MJESTO ZA OVO VRIJEME

“Stay at home” utočište

Projekt sarajevskog studija Fo4a Arhitektura. Interijer i eksterijer pružaju baš sve za ugodnu svakodnevicu, a pritom i olakšavaju kriznu situaciju u kojoj smo se zatekli

- Lokacija je bilo gdje na svijetu, a projekt je mjesto za bijeg, takozvana Stay at home kuća - vrlo jednostavno objašnjava sarajevski arhitekt Armin Mešić iz arhitektonskog studija Fo4a Arhitektura.

Inspiriran trenutačnom situacijom u kojoj smo se našli, zahvaćeni globalnom pandemijom protiv koje se možemo boriti jednostavno tako da ostanemo izolirani unutar svojih domova, arhitekt je došao do ideje za kuću koja je savršeno utočište te nam pruža sve da bi nam olakšala ovo razdoblje.

NADAHNUĆE

Osim trenutačne situacije, arhitekt nam otkriva da je nadahnuće za projekt djelomično došlo i iz jedne scene popularne američke drame “The Revenant” iz 2015. godine s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi. Kao Hugh Glass, junak filma, on stoji osamljen na livadi usred prekrasnog krajolika, daleko od svega i svih. Ako bismo se usudili napraviti usporedbu između kuće i čovjeka, Leonardo DiCaprio je dobra personifikacija Arminove ideje. Sazdana od armiranog betona i čelika, fasade u kamenu i drvu, kuća se prostire na 92 četvorna metra s terasom od 36 kvadrata. Građevina lebdi povrh Zemljine površine, a čelični crni stupovi V oblika podupiru njezinu dodatnu izolaciju odvajajući je i od tla. Koncept otvorenog prostora, koji je osmišljen na prvom katu, donosi sve što je nužno za cjelodnevni boravak u kući tako da vam je sve na dohvat ruke, a projektiran je tako da se pruža pogled na sve četiri strane svijeta. Svaka od četiri niše interpretira prostor na svoj način. Arhitekt nam otkriva da je u njih smjestio sve što misli da je potrebno za ugodan dugotrajan boravak u prostoru.

- U jednoj je niši smještena prostrana sofa i taj dio služi za čitanje. Potpuno suprotno tome, druga niša je osmišljena kao mjesto za rekreaciju s pripadajućom trakom za trčanje, treća sadrži krevet i može poslužiti kao spavaća soba, dok je u četvrtoj zamišljena sauna za potpunu relaksaciju - opisuje nam Armin i dodaje: - Sve niše su povezane zajedničkim dnevnim boravkom, blagovaonicom i kuhinjom te pripadajućom kupaonicom.

MIR I STABILNOST

Drugi kat je predviđen za prostorije koje se mogu tretirati kao servisne te za vanjsku terasu koja može služiti za vježbanje ili možda za promatranje zvijezda. Unutarnje uređenje kuće svojevrsno preslikava okoliš, beton i drvo su dominantni materijali, a prati ih paleta nenametljivih boja prirodnih nijansi. Prostor je lišen bilo kakvog pretjerivanja, jasne linije koje omeđuju zone kao da daju određene upute kako ispuniti dan.

Iako polazište crpi iz zbunjujuće i nelagodne situacije, ova kuća pruža upravo ono najbolje kako biste se oduprli tom stanju. Pruža mir, stabilnost i jasno raspoređene zone za ono čime bismo se trebali zaokupiti dok jednostavno čekamo da vrijeme prođe. Osim svega toga, pruža i jednu drugu viziju - onu boljeg života.

Sazdana od armiranog betona i čelika, fasade u kamenu i drvu, kuća se prostire na 92 četvorna metra s terasom od 36 kvadrata

Foto: Fo4a Arhitektura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:44