U posjetu obitelji Perica

Stan u Zagrebu u kojem adaptacija nije tekla glatko

Posjetili smo stan od 130 kvadrata u Zagrebu, koji je s puno truda preuredila obitelj Perica. Pažnja: adaptacija nije tekla tako glatko kako se na prvi pogled čini

Silvija i Ante Perica novopečeni su bračni par koji je prije gotovo godinu dana dobio djevojčicu Piju. Za sebe kažu da poput svih modernih parova žive prilično “brz” život. Drugim riječima, puno rade, a ono malo slobodnog vremena pokušavaju kvalitetno iskoristiti.

– Volimo fino jesti i vrlo rado pozivamo prijatelje i obitelj na zajedničko druženje uz ukusno pripremljenu klopu i dobru kapljicu – veselo nam govore dok ulazimo u njihov stan u zagrebačkoj Dubravi. Stan je u obiteljskoj kući, a svaki njegov centimetar, otkrivaju, uredili su s puno ljubavi.

– Stan s jednog balkona ima divan pogled na puno zelenila jer je okružen šumom, ali i na grad. Površina stana iznosi 130 četvornih metara, a sastoji se od donjeg dijela u kojem je dnevni i spavaći dio te od galerije koja ima dvije prostorije, od kojih se jedna trenutačno koristi kao radna soba, a druga služi kao walk-in ormar – objašnjava bračni par i dodaje da je useljenju prethodila velika adaptacija.

– U stanu su prije nas bili podstanari i nisu bili baš pretjerano obzirni i brižni prema prostoru pa smo se zbog toga prije useljenja odlučili na potpunu adaptaciju. Adaptacija je tekla sporo jer je svu našu pozornost dobila tek rođena Pia, tako da je sve oko uređenja stana palo u drugi plan, ali se s vremena na vrijeme uvijek nešto prtljalo. Nakon nekog vremena krenuli smo s kompletnom adaptacijom. Dakle, dvije kupaonice su renovirane – od pipe, pločica, tuš-kabine pa na dalje, zatim je u cijelom stanu promijenjen laminat, ali i pločice u dijelu gdje je kuhinja, zidovi, promijenjena je i sva stolarija, rušio se i šank koji je prije dijelio kuhinju od boravka, a napravili smo i galeriju koja prije nije postojala – nabrajaju vlasnici i priznaju da je adaptacija bila zapravo lakši dio posla. Naime, tek kada je krenulo uređenje, uvidjeli su što zapravo znači sasvim opremiti dom.

– Kada si trudan i kad ideš birati namještaj i sve ostalo što ti je potrebno da bi uredio stan, onda shvatiš da ti se svaki dan sviđa nešto drugo. Ono što ti je jučer bilo super, danas ne možeš vidjeti i obrnuto. Kuhinju smo primjerice crtali sto gladnih godina i izludili tvrtku koja nam ju je slagala. Moram napomenuti da smo gotovo svaku stvar u stanu promijenili jer se u mojim očima nije uklopila kad bismo je donijela doma. Tako da su primjerice lusteri u prvoj varijanti bili totalno druge forme i boje. Ista stvar je bila i s tepihom u boravku. Onaj prvobitni čupavi je baš bio bez veze. Komoda isto nije bila ova koju vidite, nego neka točkasta… I tako se sve svelo na to da smo stalno odlazili u dućane i molili da nam zamijene jedan proizvod za drugi – smije se vlasnica Silvija.

- Pokušali smo spojiti moderan štih sa shabby chic stilom. Kada su u pitanju materijali, ističe se retrostol od drva s kultnim plastičnim Ghost stolicama, a kuhinja je od akrila sa sivim ladicama od drva. Komoda je također drvena s retroprugicama. Boravak je, pak, vrlo sličan kuhinji – kažu vlasnici koji priznaju da su namještaj za stan kupovali svuda pomalo.

U stanu prevladava bijela boja. Ostale nijanse su siva i bež sa zlatnim dekorativnim detaljima

– Mislim da nitko od nas ne može bez namještaja i detalja iz Ikee. Ostalo smo kupili u Konceptus Designu, Emmezeti, KARE-u, Lesnini, Bauhausu i preko Njuškala – otkrivaju Silvija i Ante koje smo za kraj pitali što im je najdraže u njihovu stanu.

– Sve! No, najviše ipak volimo naš otvoreni prostor koji uključuje kuhinju i dnevni boravak s lažnim kaminom, hrpom svijeća i naravno našim jelenkom koji je po našoj želji dobio rogove u zlatnoj boji. Najveću pozornost pri uređenju posvetili smo Pijinoj sobici. Trudili smo se da bude romantična i nježna i da se ona u njoj ugodno osjeća. Nadamo se da nam je uspjelo – zaključuju vlasnici.

Foto: Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 09:13