AKTUALNO

Tri nova projekta završena u studiju SODAarhitekti: Objekt za starije osobe, kompleks u Parku prirode i centar u Novskoj

Svi projekti poznatih zagrebačkih arhitekata u fazi su definiranja modela financiranja preko fondova EU. Ekskluzivno otkrivamo kako će izgledati!

U arhitektonskom studiju SODAarhitekti ovih se dana završava nekoliko vrlo interesantnih aktualnih projekta, to su “SlowSpace” Dnevni centar za osobe starije životne dobi za Biograd na Moru, “MirPeace” znanstveno-edukativno-turistički kompleks u Parku prirode Telašćica na Dugom Otoku i SREC - Sportsko-rekreativno-edukacijski centar koji će se graditi u Novskoj.

Svi projekti u fazi su definiranja modela financiranja preko fondova EU.

Dnevni centar za osobe starije životne dobi u Biogradu na Moru bit će jedinstven projekt u Hrvatskoj. Pokrenut je na inicijativu Gradskog društva crvenog križa Biograd na Moru, koje želi unaprijediti infrastrukture za pružanje socijalnih usluga. Lokacija za projekt Centra nalazi se na granici industrijske i stambene zone.

PARCELA

- Relativno nekompatibilno okruženje za sadržaj ovakvog tipa nadomješteno je osiguravanjem velike parcele u odnosu na planiranu površinu zgrade. Sukladno tome, projektom se predlaže koncepcija paviljona u šumi, čije je oblikovanje svojevrsna kombinacija industrijskog volumena i stambene arhitekture. Isto tako, želja je potencirati kretanje osoba starije životne dobi i općenito boravak na otvorenom, kao i socijalizaciju s lokalnim stanovništvom - objašnjava Vedran Jukić, arhitekt i osnivač studija SODA.

Projektom Centra za osobe starije životne dobi predlaže se koncepcija paviljona u šumi, čije je oblikovanje kombinacija industrijskog volumena i stambene arhitekture. Želja je potencirati kretanje osoba koje će tamo boraviti

Dnevni centar za osobe starije životne dobi u Biogradu na Moru SlowSpace bit će jedinstven projekt u Hrvatskoj koji je pokrenut na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa ovog dalmatinskog grada

Korištenje parcele parternim je oblikovanjem, prema projektu, podijeljeno križnim elementom u četiri funkcionalne zone. Na sjecištu dvaju parternih traka pozicioniran je glavni natkriveni višenamjenski prostor. Sama zgrada podijeljena je na dva međusobno odvojena prizemna volumena - upravni paviljon i dnevni paviljon za korisnike.

IZDULJENA FORMA

- Ovim suvremenim konceptom unutar područja socijalne skrbi o starijim osobama u Hrvatskoj nastoji se stvoriti novi model deinstitucionalizirane skrbi u zajednici radi generalnog poboljšanja socijalne infrastrukture - dodaje Jukić.

Njihov drugi, novi projekt Znanstveno-edukativno-turistički kompleks u Parku prirode Telašćica, smjestit će se u uvali Mir na Dugom Otoku. Sadržavat će tri dijela: znanstveni kompleks, dužobalnu šetnicu i edukativnu stazu. Dužobalna šetnica sastoji se, prema projektu, od uređenja rive i zone kupališta s elementima poput pristupnih pontona i plutajuće pozornice. Edukativna staza koja povezuje uvalu sa slanim jezerom sadrži edukativni trg i sanitarni čvor za posjetitelje.

Kompleks MirPeace u Parku prirode Telašćica smjestit će se u uvali Mir na Dugom otoku, a sadržavat će tri dijela: znanstveni kompleks, dužobalnu šetnicu i edukativnu stazu

- Unutar znanstveno-edukativnog kompleksa planira se gradnja glavne zgrade koja je oblikovana kao kombinacija suhozidnih elemenata u prizemlju s reflektirajućim volumenom na katu. Volumen je izduljene forme i reflektira prirodu oko sebe - s jedne strane uvalu, a s druge šumu. Konceptom dematerijalizacije, relativno velik volumen kompleksa ne doživljava se kao takav, već se nastoji uklopiti u krajolik naglašavajući njegovu ljepotu - opisuje Vedran Jukić.

Grad Novska planira gradnju centra koji će promicati aktivnosti poput sporta, rekreacije i zdravog načina života

JAVNI TRG

Iza glavne zgrade nalazit će se skupina gusto postavljenih smještajnih jedinica kojima je želja stvoriti ambijent tradicionalnog mediteranskog mjesta. Još nije poznato kada je na redu realizacija ovog projekta.

Vrlo je atraktivan i njihov rad SREC - Sportsko-rekreativno-edukacijski centar u Novskoj.

SREC je sportsko-rekreativno-edukacijski centar u Novskoj koji je zapravo hibridan i u sebi ima prostorije nogometnog kluba, fitness dvoranu i djeljivu višenamjensku dvoranu s pripadajućim prostorima

Naime, Grad Novska s obzirom na njihovu želju poticanja zdravog života kroz sport i rekreaciju, rada izvaninstitucionalnih organizacija i edukacije svojih građana, planira izgradnju Centra koji će obuhvatiti sve te aktivnosti.

Projektiran je hibridni centar koji u sebi ima prostorije nogometnog kluba s tribinama, fitness dvoranu i djeljivu višenamjensku dvoranu s pripadajućim prostorima, urede za udruge, poslovne i ugostiteljske prostore. Projektom se, osim navedenih zatvorenih prostorija, formira javni trg, prema kojemu su orijentirani komplementarni sadržaji. Zgrada je ukupne površine 1300 metara kvadratnih zatvorenog prostora.

London, Minsk...

Čak tri ovogodišnje nagrade

Studio SODA ove je godine osvojio Leonardo 2019 Award u kategoriji projekata arhitekture u krajobrazu - VIII. bijenale mladih arhitekata, u Minsku, upravo za projekt “MirPeace” znanstveno-edukativno-turistički kompleks. Nagrađeni su i s European Property Award 2019 u kategoriji obiteljskih kuća, u Londonu za projekt Kuća za odmor KJS na Ugljanu, a u Engleskoj su dobili i Best Emerging Architecture Practice - Croatia & BUILD Distinction Award za održivi dizajn za 2019. godinu.

Foto: SODAarhitekti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:59