Ugodni minimalizam

Stanovi prilagođeni uživanju na otoku Pagu

Hrvatsko-španjolski bračni par angažirao je dizajnericu Tinu Kurpez želeći skladno urediti dva stana te prostor prilagoditi uživanju

Iako je lokacija definitivno glavni kriterij za kupnju ili najam apartmana na Jadranu, njegovo uređenje, oprema i sadržaji također moraju zadovoljiti mnoge zahtjeve. Što je općenito važno kod uređenja apartmana i što privlači turiste, pitali smo dizajnericu interijera Tinu Kurpez iz Studija Karas.

- Jednostavnost, minimalizam, sklad boja i iskoristivost prostora. Konkretnije, treba kreirati ugodan i miran prostor koji će zadovoljiti ukuse ne samo vlasnika nego i posjetitelja. U takvim projektima često kombiniram boje i materijale na način da oplemenjuju prostor i stvaraju ugodnu atmosferu, a budući da izbjegavam dodatno dekoriranje, boje i materijale na namještaju, zidovima te dekorativnim tkaninama, elementi su ti koji definiraju karakter prostora - kaže Tina, koja potpisuje projekt uređenja dva apartmana na otoku Pagu, a u kojima je primijenila upravo opisane smjernice.

Apartmani se nalaze nedaleko od Novalje, u manjem zaselku Šonjevi Stani sa samo nekoliko novih objekata. Smješteni su na blagoj uzvisini i imaju prekrasan pogled na more s jedne strane te Velebit s druge, a od plaže su udaljeni pet minuta hoda. Vlasnici, hrvatsko-španjolski bračni par s dvogodišnjim blizancima, angažirali su Tinu nakon što su dobro proučili njezine prijašnje projekte, a željeli su skladno i jednostavno uređene apartmane te prostor prilagođen djeci i uživanju u ljetnom odmoru.

- U prvotnom stanju su bila dva stana različite površine na istoj etaži, a planirana namjena nakon uređenja bila je primarno za uživanje obitelji i prijatelja, a sekundarno za najam u slobodnim terminima. Vlasnici su mi se javili sa željom da “rukopis” prepoznatljiv u mojim interijerima prenesem i u njihov prostor. To mi je, naravno, dalo veliku slobodu i poprilično olakšalo posao - prepričava Tina i dodaje kako je željeni stil bio ugodan minimalizam.

Izazovi i kompromisi

Projekt nije obuhvaćao veće građevinske radove, nego je zadržan postojeći koncept, a čak nisu pomicane ni pozicije postojećih rasvjetnih tijela kako bi se što manje interveniralo u sam prostor. Također, cijena namještaja, s obzirom na to da su se apartmani uređivali za povremeni boravak, nije smjela biti previsoka pa se prvi kompromis odnosio na povoljnije opcije opreme koja će se opet skladno uklopiti u željenu ideju.

- Trebalo je i kreirati dodatni prostor za spavanje jer iako je prvobitna zamisao vlasnika osobno uživanje u interijeru, dobro je predvidjeti mogućnost davanja apartmana u najam - kaže i dodaje kako je možda najveći kompromis bio zadržati postojeće kupaonice i samo minimalnim intervencijama, namještajem te detaljima oplemeniti prostor.

Površina većeg apartmana iznosi 65 kvadrata, a on se sastoji od ulaznog prostora, roditeljske spavaće sobe s izlazom na terasu, dječje spavaće sobe te dnevnog boravka spojenog s kuhinjom i blagovaonicom, koja ima izlaz na još jednu terasu. Manji je apartman površine 48 kvadrata, a za razliku od većeg ima samo jednu spavaću sobu te jednu manju terasu na koju se izlazi iz blagovaonice.

Najjači adut

U oba apartmana kombinirana je siva s tonovima smeđe, od zlatnosmeđe, boje pijeska do tamnije smeđe i boje čokolade.

- Iako je u oba apartmana siva boja svih zidova, odlučila sam u nešto toplijim tonovima opremiti manji apartman, dok su hladnije nijanse ostavljene za veći. Želja mi je bila da oba apartmana djeluju skladno i kao cjelina, ali i kao zasebne jedinice - kaže Tina i dodaje kako osim sivih zidova prostor definiraju i svijetle keramičke pločice na podu dnevnih boravaka, dok je parket postavljen u spavaćim sobama. Kuhinje su rađene po mjeri sa svim pripadajućim ugradbenim aparatima, isto kao i ormari u kupaonicama i spavaćim sobama, dok je ostatak namještaja te većina rasvjetnih tijela nabavljena u Ikei.

- Odlučila sam tkaninama dati toplinu prostoru i suprotstaviti ih “hladnoj” bazi, tako da su tepisi i zastori odabrani u prirodnim tonovima i materijalima. Za zastore sam odabrala čisti lan krojen tako da se vuče po podu, što ostavlja dojam ležernosti i otmjenosti s druge strane... Kako su apartmani ipak relativno mali, pojedine elemente ponavljala sam u više različitih prostorija što je cjelini dalo stabilnost i konzistentnost - ističe i dodaje kako je prostor zamišljen kao jedinstvena cjelina bez elemenata koji se posebno ističu, a na taj je način ostavljena mogućnost uživanja u pogledu na more i otoke...

- To stapanje interijera s okruženjem možda je i najjači adut ovoga prostora - zaključuje Tina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 15:58