NOVI POČETAK

Stariji bračni par prodao svoju trokatnicu i sagradio montažnu drvenu prizemnicu

 MIRAN KAMBIČ/
U želji da kuća bude što prije useljiva, arhitekti su se odlučili za montažnu drvenu konstrukciju obloženu vlaknastim cementom

Stariji bračni par, na pragu trećeg životnog vijeka, dugo vremena je živio u obiteljskoj kući na tri kata za koju su prije nekoliko godina shvatili da im je prevelika i stoga su se hrabro odlučili prodati ju i izgraditi novu manju prizemnicu, nedaleko od iste lokacije, ali na ljepšem području. Zadatak osmišljavanja novog doma povjerili su slovenskim arhitektima iz ureda Skupaj arhitekti + mKutin arhitekti.

image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/

Budući da je nova lokacija bila poprilično usko zemljište, trokutastog oblika, arhitekti su osmislili kompoziciju nekoliko građevina. Glavna građevina se sastoji od dva volumena i trećeg servisnog objekta. Sva tri volumena zajedno s drvećem stvaraju mini urbanizam, kompozicijsku cjelinu izgrađenih elemenata i prirode. Glavna građevina namijenjena je stanovanju, a manja koja je neznatno pomaknuta po dužini služi kao gospodarski objekt.

image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/

- Prioriteti koncepta bili su sljedeći: izravna veza između unutarnjih stambenih prostora i vrta, gradnja bez ikakvih arhitektonskih barijera (odgovarajuće širine vrata, bez pragova, …), jednostavno održavanje, kratkotrajna gradnja, jeftini građevinski materijali i performanse koje si umirovljeni par može priuštiti. Njihov novi dom zamislili smo kao kuću usko povezanu s velikim vrtom: dnevni boravak se proteže na terasu na istoj razini, iz kuhinje se ulazi u vrt, prekrasan pogled iz kuće otvoren prema livadama na jugu – objašnjavaju arhitekti.

image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/

U želji da kuća bude što prije useljiva, arhitekti su se odlučili za montažnu drvenu konstrukciju koja je obložena sivim vlaknastim cementom. Pogled izvana pokazuje da se kuća sastoji od dva pomaknuta volumena, od kojih svaki ima svoj krov, što ukazuje na to da spavaći i dnevni prostori odvojeni jedni od drugih. Prema riječima arhitekata cilj je bio razotkriti jednostavnost stanovanja odmah na prvi pogled.

image
MIRAN KAMBIČ/
image
MIRAN KAMBIČ/

Svijetla i prostrana unutrašnjost kuće pogoduje modernom životu njenih stanara. Unutrašnja oprema je izdržljiva i ne zahtijeva puno održavanja. Sve su sobe otvorene su prema vrlo različitim vanjskim ambijentima. Na istoku zemljišta se nalazila stara krušna peć na drva koju je vlasnik samostalno izgradio i koristio prije mnogo godina te je inzistirao na njezinom očuvanju i uključivanju u novi dizajn. Peć je iznova obložena zavojem od vidljivog betona koji daje izvanredan naglasak cijeloj kompoziciji.

Osim stare peći na lokaciji su i dvije stare voćke koje su na tom mjestu rasle od davnina i koje vlasnicima jednako tako puno znače pa su one odabrane kao okvir ovog novog doma. Iako skromnih dimenzija, ova kuća će jednog dana biti dom nekoj novoj mladoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. kolovoz 2022 11:49