Ražanj

Suvremeni ljetnikovac na Jadranu

Uz samu obalu u Ražnju kraj Trogira nedavno je završeno uređenje Ville B&R, čiji je investitor bračni par iz Belgije koji je time ostvario svoj desetogodišnji san. Želja bračnog para, liječnika u privatnoj poliklinici, bila je suvremeni ljetnikovac na Jadranu, no dugo su tražili idealnu lokaciju. Konačno kad je mjesto za njihovu oazu nađeno, za projektiranje vile angažirali su arhitekticu Ivanu Dabrović iz studija Ecoing, koja nam je ovih dana ekskluzivno predstavila atraktivni objekt.

Moderna građevina bijelog pročelja smještena je na parceli veličine 1000 četvornih metara u Ražnju, na samom kraju jednosmjerne ulice vikend-naselja. Pogledom je dijelom okrenuta prema Rogoznici i Marini Frapa, a dijelom prema netaknutoj prirodi i otvorenom moru. S pomoćnim objektima, garažom i spremištem za brod prostire se na 400-tinjak kvadrata. Pred kućom je sunčalište s bazenom koje gleda prema plavetnilu mora i neba. Veličina bazena je 5x11 metara. Oko vile je hortikulturno uređen vrt s mediteranskim biljem, vegetacijom, stazama i prirodnim vrtom, sve da bi se vila što više spojila s okolišem. Vlasnici u kući najčešće planiraju boraviti ljeti, ali dolazit će povremeno i tijekom godine.
- Željeli su pronaći neko mjesto koje je od njihove kuće u Belgiji udaljeno najviše tri sata putovanja, da bi vilu mogli koristiti i vikendom. S obzirom na izravni let do splitskog aerodroma i pola sata vožnje do Ražnja, lokacija je bila idealna. Oni puno rade i imaju malo vremena za odmor pa su željeli da kuća bude baš kao iz njihovih snova - kaže nam Ivana Dabrović.

Dobar spoj

Njihova je suradnja počela, dodaje I. Dabrović, u trenutku kad su shvatili da su jedni za druge pravi izbor.
- Dobar spoj među osobama važan je i u arhitekturi. Jednako tako kako svatko izabire mjesta koja voli i posjećuje, drage ljude, frizera, robu koju nosi ili umjetnika kojeg cijeni... Oni su mi iznijeli svoj plan i program, bili su precizni, ali i otvoreni u razgovorima i kreiranju prostora - govori Ivana Dabrović.
No neke su "detalje" vile odredile okolnosti. Vila je neobično orijentirana prema suncu; umjesto da je glavno pročelje na zapadu, ono je okrenuto na sjever pa na glavnoj fronti nema sunca, što je i prednost i mana, kaže arhitektica.
- To je zapravo definiralo arhitektonski koncept; željela sam da prostorije imaju sunca koliko treba i kad treba u određeno doba dana. Uz to htjela sam da kuća bude "prostorna". Znači da se otvaraju neki novi pogledi i prostori da svatko ima svoje mjesto, kut u kući i da nitko nikome ne smeta, osim kad želi - kaže kroz smijeh Ivana Dabrović.
I vizure prirodnih ljepota bile su joj nit vodilja, da dobije komunikaciju s okolišem. Boravak vani u sjeni, na suncu i u hladu. Kuća je smještena na kosom terenu te su sprijeda vidljive dvije etaže, a straga jedna.

Veliki estete

U konačnici je arhitektici Dabrović bilo važno dobiti arhitekturu koja ima strukturu donekle prilagođenu gradnji u okolišu, ne u smislu uobičajenog izgleda vikendice već u proporcijama koje se uklapaju u okolno platno. Iz toga je proizašao koncept vile u obliku slova U. Može se gledati i tako da vila ima tri važna dijela, najistureniji je dio konzola, terasa je “srce kuće”, mali atrij za boravak vani u hladu, a treći malo uvučen volumen ujedno je i zaštita kuće prema ulici i ulaz u nju. Ispred kuće prema moru je sunčalište s bazenom.
- Vlasnici su željeli dobiti mjesto za druženje i dokolicu za svoju obitelj, njih je četvero, kao i za njihove prijatelje. Mjesto gdje će uživati u našem Jadranu, kupanju, roštilju, slušanju muzike, čilanju... Oni su veliki estete, poznaju dizajn i bili su otvoreni za hrvatski dizajn pa se tako u kući može naći i hrvatski produkt-dizajn namještaj, primjerice Numena i Prostorije - kaže Ivana Dabrović.

Prirodni materijali

Posebna je priča prekrasan vrt. Sa stražnje strane kuće nalazi se dvorište s raslinjem, smokvama, maslinama, a s prednje je strane razigrani vrt u kojem rastu lavanda, mediteranski začini i slično. Villa B&R atraktivna je i u unutrašnjosti. U prizemlju je ulazni prostor s garderobom koja provodi posjetitelje u centar kuće. Tu su smješteni dvoetažna galerija, otvorena prostrana kuhinja, blagovanje s terasom u centru kuće u sjeni i prostrani dnevni boravak s terasom. Na kat vode jednokrake stepenice koje se dijele na dva “puta”. Jedan vodi na galeriju u kojoj je trakt s roditeljskom sobom i garderobom te gostinjska soba s kupaonicom. S polugalerije rampom se penjete na višu galeriju s dječjim dijelom kuće, gdje je prostor za internet kutak s izlazom na stražnje dvorište, te dvije sobe s kupaonicama i jedna mala terasa u srednjem dijelu ispred samih soba. Arhitektica Dabrović potpisuje i već dio namještaja - onaj u kuhinji, sav ugradbeni namještaj u kući, krevete, garderobe, police u dnevnom boravku, ljetnu kuhinju i drugo, ali ipak ovdje nije riječ o total designu jer se koriste i predmeti drugih dizajnera. Uz biranu kombinaciju s ostalim kupljenim namještajem. Dominiraju prirodni materijali, kamen i drvo.
- Da bi sve bilo šuškavo, volim se igrati s tekstilima pa su mi u uređenju važni materijali, kao i boje zavjesa, sjenila... - dodaje I. Dabrović, kojoj je suradnica na projektu bila arhitektica Maja Tutavac.
Suradnju s investitorima ostvarila je i zbog svog prošlog rada. Naime, bračni par iz Belgije vidio je njezine ranije radove i zajednički rad sa studijom 3LHD u Dubrovniku na kući V, za koju su dobili godišnju nagradu za stambenu arhitekturu Drago Galić.

Foto: Vojko Bašić / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 15:33