U POSJETU OBITELJI DUMANČIĆ

U STROGOM CENTRU ZAGREBA Duh starogradskog stana koji odiše i modernim detaljima

Josipa i Mario Dumančić, izrazito kreativan bračni par iz Zagreba, ovog su nas tjedna pozvali u goste, u divan, 75 četvornih metara velik stan u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici, koji su uredili i organizirali za najam.

Stan velik 75 četvornih metara u Gundulićevoj ulici vlasnici su osmislili sami, bez pomoći dizajnera i arhitekta.

Ono što je odmah nakon telefonskog razgovora izazvalo naš interes, bila je njihova rečenica da su sami organizirali i osmislili sve u stanu, dakle bez pomoći dizajnera i arhitekta. Zapravo, u ovom slučaju ulogu arhitekta i dizajnera preuzela je vlasnica Josipa, a njezin suprug Mario prionuo je na građevinski dio posla i inženjerski nadzor izvođenja radova. Tako je Josipa odabrala namještaj te samostalno osmislila kuhinju i svaki detalj stana. Kompletno uređenje u smislu namještaja, lustera, odabira boja također je osmislila Josipa. Mario je, pak, crtao nacrte i planirao sve radove, instalacije te se bavio organizacijom radnika i vremenskom usklađenosti. Dakle, odradio je tehničku stranu projekta.

DOBRA ENERGIJA

Moramo priznati da nas se jako dojmilo što su vlasnici zajednički radili na finaliziranju svojega stana iz snova, pritom izmjenjivali iskustva, puno razgovarali, mozgali, međusobno se nadopunjavali... Što se nas tiče, trud i upornost itekako su im se isplatili jer su napravili genijalan stan koji definitivno osvaja na prvu.

- Htjeli smo da stan odiše isključivo klasičnim, aristokratskim stilom, u koji smo unijeli malo i modernog stila. Inače, sastoji se od ulaznog hodnika, prostranog dnevnog boravka s blagovaonom i kuhinjom, dvije kupaonice, velike spavaće sobe i manje spavaće sobe s radnim stolom. Svaka prostorija, govore nam vlasnici, posebna je na svoj način i ima neku dobru energiju. U hodniku dominira ručno rađeno rezbareno drveno ogledalo zlatne boje. Ondje su i drvena protuprovalna vrata debljine 8 centimetara s rezbarenim drvenim ukrasima. S druge strane, u dnevnom boravku prevladava stilski namještaj.

Tu se nalaze i dvije stilske ručno rađene fotelje i manji drveni okrugli stol, koji je također ukrašen rezbarijama i oslikan intarzijama. Tu je i ručno rađeni, rezbareni drveni stol koji je oslikan na gornjem dijelu intarzijama. I stolice su ručno rađene, rezbareno drvo. Komoda za televizor nova je, ručno rađena i oslikana intarzijama. - I u glavnoj spavaćoj sobi dominira ručno rađeno rezbareno drveno ogledalo srebrne boje i stilska ručno izrezbarena klupica, a sve su unutarnje i vanjske prozorske klupice od mramora - ističu vlasnici i dodaju da je sav namještaj u stanu potpuno nov.

Riječ je o potpunoj adaptaciji, stan je doveden u roh bau stanje, a promijenjene su i instalacije plina, vode i grijanja.

Riječ je o potpunoj adaptaciji, stan je doveden u roh bau stanje, a promijenjene su i instalacije plina, vode i grijanja.

Riječ je o potpunoj adaptaciji, stan je doveden u roh bau stanje, a promijenjene su i instalacije plina, vode i grijanja.

KRISTALNI LUSTERI - Sve sobe, hodnik i jedna kupaonica imaju kristalne lustere i zidne kristalne lampe, koji upotpunjuju prostor. Boje u stanu pomno su birane kako bi se dobio jedan sklad. U svakoj sobi imaju svoju baznu boju i nadopunjuju se kroz nekoliko nijansi ostalog namještaja - pričaju i otkrivaju da im je uređenje bio ljepši dio cijele priče jer je prije njega uslijedila kompletna renovacija stana. Skinuta je prvotna žbuka i parket. Također, pločice u kupaonicama skinute su. Sve je u stanu bilo ogoljeno i stan je doveden u roh bau stanje. Sve su instalacije plina, struje, vode i centralnog grijanja novo napravljene.

DEVET MJESECI

- Strop je spušten 10 centimetara kako bi se mogla ugraditi LED svijetla u stropu. Instalacije od grijanja i klimatizacije nevidljive su. Visina je stropa 340 cm. Pazilo se da se u stanu ne čuje buka užurbane Gundulićeve ulice i prozori su napravljeni da imaju maksimalnu zvučnu izolaciju. Prozorska stakla ukupne su debljine 2 cm i sastoje se od 5 stakala i dvije protuzvučne folije. Najbolje se predočuje učinkovitost zvučne izolacije kad se otvori prozor - tada se odmah čuje užurbanost i živahnost gradskog života i prometa, koji se sa zatvorenim prozorom nikako ne čuju - objašnjavaju.

Adaptacija stana trajala je punih 9 mjeseci, a razlog tome je, otkrivaju nam Josipa i Mario, što je puno vremena utrošeno na obilaske i traženja željenog namještaja, opreme stana i svih sitnih i ukrasnih detalja kako bi se dobilo željeno i ciljano uređenje stana. Ukratko, stana s bezvremenskim stilom. A što im je u cijelom projektu bilo najizazovnije, pitamo ih za kraj. - Naći kvalitetne majstore koji će posao odraditi po pravilima struke u roku i prema željama investitora. Renoviranje stana u strogom centru grada izrazito je izazovno zbog organizacije odvoza i dovoza građevnog materijala, ali sad je sve gotovo i jako smo sretni zbog toga - zaključili su vlasnici.

Foto: Robert Crc

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:29