U posjetu

Stan u kojem se sve savršeno nadopunjuje

Kada se činilo da ova mlada zagrebačka obitelj nikad neće pronaći stan po svojoj mjeri, pojavio se on, savršen životni prostor. Lokacija: uži centar grada. Pogled:  neprocjenjiv. Zgrada: novogradnja, zadnji kat. Arhitekti: Martina i Robert Križnjak

Profil

INFO: stan SD1, Zagreb
KVADRATURA: 120 m2 + 30 m2 terase
PROJEKT: Arhitektonski studio Križnjak
VLASNICI: mlađi bračni par s djetetom

Kad mlađi bračni par s djetetom krene u kupnju stana, mnogo je stavki na listi ispred kojih treba staviti kvačicu. Često se stanovi na tržištu ne uklapaju u želje i vizije kupaca pa je potrebno donijeti promišljenu odluku. Protagonisti naše priče uspjeli su naći lokaciju po svom ukusu, stan u novogradnji u užem centru Zagreba s prekrasnim pogledom na grad.

- U taj stan smo se zaljubili zbog lokacije, pogleda i položaja u zgradi. S obzirom na to da je bila riječ o novogradnji, presudna je bila i fleksibilnost investitora koji je dopustio promjene u projektu te suradnju s našim arhitektima - a kad smo već kod toga, ni tu nismo imali puno dileme. Dugo smo pratili rad studija Križnjak i kad smo se odlučili za kupnju i preprojektiranje stana, odmah smo znali da su oni naš prvi i jedini izbor - kaže bračni par, a Martina i Robert Križnjak također se prisjećaju početka cijelog projekta.

- Investitorima nije odgovaralo projektirano stanje, željeli su određene promjene te su naš ured angažirali da ih pratimo kroz sve faze projektiranja. Faze projekta interijera bile su idejni projekt kroz koji su investitori dobili nekoliko varijanti tlocrtnih rješenja. Nakon odabrane varijante krenula je druga faza: izvedbeni projekt koji je uključivao stručne suradnike, na temelju kojeg se radio troškovnik i 3D vizualizacija. Nakon projekata na papiru uslijedila je faza projektantskog nadzora kroz koji smo bili podrška investitorima tijekom cijele gradnje, izvedbe i kupnje namještaja, pa sve do useljenja - ističu arhitekti i dodaju kako i kod novogradnje postoje parametri kojih se treba pridržavati

- To su postojeći nosivi zidovi, postojeće instalacijske vertikale, i vanjski otvori. Stan je u početnom projektiranom stanju imao kvalitetnu tlocrtnu organizaciju: zonu dnevnog trakta s kuhinjom, blagovanjem i dnevnim boravkom, tri dječje spavaće sobe s dječjom kupaonicom, te roditeljski trakt s vlastitom garderobom i kupaonicom. Investitorima, s obzirom na to da imaju jedno dijete, nije bio potreban toliki broj dječjih soba te su željeli dobiti što veću dnevnu zonu s izlaskom na terasu i pogledom na grad - objašnjavaju Križnjaci i dodaju kako je upravo to i bio najveći izazov.

- Najveće promjene doživio je prostor dnevne zone. Na poziciju postojećeg roditeljskog trakta koji je obuhvaćao spavaću sobu, kupaonicu i walk in garderobu smjestila se nova kuhinja. Ovdje je bio zanimljiv detalj kako postojeći nosivi stup koji se nije mogao micati uklopiti u prostor, tlocrtno i vizualno. U novom rješenju postojeći stup smo obukli u drvenu oblogu koja se provlači kroz cijelu dnevnu zonu te se u njegovom nastavku odlično uklopio šank i komoda, što sve skupa ostavlja dojam skladnog i vizualno zanimljivog elementa u interijeru.

Postojeći stup djelomično skriva kuhinju od pogleda iz blagovaonice i dnevnog boravka, no vizualno ne smanjuje prostor - kažu i dodaju kako se navedena drvena obloga pojavljuje i kao podloga na kojoj je smješten televizor.

- Na taj način zajedno s oblogom stupa i drvenom oblogom na šanku čini poveznicu prostora i daje prostoru dodatan osjećaj topline - kažu.

Stan je smješten na zadnjoj etaži i iz tog razloga dnevna zona ima veću visinu od standardne. Kod projektiranja vodilo se računa o visini i nagibu novog stropa, a sve kako bi se dobio dobar estetski omjer visine i tlocrtne površine. Što se tiče rasporeda, kroz ulazna vrata stana ulazi se u hodnik u kojem se nalazi krovni otvor kao interesantan detalj ulaznog dijela. Krovni otvor je smješten točno u središnjem dijelu hodnika kao naglasak ulaska u dnevnu zonu. Između ulaznog hodnika i dnevne zone nema vrata, već se dio dnevne zone preslikava u ormaru s brončanim ogledalom te tako prostor samog hodnika izgleda prostranije. Dnevnu zonu čini kuhinja, blagovanje i dnevni boravak.

- Ulazni hodnik stana je središnji prostor iz kojeg se osim u dnevnu zonu ulazi u mušku kupaonicu, ujedno i gostinjsku kupaonicu, te radnu-gostinjsku sobu, kao i u spavaći trakt. Spavaći trakt je od ulaznog hodnika odvojen staklenom stijenom od bijelog mutnog stakla. Spavaći trak čini degažman s garderobnim ormarima te se iz njega ulazi u dječju sobu, roditeljsku sobu i glavnu - žensku kupaonicu - kažu arhitekti i dodaju kako je misao vodilja bila projektirati moderan i elegantan stan u kojem će investitori u potpunosti uživati. Stan je uređen u modernom, elegantnom stilu, pročišćen od suvišnih detalja.

Najljepši dio svakako je prostrana open space dnevna zona za druženje s izlazom na veliku terasu s prekrasnim pogledom na grad. Komoda ispod TV-a, biblioteka i kuhinja rađeni su po mjeri od bijelog medijapana. S namještajem po mjeri odlično se uklopio salonski namještaj poznatih brendova: kutna garnitura kupljena je u Prostoriji, klub stolić je iz Art interijera, fotelja iz Themelie. Stol za blagovanje i stolice također su iz Art interijera. Važan detalj u stanu je i rasvjeta.

U dnevnoj zoni, imamo kombinaciju rasvjete. Tu je ugradbena rasvjeta u spuštenom stropu u kuhinji i uz rubne zone blagovanja i dnevnog boravka, iznad stola za blagovanje su visilice, te reflektori koji čine zanimljivu igru svjetla i sjene na kosini stropa. Sva rasvjeta je nabavljena u salonu rasvjete Nox - ističu Martina i Robert Križnjak.

Prilikom projektiranja dogovor vlasnika i arhitekata bio je da će jedna kupaonica biti uređena više u ženskom stilu, toplija, a druga će biti muška, hladnija. Tako je gostinjska kupaonica uređena u tamnijim i hladnijim tonovima.

- Odabrali smo tamne pločice sa sjajem, koje su, osim što estetski izgledaju atraktivno, jako zahvalne za čišćenje što je vrlo bitno prilikom odabira. Kupaonske sanitarije su modernih, ravnih linija. Glavna kupaonica u spavaćem traktu uređena je u nježnijem stilu, u kombinaciji bijelih pločica s pločicama u imitaciji drveta. Kupaonske sanitarije u ovoj kupaonici su zaobljenih, mekših linija. Umivaonik je marke Villeroy&Boch s ugraviranim detaljima cvjetnih dekoracija. Miješalice su Hansgrohe, model Puravida, bijele, elegantnog dizajna koje su se dizajnom odlično uklopile u kupaonicu. Iznad ugradbenog vodokotlića je ormarić čije fronte su ogledalo što vizualno povećava prostor kupaonice - kažu arhitekti.

U spavaćoj sobi namještaj je rađen po mjeri. Detalj s drvenom oblogom proteže se po cijelom stanu, tako i u spavaćoj sobi. Uzglavlje bračnog kreveta je u drvnom dekoru s bijelim noćnim ormarićima. Iza uzglavlja na zidu je postavljena tapeta, a niša u zidu je iskorištena kao dodatna polica. Garderobni ormari su bijeli, jednostavnih linija. Važno je i naglasiti da je gotovo sav namještaj u stanu (dnevni boravak, biblioteka, kuhinja, kupaonice, spavaća soba, ugradbeni ormari…) rađen po mjeri prema projektu i nacrtima Arhitektonskog studija Križnjak. Namještaj za dječju sobu vlasnici su donijeli iz prijašnjeg doma.

Pitali smo arhitekte s čime su najzadovoljniji u ovom stanu, a Martina i Robert složni su u odgovoru.

- Super je vidjeti zadovoljstvo investitora kada im pokažete 3D vizualizaciju njihovog budućeg stana i kada u konačnici, u završnoj fazi stan izgleda kao što je i projektiran. To je najveća satisfakcija u našem poslu jer tada znamo da smo napravili dobar posao - kažu, a mi isto pitanje postavljamo i vlasnicima.

- Ne pretjerujemo kad kažemo da smo iznimno zadovoljni svakim kutkom stana. Stan je jako funkcionalan i svaki dio je pomno promišljen i razrađen, i to je u svakom slučaju zasluga arhitekata. Važno je naglasiti da smo s arhitektima smo odmah "kliknuli" i imali apsolutno povjerenje u njih. Željeli smo prostor koji je minimalistički uređen, a opet topao i ugodan. S obzirom na to da smo bili iznimno zadovoljni s predloženim arhitektonskim rješenjem, u samom uređivanja stana smo se držali njihovih prijedloga. Kod izbora svakog većeg komada namještaja konzultirali smo se s njima, što nam je puno pomoglo - kažu vlasnici. Još jednom se pokazalo kako je "kemija" između investitora i arhitekata ponekad ključan faktor pri realizaciji projekta na obostrano zadovoljstvo.

Foto: Saša Ćetković/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:31