Poznate hrvatske kuće bez prozora

U ŽIŽI: Gradnja u Preradovićevoj ulici

 Projekt studija
Projekt za ovu lokaciju prethodnog vlasnika zemljišta, koji je i srušio staru raniju kuću u Preradovićevoj predvidio je staklenu kuću sa šest etaža

U prilog temi koja ovih dana zabavlja javnost o “kući bez prozora” koja se gradi u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, prema projektu studija Suoto Moura Arquitetcos iz Portugala te domaćeg studija 3LHD, nije naodmet prisjetiti se naše povijesti u kojoj je bilo sličnih zdanja.

Projekt studija

Možda je najpoznatiji primjer Nama na Kvaternikovu trgu, u kojoj je prizemlje izlog otvoren prema ulici, dok je gornji dio masa tijela zatvoren, a u unutrašnjosti objekta je manji atrij.

Muzej grada zagreba

FUNKCIJA

Nama na Kvatriću, koja je nekoć bila najveća robna kuća u Hrvatskoj, otvorena je 1968. godine i bila je u trendu svjetske arhitekture. Slična je Nama sagrađena iste godine u zagrebačkom naselju Trnsko. Obje su nalik konceptu koji ima kuća što je ovih dana podijelila javnost, dakle s otvorenim, display-prozorom u prizemlju, koji je u slučaju Preradovićeve dugačak 11 metara, s visokim čelom gore. Funkcija im nije ista, jer Nama je poslovna zgrada, a kuća u Preradovićevoj je privatna, ali to, zapravo, i nema veze. Nije im, naravno, ni lokacija jednaka, odnosno okružje strogog centra grada. No kako je ovdje riječ o interpolaciji (zgradu prizemnicu nije uklonio sadašnji vlasnik) ova kuća nije povijesna rekonstrukcija, nego jedino moguće - novo u starom. Zanimljivo je također prisjetiti se projekta koji je za ovu lokaciju imao prethodni vlasnik zemljišta. On je 2009. godine srušio kuću u kojoj je bio restoran Drina i predvidio je ovdje staklenu kuću. To je trebala biti zgrada sa šest nadzemnih etaža za poslovne prostore i dvije podzemne za automobile. U usporedbi s kućom koja se sada gradi, bio je to, čini se, puno nakaradniji projekt.

Damir Fabijanić

NAGRADE

Spomenimo i novi, primjer “kuće bez prozora” iz Kutjeva, vinariju prema projektu studija Dva arhitekta, koji ovih dana skuplja nominacije i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Ta zgrada nema sasvim otvoren izlog, ali ima zatvoren gornji dio, pa je po tome slična zagrebačkoj kući.

Foto: Damir Fabijanić, Muzej grada zagreba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:22