Mala, veća, najveća

Tri fantastične zagrebačke kuhinje

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Prošlog tjedna smo u adventskom raspoloženju predstavili polu hedonistički stan s kuhinjom kao lajtmotivom. Ovog tjedna pak nastavljamo u potpuno hedonističkom, predblagdanskom raspoloženju.

Predstavit ćemo Vam tri različite kuhinje. Središte stana, moderno ognjište u suvremenoj pećini, gdje se obitelj okuplja uz vatru, odnosno indukcijsku ploču, vode se razgovori - što se danas ulovilo za večeru ili kako je bilo na poslu. Neke stvari se konceptualno nisu mijenjale tisućama godina, otkada smo evoluirali u homo sapiensa. Pa, krenimo u obilazak.

Kuhinja br. 1 - "Dvaput je dvaput."

Kao što sam naslov kaže, kuhinja je postavljena u dvije linije. Druga, stražnja linija kuhinje zapravo predstavlja veliki ormar prislonjen na zid , u visini od poda do stropa, koji uz centralnu nišu za radnu plohu, skriva visoka spremišta i ugradbene kuhinjske elemente.

Prva fronta kuhinje, orijentirana prema dnevnom boravku, je ustvari vertikalna barijera koja djelomično razbija taj megapopularni koncept "open space-a". Tako smo zaustavili nezgodne poglede na jučerašnji ručak, a opet je ostvarena kružna komunikacija između dnevnog boravka i kuhinje.

Otok je dogradnjom vertikalnih elemenata dobio i prozor u dnevni boravak, gdje se tijekom pranja suđa može odvijati komunikacija s društvom što u dnevnom boravku gleda tv show "Skidaj kile". I to već drugu sezonu.

Kuhinja br 2. "Više je više."

Sljedeća, druga po redu današnja kuhinja nije tipičan produkt našeg arhitektonskog laboratorija, ali smo u suradnji s investitorima, ponovo iščarobirali nešto drugačije.

Ovdje nećemo govoriti o arhitektonski popularnom konceptu "manje je više", već obrnuto.

Klasični elementi, stropne bordure i tapecirane stolice s "gumbima" su se lijepo uklopile o ovu adaptaciju stana u novom dijelu Zagreba. Mi kao arhitekti smo školovani u duhu "forma prati funkciju", "manje je više" i sličnim frazama koje nas uglavnom odvraćaju od pretjeranog uljepšavanja, dekoriranja i dodavanja previše isključivo estetskih elemenata.

Povremeno, prateći investitorove afinitete skrenemo sa svoje osobne, ponekad i pretvrdo utabane staze i napravimo nešto potpuno drugačije, što je uvijek zanimljivo i dobrodošlo iskustvo za naše kreativne vijuge.

Ova kuhinja i cijeli stan je primjer odlične suradnje i međusobnog uvažavanja između investitora i arhitekata. Koncept "više je više" je u ovom domu zaživio na obostrano zadovoljstvo.

Kuhinja br 3. - "Manje je više."

Naša posljednja kuhinjska priča u ovotjednoj predblagdanskoj, gurmanskoj trilogiji je linijski osmišljena kuhinja s otokom što je ujedno i sastavni dio sada već tradicionalnog open space načina organizacije dnevne zone.

U osnovni minimalistički koncept smo dodali elemente prirodnog drva, jednostavne i moderne barske stolice i nešto naglašeniju rasvjetu te postigli pun pogodak. Na neki način, ovo je parafraza koncepta "less is more" arhitekta Miesa Van Der Rohea.

Samo da podsjetimo, koncept "otvorenog prostora" objedinjuje dnevne zone stambenog prostora - kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Takav koncept ima svoje prednosti i mane. Neke od mana su što svaki gost može vidjeti što se kuhalo za večeru te koliko često peremo suđe ili pak osjetiti neizbježno širenje mirisa pečene ribe po cijeloj dnevnoj zoni.

Tako, dok gledate neki TV kanal o kuhanju, imate doživljaj u 4 dimenzije. To i nije nužno mana, ali ostavimo to osobnoj procjeni.

Prednosti su , naprimjer, to što je potrebno manje kvadrata za organizaciju istih funkcija. Ujedno, u takvom konceptu cijela obitelj boravi u istom prostoru , što je, u ovim vremenima užurbanog životnog ritma gdje se praktički ne stignemo niti sresti, velika i rekli bi čak i nužna prednost – prednost druženja i nezaboravnih obiteljskih trenutaka. Komunikacija je u tim prostorima neposredna, bez fizičkih niti vizualnih barijera, a atmosfera toplija, ugodnija, društvenija i više obiteljska.. Naravno, dok mama leži na kauču i čita novine, djeca kuhaju večeru, a tata piše domaću zadaću. Klasika.

Kako smo rekli u uvodnom dijelu naše kolumne, otkada je svijeta i vijeka, od Adama i Eve, ognjište je bilo središte društvenog života. Iako su se dogodile i neke nadogradnje kroz tisuće godina, srednji vijek, industrijsku revoluciju i digitalno doba, svrha i koncept su ostali isti.

Na kraju krajeva, u našem uredu se svaki dan uz kuhanje ručka vrte vrlo ozbiljne diskusije o tome čija je juha finija i čija mama bolje kuha. S time da neki ručak kuhaju, dok ga drugi samo podgrijavaju. Neki od nas naruče i dostavu hrane. Njih zovemo krivovjernicima.

I zato vam šaljemo veliki gurmanski pozdrav s Ribnjaka.

P.S. Sljedeći put ćemo vam predstaviti nešto o čemu krapinski pračovjek nije mogao niti sanjati - dječju sobu, novotariju modernog doba.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:32