FORUM

Sve prednosti drva u gradnji

Glavna tema foruma bila je “Održiva gradnja u urbanim sredinama i turizmu”. U Austriji je niz novih sjajnih objekata koji su sagrađeni od drva ili u kombinaciji njega s drugim materijalima, kao što su vrtići, škole, turistički objekti, domovi umirovljenika i stambene zgrade...

Na forumu “Održiva gradnja u urbanim sredinama i turizmu” održanom u Zagrebu renomirani stručnjaci pokazali su moguća rješenja i prezentirali reprezentativne objekte iz Europe, uglavnom napravljene od drva, i njihove ekološke prednosti.

Novogradnja i nadogradnja u urbanim sredinama bila je tema prvog dijela foruma, dok je fokus drugog dijela bio na ekološkoj i rekordno brzoj gradnji u turističkim sredinama.

- Drvo je materijal budućnosti, odgovor je za gradnju u vrijeme klimatskih promjena, a ima i potencijal za gradnju u turizmu - naglasio je Erhard Pretterhofer, predstavnik Štajerskog drvnog klastera.

Ekološki bazeni tvrtke Holc u cijelosti su napravljeni od drva

OBNOVLJENO

U Austriji je niz novih objekata koji su sagrađeni od drva ili u kombinaciji njega s drugim materijalima, kao što su vrtići, škole, turistički objekti, domovi umirovljenika i stambene zgrade, naročito zgrade za socijalno stanovanje, kojima je prednost bila i brza gradnja. Dobar primjer naselja od drva je Hummelkaserne u Grazu prema projektu ureda SPS architekten.

Bojan Linardić, viši stručni savjetnik Gradskog ureda za razvoj grada Zagreba, iznio je planove za Zagreb, naglasivši važnost recikliranja prostora koji treba biti obnovljiv.

- Brownfield prostori u Zagrebu su zapušteni, preskočeni i traže od nas procedure kako da nastave funkcionirati kao povezani dio grada u kojem su smješteni, a to su prostori kojima treba raspolagati na prirodno prihvatljiv način - rekao je Linardić.

BUDUĆNOST

Ključni projekti su, dodao je Linardić, blok Badel, Gredelj - novo gradsko središte, Zagrebački velesajam, Sveučilišna bolnica, ProGireg projekt za budućnost Sesveta, Grad mladih, Hrvatska u malom, Aktivnosti na Savi i još nekoliko njih.

Na forumu se moglo čuti i da je uporaba drva u gradnji svjetski trend te kako o drvenim panelima Cross-laminated timber (CLT), koji su se još prije 20 godina jedva koristili, sada svi govore, naročito mlađe generacije. Štoviše, CLT neki smatraju betonom budućnosti.

via GIPHY

CLT se ističe čvrstoćom, izgledom, svestranošću i održivošću

Na forumu su prisustvovale i tvrtke koje nude proizvode i usluge iz oblasti održive gradnje. Predstavljen je, među ostalim, novi izolacijski materijal tvrtke Sto, koji je 95 posto sačinjen od drvnih vlakanaca, a pritom je jedan njegov dio od komadića starog drva. Također, predstavljen je prirodni bazen koji je čitav napravljen od drva tvrtke Holc, koji u prema zemlji ima foliju. No u unutrašnjosti je sav od drva četinjača koje ne razvija gljivice, a filteri su mu od šljunka i pijeska. Sav je od prirodnog materijala i ekološki, koristi se pitka voda i nije potrebna promjena vode. Ne tretira se kemijski. Zimi u hladnim krajevima može biti malo klizalište.

Inženjer Attilio Marchetti Rossi govorio je o svom realiziranom projektu hotel Nautilus u Presariju u Italiji, najvišem turističkom objektu sagrađenom od drvene građe. Ima sedam katova i visok je 28 metara.

- Hotel Nautilus je čitav u drvu, čak je od drva njegov lift. Iako se drvo smatra povoljnijim materijalom za gradnju, hotel nije bio jeftiniji u tom smislu, nego se njime brže gradilo pa je zgrada podignuta za sedam mjeseci. Počeli smo u rujnu, a u travnju je vlasnik dobio ključ u ruke. Hotel je otporan na jaki vjetar kao što je bura, a pokazao se odličnim i tijekom potresa - rekao je Attilio Marchetti Rossi.

Organizatori foruma bili su Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Štajerski drvni klaster u suradnji s Uredom atašea Saveznog ministarstva održivosti i turizma pri veleposlanstvu Republike Austrije i Hrvatskom komorom arhitekata.

Foto: archdaily.com, Holc

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:39