U POTRAZI ZA SAVRŠENIM STANOM

Stan u centru metropole uređen za mladu poslovnu ženu

Elegantna oaza mlade moderne žene

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Iako je savršenstvo jednostavno nedostižno, veoma često baš njemu težimo, posebice kada se radi o našem domu i njegovu uređenju. Glavni zadatak današnje priče, smještene u centru naše metropole, jest bilo pronaći upravo savršeno rješenje za mladu, zaposlenu, modernu ženu. Njenu vlastitu, posebnu, elegantnu oazu.

Iako je tlocrtna dispozicija bila većim dijelom unaprijed određena, instalacija radi, tlocrtne varijante što smo izradili ukazale su našoj klijentici sav potencijal i mogućnosti njenog stana. Odabrana varijanta je, nakon detaljne razrade, pretvorila stan u moderan, funkcionalan dom uz minimalne tlocrtne promjene i sukladno tome građevinske zahvate, rušenjem manjih pregradnih zidova, zamjenom punih zidova staklenim stijenama te promjenom podnih i zidnih obloga.

Novo, projektirano stanje stana uključuje podjelu stana u tri funkcionalne zone – ulaznu, dnevnu i noćnu zonu. Prostrani dnevni prostor zauzima gotovo polovicu ukupne površine stana, u centralnom, ulaznom dijelu su smješteni spremišni ormari i gostinjski WC, dok je noćnoj zoni pripala cijela druga polovice stana.

U čak 33 kvadrata dnevne zone smještena je linijska kuhinja tamnijih tonova, dizajnirana u kombinaciji svijetlog i tamno sivog iverala te imitacije hrasta. Ista kombinacija se prenosi i na kuhinjskih otok iz kojeg proizlazi i nešto niži blagovaonski stol.

Kuhinjski zidovi su obrađeni perivom zidnom bojom umjesto klasičnih zidnih pločica, istog sivog tona koji krasi donje kuhinjske elemente. Police, kuhinjska radna ploča i šank su izvedeni u tamnijoj verziji iverala koja savršeno pristaje uz odabranu boju stolarije.

Poseban ugođaj u kuhinjsko-blagovaonskom dijelu stana stvara kombinacija naglašenih i diskretnih rasvjetnih tijela, spušteni strop s instalacijama te tirkizni komadi namještaja.

U dnevnom boravku se igra kontrasta u odabiru materijala nastavlja – bijeli kamin se jasno suprotstavlja sivoj zidnoj oblozi, dok crni radni stol, televizor i police dominiraju samim zidom. S druge strane, niski ormarići i zavjese su se u potpunosti stopili s pozadinom.

Prostorom apsolutno dominira modularna, moderna kutna garnitura zanimljive, tamno ružičaste boje. Upravo se ta, ružičasta tema ponavlja kroz različite elemente i u ostalim dijelovima stana, no u dnevnom, centralnom dijelu je ona „ukrala“ većinu pozornosti. Kako bi ulazni dio stana maksimalno iskoristili, sve zidne niše su pretvorene u ormare. s veoma efektnim, lameliranim frontama što na suptilan način nagovještavaju prisutnost spremišnog prostora.

Hodnikom dominira tamni, po mjeri dizajniran, spremišni ormar s klupicom, dok se nasuprot njega nalaze elegantni, bijeli, ormari i maske što prikrivaju instalacije i glavne vertikale stana. Lamelirane fronte i maske u kombinaciji s rasvjetom, na veoma efektan, ali suptilan način daju naslutiti prisutnost spremišnog prostora.

Noćna zona je zamišljena kao privatna opuštajuća oaza što ispunjava sve želje i potrebe mlade, zaposlene žene. Kako bi se naglasila ženstvenost ovog prostora, zid koji se nastavlja na tamno plavo, tapecirano, uzglavlje kreveta je pretvoren u tamno ružičastu asimetričnu kompoziciju, no pravi šećer na kraju spavaćeg dijela jesu zlatni ukrasni detalji – jastučići i visilice umjesto noćnih lampi.

„En suite“ kupaonica je ne samo tlocrtno već i vizualno povezana sa spavaćom sobom – pregradnim, staklenim kliznim stijenama. Na taj se način stvorio veoma poseban, pomalo romantičan ugođaj što podsjeća na neka minula vremena starih gradskih vila gdje su dame uživale u kupkama usred vlastitih spavaćih soba. Izbor kupaonskih materijala i boja vjerno slijedi temu sivih nijansi i drvenog dekora, no u nešto raskošnijem izdanju. Za to su zahvalne keramičke pločice imitacije mramora i elegantan dizajn sanitarija.

Iz spavaće sobe se direktno pristupa i walk in garderobi koja broji bogatih 10 kvadrata prepunih ladica, polica, visećih elemenata, elegantne rasvjete i udobnih komada namještaja. U kombinaciju efektne rasvjete i lameliranih fronti ormara uključila su se i ogledala čime je posebnost ovog prostora vizualno udvostručena.

via GIPHY

Iako najvjerojatnije nikada ništa neće biti savršeno pa tako ne postoji niti savršen projekt, savršena adaptacija i savršen dom, ono što je kroz naš posao i struku izuzetno bitno jest stvoriti nešto savršeno za investitora, krajnjeg korisnika, za modernu djevojku, obitelj, studente, turiste.

Nikada neće svi biti oduševljeni istim domom, projektom, interijerom, ali to nije ni namjera niti svrha našeg posla.

Pronaći zajednički jezik, pretočiti želje klijenata u optimalnu verziju njihovih kvadrata, implementirati znanje i struku u toplinu doma i – jednom riječju – stvoriti zadovoljnog klijenta kome je njegov dom savršen – to su svakako samo neki od razloga zašto radimo to što radimo.

Do sljedeće nemoguće potrage za savršenstvom šaljem vam jedan veliki, gotovo savršeni pozdrav!

Vaši arhitekti s Ribnjaka, tim 4uHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:13