KUĆA MJESECA

Suvremena kuća stopljena s ambijentom Dalmacije

U Kaštel Gomilici nedavno je završena gradnja i uređenje vile Noni koja daje drugačiji pogled na spoj arhitektonske tradicije i moderne interpretacije

PROFIL
  • INFO: Villa Noni, kuća koja se iznajmljuje za odmor
  • LOKACIJA: Kaštel Gomilica
  • PROJEKT: Projektni ured Zrinka Marinčić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U Kaštel Gomilici nedavno je završena gradnja i uređenje Ville Noni (unutarnja površina oko 200 kvadrata). Riječ je o projektu koji potpisuje Projektni ured Zrinka Marinčić iz Kaštel Starog, a čiji tim čine projektantice Marija Ćurković, mag. ing. arch., i Zrinka Marinčić, mag. ing. građ. Dva su jaka aduta ovog objekta: lokacija s panoramskim pogledom na Kaštelanski zaljev i poštivanje arhitektonske tradicije kroz modernu interpretaciju.

- Na početku suradnje investitor je donio projektni zadatak i svoje ideje. Analizom parcele utvrdili smo da kuću možemo kvalitetnije prilagoditi terenu i iskoristiti ostale potencijale te smo predložili drugačije idejno rješenje koje je oduševilo investitora, a novi je koncept u potpunosti zadržan u razradi projekta - kaže projektantica Zrinka Marinčić.

- Nakon prvog izlaska na teren definirane su dvije bitne značajke parcele koje su bile glavne smjernice koncepta. U odnosu na neke druge dijelove Kaštela, povišena lokacija na kojoj se vila nalazi ima panoramski pogled od Splita do Trogira, koji smo željeli maksimalno iskoristiti. Kao drugo, na parceli se nalazi maslinik sa starim suhozidom u kojem su očuvane niše za alat, konzolne skale i ostaci starog gumna. To su bili tradicionalni elementi koje smo željeli sačuvati, uklopiti i dodatno naglasiti projektom - pojašnjava.

Na kraju je okoliš promijenjen samo u onom dijelu koji je bio potreban kako bi se sagradila kuća, a sve ostalo je nedirnuto, odnosno obnovljeno kako bi moglo služiti novoj namjeni.

Građevinu konceptualno čine dva volumena: donja kamena baza nepravilnog oblika i jednostavna horizontala prvog kata. Kamena baza položena je u smjeru sjever-jug te je smaknuta po visini kako bi se što bolje prilagodila kosini terena i unutarnjim sadržajima. Na zapadnom dijelu baze oduzimanjem zatvorenog volumena stvorena je natkrivena terasa s panoramskim pogledom, koja služi kao vanjski produžetak dnevnog dijela stana. Horizontalni volumen prvog kata položen je poprečno u odnosu na bazu, u smjeru istok-zapad, te tako stvara dvije prostrane krovne terase različitog ugođaja, jednu na sjevernoj i drugu na južnoj strani.

- Za volumen prizemlja predložena je kamena obloga koja bi se uklopila u zatečeni ambijent maslinika i suhozida. Za izradu je, u dogovoru s izvođačem, kupljen kamen sa stare ruševne kuće te je taj materijal recikliran za novu građevinu. Na taj su način investitor, projektant i izvođač željeli sačuvati ambijent ovog područja - objašnjava Zrinka Marinčić i dodaje kako cijeli život živi u Kaštelima i smatra da se novogradnjom treba zadržati i poštovati duh prostora u kojemu živimo.

- Kuća ima velike staklene otvore koji omogućavaju dovoljno svjetla i uokviruju prekrasan pogled, ali u odnosu s kamenom oblogom željeli smo uravnotežiti omjer stakla i kamena, otvorenog i zatvorenog te na taj način interpretirati tradicionalnu arhitekturu - napominje Zrinka Marinčić.

PROSTRANOST

Na katu su smještene četiri spavaće sobe s južnom orijentacijom, od kojih jedan master bedroom s garderobom i kupaonicom te zajedničkim balkonom

U prizemlju su smješteni zajednički dnevni prostori: kuhinja i blagovaonica na razini ulaza te dnevni boravak na nižoj razini. Tu su još i igraonica za djecu, garaža koja se može prenamijeniti u kućnu teretanu i ostali pomoćni prostori: kupaonica, ostava... Tlocrtno prizemlje ima oblik kvadrata, kojemu je oduzet zapadni dio te se zbog tako zakošenog pročelja unutarnji prostor maksimalno otvara prema pogledu na Kaštelanski zaljev i Trogir te vizualno povezuje s terasom, bazenom i sunčalištem.

Na katu su smještene četiri spavaće sobe s južnom orijentacijom i zajedničkim balkonom. Master bedroom ima garderobu i kupaonicu en-suite te izlazi na krovnu terasu. Na ovom katu se nalazi i zajednička sjeverna terasa s pogledom na planinu Kozjak, natkrivena prozračnom tendom, na kojoj će se u vrućim ljetnim noćima moći ispijati kokteli u jacuzziju koji investitor planira ugraditi na terasi.

Za interijer kuće koja se iznajmljuje i kao kuća za odmor pobrinuo se investitor koji je želio jednostavno uređenje, pravilnih linija i neutralnih boja.

Dnevni prostor je velik, osvijetljen, a unutarnjim uređenjem se ne nameće, nego naglašava pogled na vanjski prostor, terasu, bazen, maslinik i dalje na Kaštelanski zaljev. U interijeru je posebno upadljivo unutarnje stepenište koje je s razigranom, asimetričnom ogradom u suprotnosti s ostatkom uređenja.

U kući ne manjka svih tekovina 21. stoljeća - klimatizacija, zavjese, rolete, rasvjeta, videonadzor... - sve s daljinskim upravljanjem i diskretno ugrađeno. Unutarnja i vanjska rasvjeta je minimalistička i postavljena neprimjetno - u skrivenim vodilicama zavjesa, u spuštenom stropu. Rasvjeta u interijeru stvara ugodnu, toplu atmosferu, a u eksterijeru naglašava odabrane detalje kuće. Središnji dio kuće je natkrivena terasa u prizemlju. Okružena je dnevnim prostorima, ljetnom kuhinjom i bazenom, a na zapadu je zaklonjena kamenim volumenom u kojem su smješteni vanjski WC i pomoćne prostorije.

Sve fotografije pronađite u galeriji.

Foto: Ali Relata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:47