NE PROPUSTITE!

U nedjelju, 19. svibnja, novi broj magazina Dom&Dizajn

Donosimo vodič za gradnju ekološke kuće, vodimo vas u kućicu na Lošinju u kojoj se režije ne plaćaju i u stan koji “vrvi” duhom pariškog chica

VIše nego ikad podiže se svijest o ekološkom i sve više ljudi pokazuje želju za životim koji je održiviji, zdraviji i više okrenut prirodi i ekologiji. Zato smo se u ovom broju odlučili pozabaviti temom ekoloških kuća. Danas se sve i svašta, što se tiče kuća, oglašava kao ekološko, zeleno i održivo.

Zanimalo nas je što bi to, prema nekim osnovnim parametrima, trebala biti ekokuća, koje bi preduvjete morala sadržavati, odnosno barem većinu njih da bi ju se moglo tako nazvati. Ekologija je znanost o živim vrstama, njihovoj održivosti u prirodnom sustavu. U korijenu riječi eko je ekos - grčki oikos, što znači dom, stanište, dok je logos znanje, govor.

Saznajte prema kojim principima se uređuje feng shui dom ili popularno tzv. sretan dom dobre energije, ali i zavirite s nama u sjajnu radionicu u Međimurju koju je njezin vlasnik Marko potpuno samostalno osmislio, uredio i opremio

FILOZOFIJA

No, kako to prenijeti u kuću koja je neživa, pa da ona bude ekološka i koje su osnovne pretpostavke ekološke kuće, teme su o kojima smo razgovarali s našim najvećim ekspertom, profesorom Ljubomirom Miščevićem s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Osim ekoloških kuća, pozornost nam je zaokupila još jedna tema koja se na neki način bavi povećanjem kvalitete života: riječ je o feng shuiju, filozofiji uređenja doma.

- U vrijeme kad buđenje svijesti nikad nije bilo popularnije, a knjige samopomoći sve su prodavanije i kada offline postaje luksuz, mislim da je feng shui nužna i, što je također važno, svima dostupna metoda - rekla nam je naša sugovornica u ovoj temi, Tina Sablić. Ta 26-godišnja savjetnica za feng shui i vlasnica tvrtke Posh Feng Shui Interior Consulting ima diplomu New York Institute of Art­+Design (New York) trenutno je jedina članica International Feng Shui Associationa u Singapuru iz Hrvatske.

Tina će s vama u novom broju magazina D&D, koji izlazi, u nedjelju, podijeliti jednostavne savjete o tome kako primijeniti ovu vještinu u svojem domu. U ovom broju vodimo vas i na čak dva novouređena “Cool mjesta”: Showroom brenda Perlet, specijaliziranog za izradu vjenčanih ukrasa za kosu, u prizemlju obiteljske kuće u jednom zagrebačkom kvartu te u preuređeni boutique hotel Boškinac na Pagu.

Umjetnik Dean Jokanović Toumin otvorio nam je vrata svojeg doma te nam pokazao u kojem kutku najviše voli boraviti

SHOPPING

U rubrici “Made in Croatia” upoznat ćete kreativnu Peruanku Dragitzu Raštegorac Grubišić, koja u sklopu svojeg brenda Puro Amor stvara šalice i torbe s duhovitim i zabavnim napisima i ilustracijama. Suvremeni umjetnik Dean Jokanović Toumin otovorio nam je vrata svojeg doma te nam pokazao svoj omiljeni kutak u njemu: radni stol u stanu koji je i atelijer. On je pretvorio svoj zagrebački stan u atelijer ili atelijer u stan, kod njega se, naime, umjetničko stvaranje i svakodnevni život isprepleću, pa je tako i u njegovu životnom prostoru.

Naravno, tu su i druge naše rubrike koje volite: shopping vodiči, mala škola arhitekture, dizajna i gradnje, prije i poslije, uradi sam tutorijali, fotopriča i, naravno, inspirativni domaći interijeri. Sve to i još mnogo divnih inspirativnih ideja očekuje vas u nedjelju, 19. svibnja, na svim kioscima uz Nedjeljni Jutarnji za samo 14 kuna!

Sve svoje primjedbe, pokude i pohvale možete nam slati na d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a pratite nas i na društvenim mrežama Facebooku D&D - Dom i Dizajn i Instagramu @domidizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:19