Interijer od 80 kvadrat

U posjetu elegantnom domu mlade arhitektice iz Zagreba

 

Stan je izveden kao adaptacija obiteljske kuće koja se sastoji od tri stana. Ovo je jedan od onih stanova u kojem se primarno htjela postići što fleksibilnija dispozicija prostora.

Sastoji se od open space prostora koji uključuje kuhinju s blagovaonicom, dnevni boravak i prostranu terasu s divnim pogledom na Medvednicu, u središtu stana je kupaonica, a na istočnoj strani spavaći dio s walk in garderobom – priča nam arhitektica Edita Geci iz zagrebačkog Studija Geci dok nas uvodi u svoj životni prostor od 80 četvornih metara koji je potpuno ciljano osmišljen od samog početka. Tako nam objašnjava da je stan namjerno ostavljen bez pregradnih zidova kako bi bio podložan promjeni rasporeda prostorija i namještaja ukoliko to u budućnosti zatreba.

Vizualna pregrada

– Walk in garderoba je postignuta postavljanjem ormara s kliznim vratima što sam kupila u Ikei. Zapravo je vizualna pregrada ormarima omogućila stvaranje mikroprostora za željenu walk in garderobu.

Tako je u startu smanjena investicija jer nije izveden zid niti dvoja vrata, a prostor je ostavljen otvoren – priča vlasnica koja je točno znala što želi i kako to postići.

– Sjeverna strana zida u stanu nema otvora i predviđena je da bude zid s ugradbenim elementima. U kuhinjskom dijelu na njemu se nalazi kuhinja, u centralnom dijelu kupaonica, a u spavaćem dijelu ugradbeni ormar. Ideja je bila da cijeli potez koji se proteže od istočne do zapadne orijentacije i ulaska svjetlosti u stan bude u crnom kako bi se stvorila dubina prostora po kraćoj stranici.

Tijekom izvedbe ipak se odlučilo da dio ugradbenog ormara bude ogledalo, a dio bijeli, no to nije narušilo prvotnu koncepciju stana. Osim sjevernog zida svi ostali elementi podložni su lakoj promjeni što je stavka koja mi se u mom životnom prostoru najviše sviđa – ističe i dodaje kako je zanimljiva činjenica što je stan većinski opremljen stvarima i elementima koje su ostale ‘višak’ u drugim projektima koje je ona odradila. Drugim riječima, nisu kupljeni niti predviđeni za ovaj prostor, no ipak su tu pronašli svoje mjesto.

Šokantan moment

– Krevet koji je uistinu neobičan, nastao je kao uzorni krevet projekta koji sam radila nedavno. No, kako nije zadovoljio formom od njega se odustalo i tako je našao svoje mjesto ovdje. Stol i stolice su višak od ugostiteljskog projekta, a neka rasvjetna tijela su također reciklirana – kaže i otkriva kako je za svoj stan ipak naručila stolarske elemente te ih sama dizajnirala.

Ostatak je, kaže, kombinacija vrlo povoljnog najmeštaja.

– Ideja je bila uložiti maksimalno u elemente koji se ne mijenjaju: keramiku, parket, sanitariju, ugradbene stolarske elemente i kvalitetnu tehniku. Namještaj mi je bio sekundaran, iako se kasnije prilično dobro uklopio u cijelu priču – objašnjava vlasnica. Kada je riječ o bojama, stan je istovremeno neupadljiv i elegantan. Prevladava boja parketa hrasta koja čini najveću vidljivu površinu stana.

Nadalje, korištene su “ne” boje poput crne, bijele i sive. – Željela sam da prevladavaju neutralne boje i da imam prilično tradicionalne materijale. Sve je u stanu nekako bazično, a mogu reći da je jedini ‘šokantan’ moment neuobičajeno crna kupaonica s velikim ogledalima koja se unatoč tome što su neki članovi moje obitelji imali predrasude, vrlo lako i jednostavno čiste. Nekako tako zamišljam idealan životni prostor. On umiruje, a ne opterećuje kombinacijom boja i forme – zaključuje.

Foto: Sandra Šimunovi/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 20:25