TRŽIŠTE

Stanje u Ličko-senjskoj županiji

Stanje u Ličko-senjskoj županiji. Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnine komentira koliko je nekretnina prodano u 2018. te kakva je danas situacija

Podaci o prometu tj. kupoprodaji nekretnina na području Ličko-senjske županije govore da je 2018. ukupno prodano 980 nekretnina, što je 20% porast u odnosu na 2017.

Prvo po prodaji je poljoprivredno zemljište čiji je broj kupoprodaja bio 282, zatim građevinsko zemljište 258, stan/apartman 255, stambena zgrada/kuća 106, poslovni prostori 9, garaža 6, vanjskih parkirnih mjesta 3, prirodno neplodno zemljište 18, različite nekretnine 35, ostalo 8. O trenutnoj situaciji na tržištu nekretnina u ovoj županiji popričali smo s vlasnikom agencije Lika nekretnine, Ivanom Bižanovićem, koji je ujedno i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK i član Povjerenstva za procjenu nekretnina Ličko-senjske županije. Pitamo ga što je najtraženije, i čega možda nedostaje na tržištu.

U Otočcu vlada potražnja za uredskim prostorima od 300 i više kvadrata

PLANOVI

- U pojedinim gradovima u Županiji nedostaju stanovi i poslovni prostori. Tako u Otočcu vlada potražnja za velikim poslovnim prostorima od 300 m2 i više, te za desetak novih kvalitetnih stanova. U Gospiću također nedostaje desetak novih stanova veličine od 30 do 60 m2. U Senju je potražnja za stanovima od 30 do 70 m2, te apartmanima od 25 do 50 m2 - kaže Bižanović i dodaje kako je područje NP Plitvička jezera veliko gradilište.

- Tamo se gradi mnogo novih obiteljskih kuća koje će se poslije preurediti za apartmanski smještaj i dnevni najam koji je svaku godinu u porastu. Imamo i nekoliko zainteresiranih investitora za gradnju hotela, hostela, apartmanskih naselja i autokampova, ali su problem prostorni planovi uređenja - ističe vlasnik agencije.

Ono s čim se Ličko-senjska županije ne može pohvaliti je izgradnja tvornica i proizvodnih hala, iako je dobra povezanost s autocestom i blizina željeznice.

- Veći investitori ulagači jednostavno zaobilaze našu Županiju zbog političke nestabilnosti, pravne nesigurnosti, tromosti administracije, nesređenih zemljišnih knjiga i dr. Na investicijskom forumu održanom u Otočcu sredinom travnja upravo se progovorilo o ovim bolnim točkama. Rijetki investitori koji ulažu u našu Županiju dolaze sami, većinom po preporukama konzultanata - objašnjava Bižanović i prognozira kako u narednih pet godina Lika i Ličko-senjska županija mogli bi postati veliko gradilište.

“Na Plitvičkim jezerima gradi se mnogo novih obiteljskih kuća koje će se poslije preurediti za apartmanski smještaj”

INVESTITORI

- Bar je takva percepcija investitora. Mnogi su projekti započeti, neki su u fazi izgradnje, a neki počinju početkom jeseni s izgradnjom, tako da se ipak nadamo promjenama nabolje - zaključio je naš sugovornik.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:23