još jedan prozor prema svjetlarniku, ali je zatvoren tijekom uređenja kuhinje. Nekoć je imao i drvenu stolariju u obliku slova U koja je uklonjena. Maknuli su i gotovu betonsku prostoriju kupaonice, stanjili nove zidove i time povećali prostor. Kupaonica je obložena keramičkom pločicom uzorka kamena škriljavca, tzv. ceppo di gre. Vrlo je atraktivna, izgledom pomalo kao špilja. Sve miješalice su Axorove, od crno eloksiranog nehrđajućeg čelika. S vanjske strane u hodniku vrata za kupaonicu su skrivena u zid. U hodniku je stolić od sekvoje, obiteljska uspomena.

- Problem je bilo malo spremište, a trebali su veći prostor i zbog perilice jer u 21. stoljeću ona nije u kupaonici - smije se Iva Pauzar.

Nastavlja objašnjavati kako je to riješila:

- Dobila se druga “kutija” u stanu, od materijala bencore, s dva ulaza, jednim za jakne i cipele s garderobom iz Ikee te drugim glavnim prostorom koji je mala ostava s perilicom i sušilicom. Sve funkcionalne prostorije za usluživanje korisnika stana spremljene su tako u jedan od dva kubusa - ističe.

Stakleni kubus koji se otvara na glasovnu komandu i postaje walk in ormar. Radi pomoću elektro-motora

Integrirane high tech smart home komponente upravljane umjetnom inteligencijom pridonijele su da je vlasnicima sve prilagođeno putem aplikacija i amazon voice assistanta alexa

Kuhinja je kao mali ormar sa skulpturalnim rješenjima, osmišljena za ljude koji vole kuhati. Sva je u crnom mramoru. Na sredini je otok-kuhinjski šank u inoksu za radnu plohu, a drugi je strana za goste, uz visoko sjedenje.Tu je i hladnjak za vina.

Iznad šanka-stola visi kultna dizajnerska lampa iz 1969. godine VP Globe danskog dizajnera Vernera Pantona.

U open space prostoru bočno uza zid prema spavaćoj sobi je veliki radni ormar, polica za razne stvari, uspomene s putovanja i knjige i radni stol koje je arhitektica uspješno uklopila u ukupnu sliku toga dijela stana.

Kupaonica kao špilja

Obložena je keramičkom pločicom uzorka kamena škriljavca, tzv ceppo di gre. Sve miješalice su Axorove od crno eloksiranog nehrđajućeg čelika

Na zidovima su umjetnička djela Nikice Jurkovića, a biljke su od studija Botanika. U dijelu za odmor s golemim ekranom Sonos nalazi se još jedan dizajn klasik - Knoll Womb naslonjač iz 40-ih. Coffe stol dizajn je arhitektice Ive.

Na podu cijelog stana je polimer cementni terrazzo koji u sebi ima smole te donekle zadržava toplinu stana. No, zbog dobre izolacije vrlo se malo grije. Posebno atraktivni su radijatori marke Radson iz Belgije.

Osobito je zanimljivo uređen balkon koji je vizualno spojen sa stanom i sav je u nekoj igri linijske geometrije. Stolice su marke HAY, stolić je napravljen custom design i isto je rad Ive Pauzar, dok su biljke u teglama od crnog gipsa. Od ulice je stan izoliran troslojnim staklom, a pogled se pruža prema stablima. Kod staklene stijene je ostavljen i prostor u koji može “sjesti” zid od knaufa u slučaju da im zatreba još jedna soba.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 15:51