Stan u Zagrebu

Udobnost, estetika i funkcionalnost u 49 četvornih metara

Vlasnici ovog stana ljubitelji su lijepog dizajna i praktičnih prostornih rješenja, što se jasno vidi u odabiru namještaja i uređenju

Kako iskoristiti svaki centimetar životnog prostora, prostorni je cilj vlasnika mnogih stanova u Hrvatskoj, a isto takav slučaj bio je i kod obitelji Svetličić koja je zajedničkim, kreativnim snagama uređivala stan za svog sina, studenta i njegovu zaručnicu.

Danas vas vodimo u njega da sami procijenite koliko su uspješni u tome bili.

REZULTAT

Majka Zdravka, inače velika ljubiteljica lijepih i praktično uređenih interijera, svojim je savjetima i idejama rado pomogla sinu i njegovoj boljoj polovici oko organizacije i namještanja njihove oaze, a oni su sve te njene informacije rado prihvatili. I kažu, nisu požalili jer rezultat im se jako sviđa.

- Stan je veličine 49 m². Sastoji se od predsoblja, male kupaonice s WC-om, odvojene spavaće sobe, kuhinje, dnevnog boravka i blagovaonice koji su smješteni u jednom prostoru te velike lođe - nabraja Zdravka Svetličić i dodaje kako je velika prednost ovog stana ta što je unatoč prosječnoj kvadraturi inicijalno imao ogromnu lođu koju je obitelj odlučila iskoristiti kako bi dobila više kvadrata.

ORMARI

- Stavili smo tri dvokrilna pozora koji ujedno imaju i komarnike te rolo zavjese koje se po potrebi mogu spustiti ako je vruće. S obzirom na to da smo prostor lođe zaštitili od vremenskih nepogoda, sa svake strane smo stavili dva velika ormara rađena po narudžbi. Ormari služe za odlaganje stvari koje obično u stanu smetaju tj. zauzimaju puno mjesta. Tako u ormaru postoji posebno mjesto za dasku za glačanje, glačalo, stalak za rublje, male stepenice, metlu, usisavač, role… Na lođi se nalazi i utičnica koja je predviđena gradnjom tako da se na lođi i pegla. Nadalje, stol na lođi veličine 130x80 centimetara rađen je po narudžbi od sirove bukve i identičan je stolu u blagovaonici te se po potrebi može unijeti u stan i može služiti za ugodno druženje većeg društva - priča vlasnica Zdravka.

Od materijala u svakoj prostoriji ovog stana prevladavaju iveral, obrađeni medijapan i puno drvo bukve koji interijeru daju potrebnu toplinu, a od boja aluminjsko srebrna, ružičasta, pistacio zelena te antracitno tamnosiva

Što se tiče koloriteta, vidljivo je na prvu kako se kroz stan provlače četiri boje i to aluminijsko srebrena, ružičasta, pistacio zelena te antracitno tamnosiva. Kuhinja je U oblika i sin Antonio Svetličić kaže kako su tijekom uređenja itekako vodili računa da bude praktična i s puno mjesta za odlaganje suđa i kućanskih malih uređaja.

MLADENAČKI

- Kuhinju od dnevnog boravka odvaja ukrasna polica s dva lica i to prema kuhinji i prema boravku. Ona služi za vino i ukrasne detalje. Napravljena je od medijapana, kombinacija antracit i bukve da razbije hladnoću sive boje. Pošto je ovo mladenački stan u dnevni boravak smo stavili ukrasne kutije od medijapana u tri boje koje smo postavljali ovisno o inspiraciji jer, ustvari, nismo mogli pogriješiti. Kako god postavite kutije, postoji bezbroj mogućnosti za odlaganje stvari i ukrasa. Tema koja se provlači kroz prostor su krletke i ptice - priča Antonio, a njegova majka dodaje kako su posebno ponosni na uređenje kupaonice jer je riječ o jako maloj prostoriji pa je bilo potrebno detaljno isplanirati prigodan namještaj kako bi se dobilo sve što su poželjeli i kako bi kupaonica finalno bila funkcionalna.

LOĐA KAO BORAVAK

- Cjelokupni kupaonski namještaj je od medijapana obojan u srebrno, a detalji su roza i zeleni. Promijenili smo umivaonik jer smo htjeli na cijeli zid staviti ogledalo da dobijemo dubinu i da je barem malo vizualno povećamo - kaže.

Skoro sav namještaj u ovom stanu rađen je po narudžbi. U stanu ima iverala, obrađenog medijapana i punog drveta - bukve. - Stolić u dnevnom boravku je unikatna kreacija stolara iz Ravne Gore. To je pola debla brijesta koje je minimalno obrađeno kako bi zadržalo izvornost i prirodnost te lakirano. Sitnice za dom nabavljali smo u Ikei, Emmezeti, Mülleru, Zara home - kaže obitelj.

A ima li nešto čime su u ovom stanu jako zadovoljni ili nezadovoljni, pitamo ih.

- Ovaj stan je izuzetno praktičan i ima puno prostora za odlaganje različitih stvari dok je lođa, koja je prozorima zatvorena, u stvari i dalje ostala lođa te je postala ljetno-zimski dnevni boravak. Osobno volim kada je kupaonica veća, ali eto malim trikovima smo postigli da ona vizualno izgleda veća nego što jest - odgovara Zdravka Svetliličić s kojom se u potpunosti slaže i njezin sin Antonio te njegova zaručnica. Nije li to na kraju krajeva i najvažnije? Mi tvrdimo da sigurno jest.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:19