EKSKLUZIVNO

U POVODU 25 GODINA POZNATOG KOLEKTIVA Novi dom studija 3LHD u kinu Urania

 Jure Živković
Zagrebačko kino Urania preuređeno u poslovni prostor s dvoranom i kafićem. Stropovi su poseban primjer prvih betonskih konstrukcija s uzdužnim uskim strukturnim rebrima, sačuvan primjer ranog inženjerstva betonske tehnologije

U povodu proslave 25 godina rada, arhitektonski ured 3LHD danas otvara svoj novi studio na novoj adresi - na Kvatriću, u preuređenom prostoru starog kina Urania koje se nalazi u bloku zagrebačkog Donjeg grada.

Studio su 1994. godine u Zagrebu osnovala četiri partnera - Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović i Silvije Novak, a potom dolazi i partnerica Paula Kukuljica.

Tim Studia 3LHD. Njihovi najvažniji projekti su Most hrvatskih branitelja u Rijeci, splitska Riva, dvorana Bale, Zagrebački plesni centar, Centar Zamet u Rijeci, hotel Lone u Rovinju, karlovački Slatkovodni akvarij, hotel Belvedere, hotel LN Garden u Kini, Kampus Infobip i nedavno realizirani projekti u rovinjskoj turističkoj zoni Monte Mulini - Grand Park hotela Rovinj, javna šetnica i recepcija za otočne hotele i ACI-jevu marinu

PRENAMJENA

Danas imaju više od 44 zaposlenih. Prije tri godine prostor u Božidarevićevoj postao im je premali.

- Igrom slučaja došli smo do informacije da se prodaje napušteno kino Urania. Odmah su nam prošla kroz glavu kina koja smo preuređivali - kino Apollo u teatar, kino Lika u plesni centar - i oduševila nas je mogućnost da se uselimo u sličan prostor. Prenamjena i ponovna upotreba je danas posebna tema u arhitekturi, s jedne strane puna ograničenja, a s druge strane velik izazov koji može rezultirati vrlo neobičnim i drugačijim oblikovanjem koje nikada ne bismo primijenili projektirajući kuću iz nule - M. Dabrović.

Dvorana, koja je podijeljena na dvije etaže, zapravo je prostor Studija 3LHD.

U prizemlju su sobe za sastanke i administrativne prostorije, a na katu je smješten projektantski studio s 50 radnih mjesta u nekadašnjoj kino dvorani

Kino je počelo s radom 1939. godine kao kino Grič. Nakon Drugoga svjetskog rata mijenja ime u Partizan, a 1990. godine dobiva novo - Urania. Radilo je svaki dan nudeći tri projekcije te je sa 840 sjedala bilo peto kino u Zagrebu. Prestalo je s radom 2000. godine.

- Nekadašnja kinodvorana bila je prostor bazilikalnog presjeka sa srednjom lađom visine devet metara i dvije bočne lađe visine tri metra, bez prirodnog osvjetljenja - dodaje P. Kukuljica.

STAKLENI PAVILJON

Najveći je izazov bio kako takav prostor bez prirodnog svjetla pretvoriti u radni prostor. - Srednju lađu podijelili smo u dvije etaže. Donjoj etaži osigurali smo svjetlo tako da smo bočne lađe kinodvorane pretvorili u vanjske atrije. Na gornju smo etažu svjetlo doveli preko krova, odnosno cijelom dužinom dvorane u širini od tri metra ostaklili smo krov - ističe S. Begović.

Pri projektiranju su nastojali sačuvati većinu zatečenog i od originalna četiri volumena sačuvali su tri: trokatnu ulaznu zgradu, ulazni lobi i veliku dvoranu. Jedini volumen koji je iz konstruktivnih razloga morao biti uklonjen je ulazni paviljon koji je zamijenjen novim staklenim paviljonom. Cijela je struktura vrlo dobro očuvana, sa svim potpornim stupovima, glavnim lukovima u velikoj dvorani i svim stropovima. Stropovi su poseban primjer prvih betonskih konstrukcija s uzdužnim uskim strukturnim rebrima iz tog razdoblja.

- Taj lijepi primjer ranog inženjerstva betonske tehnologije bio je vrijedan očuvanja i obnove - ističe Grozdanić Begović.

VISOKI STROPOVI

- Uklonili smo postojeći spušteni strop u kinodvorani i time otkrili stari sitno rebrasti strop koji smo ostavili vidljiv. Dodatno smo ga tretirali akustičnom žbukom i tako postigli da 50-ak arhitekata može kvalitetno raditi u prostoriji visine pet metara - kaže Silvije Novak.

U prizemlju su administrativne prostorije i sobe za sastanke, a na katu je smješten projektantski studio s 50 radnih mjesta. Prednji dio kuće, lobi kina i ulazni paviljon, javni je prostor u kojem se nalaze dvorana za održavanje raznih izložbi, predavanja i sličnih događanja, koja može primiti 100 posjetitelja, i cafe bar. Nova kvadratura Uranije iznosi 1150 četvornih metara.

MJESTO SUSRETA KULTURNE I POSLOVNE ZAJEDNICE

Dio prostora otvoren za sve

Nova Urania sadržavat će javni prostor namijenjen lokalnom stanovništvu i zajednici te nekoliko uredskih prostora. Polivalentni javni prostor opremljen multimedijom i malom tribinom povezan je s bistroom s dvorišnom i krovnom terasom. U budućnosti će biti mjesto susreta lokalne kulturne i poslovne zajednice te prostor za brojna događanja, poput edukativnih radionica, predstavljanja, izložbi, koncerata, projekcija...

Foto: Jure Živković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:03