stan od čak 120 četvornih metara

Ultramoderan stan u prvom redu do zagrebačkog jarunskog jezera

U prvom redu do zagrebačkog jarunskog jezera, u sklopu jedne urbane stambene vile nalazi se i ultramoderan stan od čak 120 četvornih metara.

Dom je to mladog biznismena koji se u njega zaljubio na prvi pogled. Južna orijentacija, pregršt svjetla i pogled na jezero kroz 10-metarsku staklenu stijenu koja spaja dnevni boravak i prostrani vrt, bili su dovoljni razlozi da se odluči na kupnju.

- Vodim dinamičan život, puno putujem pa mi je zato bilo izuzetno važno da osmislim životni prostor koji će biti moja antistresna oaza mira i koji će biti apsolutno podređen mojim životnim potrebama - govori nam vlasnik koji je prošao trnovit put kako bi to postigao.

Nakon nekoliko loših arhitektonskih rješenja koja nisu bila praktična, personalizirana ni podređena njegovim željama i navikama, vlasnik je prema preporuci došao do arhitekta Roberta Bajsa iz studija IO DECOR.





PRIRODNO SVJETLO

- Nekoliko promjena arhitekata te njihovo nametanje rasporeda i koncepta stana dovelo je vlasnika do totalne konfuzije. Odlučio sam zaustaviti sve započete radove te krenuo s izradom kompletnog idejnog rješenja u vidu visokokvalitetnih vizualizacija prostora kako bi vlasnik bio potpuno siguran kakav će proizvod u konačnici dobiti. Individualan pristup uz osluhivanje želja investitora jedini je pravi i ispravan put do savršeno zadovoljnog klijenta. Nismo dugo čekali i stajali s radovima, a već je za tjedan dana stigla finalna potvrda našeg projekta i radovi su se nastavili u punom jeku - prisjeća se arhitekt.

- Od građevinskih radova u ovom stanu odrađeno je dosta toga, a najvažnije je da je umjesto epoksi poda cijeli stan popločen u visokokvalitetan kamen, a kupaonice su umjesto keramičkih pločica na zidovima i podovima popločene također u visokokvalitetan kamen.



Nadalje, pomicanjem zida u dnevnom boravku povećana je kvadratura zajedničkog open-space prostora s blagovaonicom i kuhinjom, a umanjen preveliki spavaći prostor. Izmijenjen je projekt vrata u prostoru te su prvobitna vrata sa štokovima zamijenjena ‘nevidljivim’ vratima iz linije invisible line koja su se ličila u boje zidova kako bi se stopila s interijerom.



Također je otvorena staklena stijena između kupaonskog walk-in tuša prema garderobi, kako bi se ‘pustilo’ u obje prostorije što više prirodnog svjetla. Izmijenjen je detaljno električni projekt utičnica i prekidača te se isti prilagodio novom stanju interijera i namještaju, a okviri su pomno odabrani u skladu sa stilom stana iz luksuzne Vimar Eikon kolekcije izrađene od kamena - nabraja arhitekt i dodaje kako su najizazovnije zapravo bile dvije intervencije - ona ugradnje velike neprekinute staklene stijene u dnevnom boravku s pogledom u vrt, te poseban dizajnerski stakleni “prozor” između zida dnevnog boravka i spavaće sobe.

- S posebnim tzv. ‘špijunskim’ staklom koje imitira zrcalo s jedne strane te ugrađenom motoriziranom električnom rolo stijenom omogućava ulazak dodatnog prirodnog svjetla unutar spavaće sobe, pruža nezaboravan intuitivan osjećaj pokreta te dodaje jedan dizajnerski potpis na postojeći prazan zid kao instalacija u prostoru - ističe.

STAKLENE TRAKE

Kada se konceptualno definirao cijeli prostor, krenulo se s izborom materijala, boja i tkanina.

- Paralelno s građevinskim radovima, ručno se izrađivao svaki komad namještaja, od kompletne kuhinje s pripadajućim regalom u kojem je integrirano zrcalo, sjedeće garniture, blagovaonskih stolica i stola, fotelja, sofa, stolića za kavu, kreveta, komoda, walk in garderobe, ugradbenog staklenog ormara do kupaonskog elementa obloženog u kamen. Također su se izrađivali personalizirani motorizirani stalci za televizore kao i jedinstvena LED rasvjeta na stropu omeđena staklenim trakama koju smo mi sami izradili - s ponosom priča dizajnerica interijera iz istog studija, Martina Bajs.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:24