40 vrsta u 50 kvadrata

Stan u Zagrebu poput botaničkog vrta: tu je četrdesetak biljnih vrsta na 56 kvadrata

U širem centru nalazi se stan od pedesetak kvadrata u vlasništvu Nade Hrstić Đurić. Iako je namijenjen najmu, interijer oduševljava kao da je riječ o pravom, toplom domu. Najveća njegova posebnost definitivno je 40 vrsta različitih biljaka. Vodimo vas tamo!

Sama pomisao na stanove namijenjene iznajmljivanju u mnogima stvara sliku prostora u kojima, u većini slučajeva, ni sami vlasnici ne bi voljeli živjeti. No, u novije vrijeme, što zbog trenda dnevnog iznajmljivanja, što zbog porasta svijesti o kvaliteti življenja i pravima podstanara, odnosno gostiju, sve češće imamo priliku vidjeti divne interijere, uređene s maksimalnom ljubavlju i pozornošću. Na jedan takav naišli smo u širem zagrebačkom centru, a više o samoj ideji i uređenju otkrila nam je njegova vlasnica Nada Hrstić Đurić.

- Naš apartman za iznajmljivanje nazvali smo MyHome, upravo kako bi sam njegov naziv jasno govorio da se svaki gost u njemu može i treba osjećati kao u vlastitom domu. I doista, 56 kvadrata ovog doma odiše ljepotom i svježinom u svakom kutku, kako eksterijera, tako i interijera. No, krenimo redom.

Popevši se liftom stare zagrebačke građevine, neočekivano izlazimo na dug i uzak balkon koji već godinama dijele stanari osmog, ujedno i najvišeg kata ove zgrade. Već pri samom dolasku oduševljava nas pogled na grad, ali i ulaz u stan koji se nalazi s naše desne strane. Već tada nam je sasvim jasno da se nalazimo na pravoj adresi.


Gospođa Hrstić Đurić uređenjem ulaza i balkona pobila je sve tvrdnje o “neizvedivom lijepom uređenju malenih balkona”; ulazna vrata sa svih su strana okružena biljem svih vrsta i veličina. Posebno zanimljiv jest njezin izbor tuja za balkonsko zelenilo. Naime, ta crnogorica često je izvrstan odabir za podizanje živice na većim dvorišnim prostorima, no kako li se je samo lijepo uklopila u pletene košare ovog zagrebačkog balkončića. Štoviše, nailazimo ih i u samom stanu, što izaziva dodatni i posve neočekivani “wow” efekt. Na balkonu i samom ulazu, uz tuje se smjestilo i drugo crnogorično bilje, a činjenica da se nalazi u pomno odabranim košarama ulazu daje profinjen izgled. Ulaskom u stan nailazimo na podne pločice, što je fantastičan izbor uzmemo li u obzir praktičnost, čišćenje ulaznih prostorija i slične faktore.


Preko puta ulaza nalazi se kupaonica, pametno osmišljena od vrha do dna, baš kao i ostatak stana. A onda, dolaskom u prostor koji je nekoć, saznajemo od vlasnice, bio hodnik, a sad je otvoren dio kuhinje i malene blagovaonice, dočekuje nas zelena čarolija - razlog našeg dolaska. MyHome u svojih 56 četvornih metara krije čak 40 biljaka. Bilo da su u košarama, malim ili velikim teglama, vazama - ovaj je stan prepun zelenih stanovnika i to u svakoj svojoj prostoriji. U spomenutoj kupaonici kriju se paprati, bilje idealno za vlažne i tamnije prostore. Praktičnoj i jednostavno uređenoj kuhinji po mjeri dodatan sjaj daju orhideje koje vlasnici divno uspijevaju - diljem stana ima ih čak deset i sve su jednako raskošne i lijepe.



Dnevni boravak oduševio nas je količinom svjetla koje svakako pogoduje raznim biljnim vrstama koje ovdje obitavaju, a sretno ovdje rastu i bujaju sablje, krasulje, mini ružice, kaktusi, spatifilumi, ljiljani, ružmarini, pa i fikus benjamin star 15 godina. Osim zelenila, oduševljava nas i stakleni zid, odnosni veliki prozori koji prekrivaju cijelu jednu stranu stana, a uz koje je domišljato postavljen šank s barskim stolcima.

Bila je to ideja moje kćeri Sare koja mi je u mnogočemu pomogla s idejama - kaže Nada, napominjući da su svi radovi u stanu završeni u tri mjeseca.





- Stan je obiteljsko naslijeđe. Zadržali smo parkete jer su u vrlo dobrom stanju, a nekako vjerujem i da se postavljanjem apsolutno svega novoga gubi osjećaj doma u prostoru, što svakako nije bio naš cilj - pojašnjava vlasnica. I doista, parketi ostavljaju dojam topline, čemu pridonosi i zanimljiva igra tepisima - Nada je odlučila u cijeli stan postaviti iste tepihe različitih dimenzija, no prirodnih boja, Ikeine Ostede. U dnevnom boravku nailazimo na dvosjed, fotelju i stolac te komodu koju je dizajnirala Nadina prijateljica Korina Hrnčir. Jednostavno uređenje pogoduje prozračnosti koja vlada prostorom, a vlasnica nam je otkrila i zašto nije ljubiteljica masivnog namještaja.



Volim da stan diše i da se mijenja. Primjerice, kupnjom kutne garniture ograničava se mogućnost izmjena. Zato sam poklonik manjih komada namještaja, osobito u prostorima ove namjene - napominje vlasnica te nas odvodi u spavaću sobu čije uređenje odgovara ostatku stana. Bjelina, prozračnost, biljke - odlike su to mirne oaze u kojoj tijekom cijele godine odsjedaju kako domaći, tako i strani gosti. Uz impozantnu količinu biljaka, raduje ih i kolač koji Nada pripremi za dobrodošlicu, baš kao i sve osnovne namirnice koje se nalaze u kuhinji kako bi prvo jutro u ovome stanu bilo upravo onakvo kakvo se od jednog odmora očekuje - pospano, mirisno i nadasve ugodno.








Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:13