NA 42. KATU

Stan inspiriran japanskom jednostavnošću koji će vam promijeniti pogled na minimalizam

 

Jeste li i vi imali nekog tko vam tu i tamo kaže: 'Previše znaš; da si u Chicagu već bi bila mrtva'? (Okej, foru će znati samo pripadnici generacije koja se nagledala gangsterskih filmova). Pa dobro, kad bi to baš morao biti Chicago, onda neka to bude ovaj stan koji doista izgleda 'da umreš'. I to ne samo od pogleda! Čini se da njegovi vlasnici previše znaju o dizajnu.

Mark Dye i Jeffrey Spivock u vrtoglave visine ovoga stana uselili su prije šest mjeseci i uredili ga potpuno ispočetka, po svom. Krenimo redom.

Stan se nalazi na 42. od ukupno 46 katova nebodera iz kojeg pogled puca na River North i ostatak Chicaga. Takav pogled ili obožavate ili ne možete podnijeti, pa je i to vrlo važna odrednica stana.

Domaćini su jedan iz Montreala, drugi iz Londona, a sreli su se u Torontu u kojem su i jedan i drugi u to doba živjeli. Zajedno su preselili u Japan, ostali tu dvije godine, i nedavno došli u Chicago. Život u stranim zemljama ostavio je trag: na uređenje ovog interijera, kažu, najviše je utjecao Japan. - Živeći u majušnom stanu, naučili smo na skučen prostor za stvari i sitnice. Kuhinjica jedva da je postojala. Imali smo majušne ormare i morali se naviknuti na vrlo otvorene prostore.

U Chicagu su si priuštili stan s dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i s tim pogledom od kojega zastaje dah. Ali željeli su uređenju pristupiti s estetskom strogošću Japanaca.

Svoj stil opisuju kao radosni minimalizam, najveća inspiracija u stanu su im prozori ("Nismo dopustili da nam išta od opreme i namještaja naruši pogled na grad. Stvarno, pravilo broj jedan nam je glasilo: ne zaklanjaj pogled!")




Jeffrey ističe kako nisu htjeli sivi kauč. Zapravo, od kauča su i počeli, jer kad su našli ovaj plavi koji je lijepo išao uz njihovo originalno Le Creuset posuđe, baš kao i uz umjetnička djela koja su imali od ranije, stvar je bila riješena. Najdraži element u stanu mu je tapeta u spavaćoj sobi, a proizvedena je u tvornici njihovog bliskog prijatelja. - Iako nismo vlasnici stana, ova se investicija isplatila jer mi pogled na taj zid svaki put izmami smiješak, kaže Jeffrey. Na kraju ih unikatna tapeta uopće nije previše koštala, a predstavlja glavni "statement" stana, vizualizirajući u prostoru ono što je svojstveno obojici stanara.

- Sve je u stanu automatski upravljano: osvjetljenje rasvjetnim tijelima Philips Hue, Nest and Sonos, koristimo i Google Home i sve ide s naših mobitela. Zapravo s mojeg. Evo, naprimjer, naštimao sam da se svjetlo gasi pola sata nakon svitanja i pali pola sata prije zalaska Sunca, kaže Mark.

Sve stvari za kuću su kupili online, i dodali im svoj osobni touch. - Ovome stanu povijest daju naše knjige, slike i uspomene sa zajedničkih putovanja, kažu.

- Htjeli smo da naš dom odražava naš stil života – veseo, pomaknut, zabavan. Ako nam se nešto svidi, to nam se ovdje super uklapa, a ako nam se ne sviđa – onda nam ni ne treba.

Neobična ali pametna odluka u ovom prostoru tiče se onoga čega tu nema: nema stola za blagovanje (za goste više vole priređivati coctail zabave nego večere), kao ni daljinskih upravljača i prekidača za svjetlo, klimu, glazbu, TV…. Sve se to regulira izravno s njihovih mobitela.


Da bi ovako uredili ovaj stan, počevši od nule, trebalo im je točno tri mjeseca.

Što im prijatelji kažu kad dođu? - Oni koji ne pate od vrtoglavice, uvijek su zapanjeni pogledom. Baš kao i mi – svaki dan! Mislim da se svima najviše sviđa to što je stan funkcionalan a nije zatrpan, što je moderan a ipak jako udoban.




Credits: Jill Ruzicka

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:58