Biser Jadrana

Obišli smo nekretnine u Opatiji: Nikada ne biste pogodili koliko stoji najpovoljniji od 32 m2!

 Matija Djanešić/Cropix
Osvježena novim kapitalom, Opatija će opet proživljati zlatne dane, ističe B.Papeš iz Dogma nekretnina

U redovnim izvještajima o stanju na tržištu nekretnina Opatija stoji uz bok Dubrovniku po svotama koje treba izdvojiti za kupnju kuće, stana i apartmana ili građevinskih zemljišta.

Najvišu prosječnu lipanjsku cijenu stanova i dalje prema podacima s oglasnika drži Dubrovnik u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 3659 eura, a visinom cijene u prosjeku od 3415 eura po kvadratu približava mu se i drugoplasirana Opatija. Cijene su u tom kvarnerskom gradu u rasponu od 2500 eura za kvadrat u širem centru do vrtoglavih 9000 i 10.000 eura za ono rijetko i najekskluzivnije u ponudi. Najveća je potražnja upravo tijekom ljetnih mjeseci. Najpovoljnija ponuda stana koji smo našli u posjetu Opatiji u agencijama za nekretnine bila je u agenciji Remax Centar nekretnina u gornjem dijelu Opatije, zgodan mali stan koji treba manju renovaciju, u mirnom okruženju i zgradi iz 70-ih godina, čija je cijena kvadrata 2500 eura. Taj stan stoji 80.000 eura i dobra je prilika za kupnju.

POGLEDAJTE VIDEO!

PUNO TURISTA

Opatija je bila gotovo puna turista. Ovaj divni grad austrougarskog šarma i čarobne rivijere, na prvi dojam muči samo jedan veliki problem - parkirališta. Gotovo je nevjerojatno da ih nema barem nekoliko velikih. Argument koji smo usput čuli, tj. da nema podzemnih garaža jer kad se kopa, dođe se preblizu moru, pada u vodu - onda ne bi postojali ni podzemni tuneli. Ipak, Opatija i okolica imaju jednu veliku prednost uz ljepotu, strateški su na odličnoj poziciji kupcima iz inozemstva. Najviše je kupaca iz Njemačke, Austrije te naših iz dijaspore i regije. I to su oni koji ne žive ovdje tijekom cijele godine, odnosno koji već imaju barem jednu nekretninu za stanovanje. Uglavnom imaju više od 40 godina.

image
Ovaj divni grad austrougarskog šarma i čarobne rivijere, na prvi dojam muči samo jedan problem - parkirališta
Matija Djanešić/Cropix

KOLIČINA UPITA

- Kupci iz inozemstva su najčešći, osobito iz Njemačke i Austrije, ali sve više i naši domaći kupuju u Opatiji, što prije baš nije bio slučaj. Naravno, njihov je budžet puno manji od onih inozemnih, koji za nekretninu izdvajaju i više od milijun eura - kaže Andrea Belić, voditeljica prodajnog ureda Opatija, Remax Centar nekretnina.

image
Andrea Belić i Moreno Pavličić iz agencije Remax Centar nekretnina
Matija Djanešić/Cropix

Unatoč pandemiji, dodaje Belić, tržište nekretnina tu je izrazito dinamično što najbolje potvrđuje broj kupaca, količina upita, ali i prijava zainteresiranih agenata za rad.

- Domaći kupci uglavnom uzimaju manje kvadrature, stanove za turistički najam ili traže građevinsko zemljište za gradnju stambenih objekata za daljnju prodaju - ističe Moreno Pavličić iz agencije Remax Centar nekretnina.

S njima smo razgledali i jedan veći penthouse u novoj urbanoj vili s prostranom terasom s bazenom i divnim pogledom. Takve stanove najviše kupuju stranci.

Potražnja za nekretninama u Opatiji znatno je veća u odnosu na ponudu. Vrlo je sužen izbor prodajnih nekretnina, osobito u užem centru. No, zato se Opatija kompenzira mjestima i gradovima u okolici, i u širem smislu označava puno veći zahvat područja od grada.

image
Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine

SPECIFIČNA MIKROLOKACIJA

- U samoj Opatiji potrebno je često dulje čekati na realizaciju prodaje nekretnina i zbog rješavanja imovinskopravnih pitanja. Ono što se traži i čega uvijek nedostaje jest upravo parkiralište, odnosno nekretnina s parkingom. Opatija je specifično tržište i mikrolokacija koja jednostavno uvijek visoko kotira s cijenom, i donedavno je svojim kupcima bila nezamjenjiva - kaže Branko Papeš, direktor Dogma nekretnina.

Ipak, u posljednje vrijeme se sve češće javljaju alternative nekretninama u Opatiji, čak i one, dodaje on, u zapadnom dijelu Rijeke.

- U Opatiji i okolici najviše se traže zemljišta za gradnju obiteljskih kuća, što bliže moru, kao i dvosobni stanovi plus dnevni boravak od 70 kvadrata do 80 kvadrata s parking-mjestom te vile prvi red do mora s okućnicom i parkingom. Bez obzira na cjenovni rang ili tip nekretnine, uvijek se zapravo traži parking i blizina mora - ističe Branko Papeš.

Grad ima još neke nedostatke, ali je sve bliže tome da postane top lokacija.

- Opatija je nekoć bila najpopularnija destinacija za mlade, tijekom vremena se orijentirala na neke druge vrste turizma i postala je privlačna turistima i klijenteli koja traži malo mirniji godišnji odmor. Proteklih je godina opet sve zaživjelo izuzmemo li pandemiju i doista je lijepo provesti advent u Opatiji, kao i Uskrs. U posljednju godinu dana došlo je do promjene vlasničke strukture u najvećoj hotelskoj tvrtki na Kvarneru i novi vlasnici su počeli investirati u smještajne kapacitete, ali i u destinaciju - kaže Branko Papeš koji smatra da će, osvježena i novim stranim kapitalom, Opatija opet proživljavati svoje zlatne dane.

image
Matija Djanešić/Cropix

U ovom kvarnerskom gradu cijenu su u rasponu od 2500 eura za kvadrat u širem cenrtu do vrtoglavnih 10. 000 eura za ono rijetko i najekskluzivnije u ponudi

image
Matija Djanešić/Cropix

DINAMIČNO

Samim time, smatra on, kupnja i ulaganje u nekretnine u Opatiji dugoročno je isplativa i sigurna investicija.

- Tržište je ovdje dinamično, a takav trend se očekuje i u sljedećoj polovici godine - zaključuje Moreno Pavličić.

Na oglasnicima nije znatno povoljnija situacija. Recimo, stan koji je oglašen pod hitna prodaja, u centru Opatije, veličine 57 kvadrata s novijim namještajem i balkonom, prodaje se za 185.000 eura. Blizu je plaže.

Najpovoljniji stan u agencijama 32 m2 za 80.000 €, a oni najskuplji i do 9000 € za m2

PENTHOUSE U OPATIJI

image
Matija Djanešić/Cropix

Penthouse u Opatiji veličine 170 kvadrata s fantastičnim pogledom i bazenom na terasi. Ima tri spavaće sobe i prostrani dnevni boravak. Glavna spavaća soba ima kadu s divnim pogledom, garderobu, kupaonicu i saunu. Novogradnja visoke kvalitete. Ostao je još jedan stan u prodaji u zgradi, koji je nešto prihvatljivije cijene. Agencija Remax Centar nekretnina

Površina: 170,50 m2

Cijena: 1,550.000 €

image
Matija Djanešić/Cropix
image
Matija Djanešić/Cropix
image
Matija Djanešić/Cropix

NOVOGRADNJA U OPATIJI

image
Agencija Dogma nekretnine

20 metara od mora, dvoetažni apartman s tri sobe i dnevnim boravkom, vlastitim krovnim bazenom. Stan vrhunski opremljen, dnevni boravak veličine 70 kvadrata i terasa od 60 kvadrata, sve uz pogled na more. Nova urbana vila, ima lift s direktnim ulazom u stan. Ima tri parkirališna mjesta. Agencija Dogma nekretnine

Površina: 435 m2

Cijena: 2,700.000 €

image
Agencija Dogma nekretnine
image
Agencija Dogma nekretnine

CENTAR OPATIJE

image
Agencija Dogma nekretnine

U centru Opatije nudi se stan od 98 kvadrata, četverosoban, u vili sa 200 kvadrata etažiranog vrta, okućnicom i parkingom. Klasični stan kompletno renoviran spreman za useljenje. Sunčan stan, od plaže udaljen tri minute hoda. Smatra se dobrom prilikom za kupnju. Agencija Dogma nekretnine

Površina: 99 m2

Cijena: 390.000 €

image
Agencija Dogma nekretnine
image
Agencija Dogma nekretnine

GARSONIJERA IZNAD CENTRA OPATIJE

image
Matija Djanešić/Cropix

Garsonijera veličine 32 kvadrata, s balkonom u maloj zgradi. Mirna ulica, djelomičan pogled, smještena iznad centra Opatije, useljiva, treba manje renoviranje i opremanje. Idealna za stan za turistički ili studentski najam. Agencija Remax Centar nekretnina

Površina: 32 m2

Cijena: 80.000 €

image
Matija Djanešić/Cropix
image
Agencija Remax Centar nekretnina

VILA U IČIĆIMA

image
Matija Djanešić/Cropix

Luksuzna nova vila u Ičićima s pet soba i bazenom uz terasu u razini dnevnog boravka te blagovaonicom u prizemlju. Vila ima tri etaže. U prizemlju je i jedna spavaća soba s kupaonicom. U suterenu su garaža, facility room, fitnes studio, sauna.... Na 1. katu su tri spavaće sobe, svaka s kupaonicom. Agencija Remax Centar nekretnina

Površina: 361 m2

Cijena: 1,550.000 €

image
Matija Djanešić/Cropix
image
Matija Djanešić/Cropix

Aktualno

Pomama za građevinskim zemljištima

Najveća potražnja u Opatiji i okolici je za građevinskim zemljištima. Mnogi vole kupovati zemljišta jer mogu sami sagraditi nekretninu prema svojim potrebama, željama i dizajnu, a često i za prodaju. U protekloj i ovog godini u agenciji Remax Centar nekretnina jako su puno, kažu, prodali građevinskih zemljišta te primjećuju veliku zainteresiranost. To su prepoznali i sami prodavatelji pa im se obraćaju u velikom broju te dobivaju brojne terene pod ekskluzivno zastupanje. U ponudi imaju, primjerice, građevinsko zemljište u Medveji površine 1243 m2 s prekrasnim pogledom na Kvarner. Na tom je zemljištu moguće graditi obiteljsku kuću na tri etaže, vilu ili dvojni objekt. Teren je blago nakošen i južno orijentiran. Zemljište je udaljeno 50 metara od mora pješice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 07:31