U POSJETU

Stan po mjeri suvremenog poslovnog muškarca u Zagrebu

Kad se male ruke slože, sve se može... Ovo je priča o interijerskoj kreativi. Iskusni arhitekti Robert i Martina Križnjak potpisuju projekt adaptacije, osmišljavanja i realizacije stana od 60 četvornih metara u Zagrebu koji odlikuju jednostavna arhitektura, neutralne boje i čista elegancija. Idemo tamo!

PROFIL
  • INFO: stan od 60 kvadrata
  • LOKACIJA: Zagreb, Hrvatska
  • PROJEKT: Arhitektonski studio Križnjak, www.kriznjak.com

Stan nije puki model s Instagrama, nego mora ispunjavati sve kriterije ugodnog, funkcionalnog i estetski privlačnog stambenog prostora, govore arhitekti Robert i Martina Križnjak, brat i sestra koji već petnaest godina vrlo uspješno surađuju te vode tim mladih stručnjaka i kreativaca okupljenih u Arhitektonski studio Križnjak. Ovih premisa držali su se i prilikom realizacije projekta adaptacije i uređenja stana površine 60-ak četvornih metara u zagrebačkom naselju Vrbani, koje su osmislili za uspješnog poslovnog čovjeka koji, kažu, dobar dio vremena provodi na službenim putovanjima.

Mikrozona

Dnevni boravak funkcionira kao mikrozona za privatni odmor i druženje s gostima. Tu se nalaze udobna fotelja, dizajnerska podna lampa i veliki

- S čestih putovanja voli donijeti različite suvenire, kako one tipične tako i one neobične, među kojima se ističu boce s pijeskom iz dvadeset pustinja diljem svijeta koje je imao priliku obići - otkrivaju nam arhitekti i dodaju kako vizualni identitet stana u potpunosti odgovara ovakvom profilu vlasnika.

Tlocrtna organizacija odražava jasnu funkcionalnu podjelu životnog prostora na dvije zone: intimni trakt spavaće sobe, garderobe i kupaonice s internim hodnikom te veliku “open space” cjelinu dnevnog boravka, kuhinje i blagovanja. Velika ostakljena klizna stijena povezuje dnevnu zonu s prostranom terasom orijentiranom na jug, koja postaje sastavni dio stambenog prostora. Jezgru stana čini kuhinja L-oblika, s kuhinjskim otokom čija velika površina služi kao blagovaonski stol. Ovakva organizacija ne iznenađuje s obzirom na to da vlasnik stana voli kuhati kad god ima priliku za to. Kuhinjski elementi i ormarići precizno su projektirani za njegove potrebe te se nastojalo iskoristiti sav raspoloživi prostor. Tako su kliznim vratima iza sudopera skrivene police za različite egzotične začine koje vlasnik dodaje svojim jelima, a elegantna izduljena niša s policama koristan je prostor za knjige, kuharice, boce i suvenire. Luksuzan i ozbiljan štih kuhinje naglašavaju fronte od crnog mat MDF-a Perfect Sense, u kombinaciji s bijelim i drvenim elementima. Radne plohe kuhinje i stola izrađene su od ploča Fenix, inovativnog visokotehnološkog materijala proizvedenog od akrilne smole, obrađenih i učvršćenih korištenjem snopova elektrona. Površina ovakvih ploča ekstremnog je mat izgleda, ne ostavlja otiske prstiju i vrlo je ugodna za dodir. Otporne su na ogrebotine, trljanje, udarce, kiseline i toplinu, a ujedno imaju i izražena antibakterijska svojstva. Sve ove karakteristike klijent je naveo kao poželjne u svojoj novoj kuhinji, a projektanti su se potrudili pronaći idealnu kombinaciju materijala i oblika. Kao dodatan izvor rasvjete za stol, odabrane su ovješene svjetiljke Morosini. Dnevni boravak funkcionira kao mikrozona za privatni odmor i druženje s gostima. Velika kutna sofa Ditre Italia Lennox smještena je tako da omogućuje vizualni kontakt s kuhinjom i terasom. S druge strane ugrađene su zidne police detaljno projektirane i izrađene za vlasnika stana, gdje su smještene knjige, časopisi i suveniri. Idealnu kombinaciju kompletiraju udobna fotelja, dizajnerska podna lampa i velik prozor okrenut prema istoku.

Dobra fora

Kliznim vratima iza sudopera su skrivene police za egzotične začine koje vlasnik dodaje jelima koje često priprema prijateljima

- Zid koji dijeli dnevni prostor od intimnog dijela stana perforiraju dva prolaza u interni hodnik, čime je postignuta igra planova i ploha. Cijela površina tretirana je dekorativnim zidnim premazima s prirodnim izgledom betona. Na taj je način naglašena posebnost spavaćeg trakta u odnosu na dnevnu ‘open space’ zonu - pričaju arhitekti Križnjak.

Nijanse iz boravka nastavljaju se i u spavaćoj sobi, pa tako prevladavaju siva, crna i bijela boja uz detalje od drvnog dekora. Zidna tapeta iznad uzglavlja kreveta, kao i tepisi te zavjese u cijelom stanu, izvedeni su u suradnji sa Show.MI.room, studiom za opremanje interijera. Osim iz hodnika, u kupaonicu se pristupa i iz spavaće sobe zasebnom vezom kroz prolazni, “walk-through” ormar. U kupaonici je posebna pozornost posvećena dobroj osvijetljenosti. Kako bi prostor bio ugodniji, projektanti su se u dogovoru s klijentom odlučili na nešto svjetlije nijanse te tople drvene elemente ormarića i praktične police u niši. Vizualnom proširenju prostora pridonosi velika površina zrcalnih fronti uvučenih ormarića.

Vješta kombinacija

U kupaonici je posebna pozornost posvećena dobroj osvijetljenosti, a kako bi prostor bio ugodniji vješto su kombinirane svijetle nijanse s toplim, drvenim elementima

- U stanu u kojem svaka polica priča neku priču i doživljaj te gdje je svaki element pomno biran i projektiran, bitno je ostvariti dobru komunikaciju između klijenta i projektanta - ističu arhitekti i zadovoljno dodaju kako je od samog početka procesa projektiranja odnos između vlasnika stana i njihova tima bio je otvoren i prijateljski, a investitor je imao povjerenja u njihovu stručnost.

- Pritom je važno da investitor bude uključen u svaku fazu projekta, jer je na kraju svaki konačni izbor na njemu kao vlasniku stana. U ovom slučaju, dobar ukus klijenta i stručno vodstvo projektantskog tima pokazali su se kao dobitna kombinacija. Finalni rezultat je stan u kojem svaki kutak odiše karakterom svojeg korisnika te prenosi doživljaje i stil života suvremenog poslovnog muškarca - zaključuju arhitekti.

Foto: Saša Ćetković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:30