SELIMO NA OTVORENE PROSTORE

Trikovi i savjeti: balkon i terasa kao mjesta za maksimalno guštanje

Od stručnjaka, tima iz tvrtke Moj Balkon i dizajnerice Jadranke Barac iz tvrtke Intra Muros saznajte kako lijepo, funkcionalno i ugodno opremiti vanjski prostor... a da to bude lako i brzo

Dolaskom lijepih, sunčanih dana naš život sve se više seli na otvoreno. Vrtovi, balkoni i terase postaju naši novi dnevni boravci u kojima provodimo skoro sve slobodno vrijeme. I ne žalimo se zbog toga. Ni najmanje. Sigurni smo da ste se svi vi koji imate komad prostora na otvorenom u obliku balkona ili terase često pitali i razmišljali - kako urediti ovo mjesto da bude lijepo, funkcionalno i ugodno. Isto pitanje u toj temi postavili smo i mi našim sugovornicima, ekipi iz tvrtke Moj Balkon (krajobrazna arhitektica Željka Kolak, inženjerka agronomije Dubravka Mišolongin i stručnjakinja za odnose s javnošću Ana Kolak Čada) te dizajnerici interijera Jadranki Barac iz tvrtke Intra Muros. Svi oni pravi su stručnjaci kada je u pitanju dobro organiziranje i uređenje balkona i/ili terase.

- Kod uređenja balkona i terasa imperativi su orijentacija, vrijeme koje će osoba provoditi na balkonu i, naravno, financije. Zato je važno znati što želite od balkona ili terase, a uređenje je najbolje početi idejnim projektom. Na taj način bit ćete sigurni da ćete od dobiti ono što želite. U osnovne savjete za uređenje balkona svakako ćemo staviti dovod vode koja će omogućiti postavljanje navodnjavanja koje će riješiti problem (ne)zalijevanja bilja, pravilan odabir bilja, namještaj koji je poželjno da bude vanjski kako bi odolijevao vremenskim neprilikama i rasvjeta koja će svakom balkonu dati čaroban štih. Balkon ili terasa je produženi dnevni boravak i zelena gradska oaza čija je svrha opuštanje i uživanje te ga tako treba i urediti, slušajući svoje želje i potrebe, a pravilnim odabirom i rasporedom bilja balkon ili terasa mogu biti raskošni u svako godišnje doba - objašnjava ekipa iz tvrtke Moj Balkon i dodaje kako orijentacija određuje puno stvari i glavni je vodič prilikom odabira bilja.

- Postoje biljne vrste kojima treba puno sunca pa ih nema smisla saditi na sjenovite balkone i obrnuto. Veličina balkona ili terase i orijentacija diktiraju i izbor zasjene, što se odnosi na tende, dekorativne zavjese i suncobrane. Ako su pozicionirani visoko ili na vjetrovitoj poziciji, treba biti oprezan s odabirom zasjene. Važno je i je li ovaj prostor natkriven ili ne, pa se prema tome biraju materijal i pozicija namještaja - ističu djevojke iz tvrtke Moj Balkon.

Dizajnerica interijera Jadranka Barac, pak, savjetuje da ako je taj prostor izložen vremenskim utjecajima, najbolje je za drveni namještaj izabrati tikovinu koja je otpornija na vlagu. Metalni i namještaj od kovanog željeza su obično zaštićeni raznim premazima i stoga primjereni za korištenje i na balkonima koji su dosta izloženi različitim vremenskim uvjetima.

- Kod kupnje zelenila svakako se treba savjetovati sa stručnjakom jer ne podnose sve biljke jednako izloženost visokim temperaturama, vjetru i kiši. Ako je riječ o stanu u zgradi, treba razmišljati i o tome da se koriste biljke koje se neće morati unijeti u kuću tijekom hladnijih mjeseci. Svakako treba voditi računa i o tome da će na balkonu, ako nije natkriven, kod svake kiše biti problem sklanjanje dekorativnih predmeta, jastučića i prostirki. Zato je zgodno predvidjeti spremišta u klupama za sjedenje - tumači Jadranka Barac.

Što se tiče idealne podloge za vaš balkon i/ili terasu, djevojke iz tvrtke Moj Balkon ističu:

- Kod useljenja je podloga balkona ili terase često definirana, no ako postoji mogućnost izbora, pod je najbolje odabrati u skladu sa stilom uređenja. U većini slučaja drveni pod će stvoriti najtopliju atmosferu i odgovara gotovo svakom stilu uređenja, no za njega je najčešće potrebno izdvojiti i najviše novca. Izbor pločica također diktira stil uređenja, a kako je izbor velik, često ostavlja prostor uštedi. Pod također može biti u kamenu, raznim betonskim premazima ili pokriven umjetnim travnjakom. Danas je izbor materijala stvarno velik, a mogu se i kombinirati. Varijanta “uradi sam” je najpovoljnija ako se koristi upravo umjetni travni tepih ili tepih namijenjen korištenju u eksterijeru te gotove podne obloge od umjetnih materijala čija postava nije prezahtjevna. Bitno je naglasiti da takve podloge nisu trajne, no kako su financijski prihvatljivije, mogu se zamijeniti kada se unište.

Isto tako, važni su i zidovi balkona i/ili terase.

- Na zidove možete staviti dekorativne sitnice koje će balkon učiniti ugodnim mjestom za boravak, simpatične posude i manje tegle s biljem ili konstrukciju po kojoj će rasti penjačica. Idilično je imati zeleni zid koji će balkon ili terasu učiniti urbanom džunglom, no za njega je potrebno izdvojiti nešto veći budžet - kažu iz tvrtke Moj Balkon.

Za namještaj na balkonu i/ili terasi, kaže dizajnerica Jadranka Barac, najvažnije je da bude primjeren veličini prostora, odnosno da se u konačnici ne zatrpava prostor.

- Namještaj mora biti jednostavan za održavanje, a istodobno dekorativan i stilski povezan s postojećim unutarnjim prostorom. S detaljima ne treba pretjerivati. Svakako su poželjni jastučići na stolicama i obavezno zelenilo. Ovisno o veličini prostora, zelenilo se može postaviti na nosače na ogradi ili objesiti na nosače na zidovima, a ako nam prostor dopušta, mogu se postaviti tegle za cvijeće na pod pa se možemo poigrati raznim materijalima i veličinama tegle u koje se mogu zasaditi i veće biljke te se time postići efekt prave zelene oaze na vašem balkonu. Svakako treba razmisliti i o rasvjeti. Lijepo izgledaju razni lampioni koji se mogu objesiti na ogradu ili je dovoljno koristiti razne svijećnjake i lanterne koji su predviđeni za vanjsko korištenje - priča dizajnerica Barac.

Djevojke iz tvrtke Moj Balkon dodaju kako je preporuka da svaki vanjski prostor ima i tendu, suncobran ili pergolu kako bi se stvorila zasjena. U gradu je, pak, to često zeleni paravan koji će štititi vašu zelenu oazu na otvorenom od neželjenih pogleda.

ŠTO JE NAJVAŽNIJE KOD OSMIŠLJAVANJA GRADSKOG BALKONA?

Najvažnije je odrediti svrhu balkona. Pogled s balkona može biti božanstven i stvarno je šteta zaklanjati ga velikim komadima zelenila. U tom slučaju treba predvidjeti prostor za uživanje u pogledu i ispijanju prve jutarnje kave. Međutim, može se dogoditi i da je potrebno da se zakloni prostor od vanjskih pogleda ili imate pogled na nimalo atraktivan dio grada. Tada je preporučljivo koristiti zelenilo koje će zaštititi vaš prostor od vanjskih pogleda. Isto tako, zgodne su i razne pregrade koje dijelom zaklanjaju pogled, a čine i zaštitu od sunca - kaže dizajnerica Jadranka Barac.

A kako maksimalno iskoristiti balkonski prostor, pitali smo dizajnericu Jadranku Barac.

- Ako imate prozor koji gleda na balkon, dobro je iskoristiti prozorsku klupčicu za odlaganje tegli za cvijeće, za dekorativne lanterne i razne svijećnjake i slično. Isto tako, česti su vanjski klima-uređaji na balkonu. To se može iskoristiti tako da se dio uređaja zakloni zgodnim dekorativnim maskama od drvenih letvica ili perforiranim limom i ta površina postaje prostor za odlaganje. Svakako treba paziti na veličinu biljke koja se sadi u tegle. Ako ste predvidjeli da ćete zasaditi stablo u nekoj većoj posudi,treba voditi računa i o dimenzijama stabla jer ono može s vremenom zauzeti cijelu terasu. Svakako je dobro predvidjeti podlogu za teglu na kotačićima radi lakšeg manevriranja u prostoru. Praktičan element može biti i izvlačni element za sušenje rublja koji ima i funkciju stolića. Može se iskoristiti i postojeća ograda i na nju se može ugraditi element umjesto stolića.

UZGAJATI POVRĆE I VOĆE NA BALKONU, DA ILI NE?

Da! U improviziranim povišenim gredicama, a mogu ih predstavljati drvene kašete ili kutije koje ćete obložiti protukorovnom folijom. Pronaći ćete ih u vrtnim centrima u različitim veličinama. Pripazite prilikom kupnje supstrata, neka bude ekološki prihvatljiv kao i gnojiva i sredstva protiv štetočina - otkrivaju iz tvrtke Moj Balkon.

Kada se biraju boje za balkon i terasu, djevojke iz tvrtke Moj Balkon preporučuju da se odlučite za neutralne boje koje su zahvalna podloga za uređenje.

- Namještaj i detalji su stvari koje mogu biti u živim bojama, a odlično se može poigrati i kod odabira tegli. Teracota je uvijek za preporuku, a moderni su i sivi i bež tonovi žardinijera i posuda za cvijeće - kažu.

Foto: iStock photos, Living4media/Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:01