RAZGOVOR S RAZLOGOM

Upoznajte dizajnericu interijera Angeliku Kolarić

Svestrana i talentirana hrvatska dizajnerica potpisuje istodobno nekoliko projekata, od javnih do privatnih, malih i velikih. Pročitajte zašto je 2019. godina tima Angelika Designa

Dizajnerica interijera Angelika Kolarić i njezin tim Angelika Design iza sebe imaju radno proljeće u kojem su radili na sve strane. Sama Angelika je istodobno pazila na posljednje detalje uređenja nedavno otvorenog Puteus Palacea u Pučišćima na Braču, kao i one na potpunoj promjeni malog stana smještenog u samom srcu Dioklecijanove palače. Trenutačno ima dosta posla u baštinskom hotelu Palači Tripalo u Sinju. Ima još poslova koji su pred završetkom, zbog kojih juri na sve strane. Tako, primjerice, na Braču radi na kući u Mircima te rezidencijalnoj vili u Praznicama, a dovršava i Vilu Relax nedaleko od Šibenika. Nedavno je uredila i kuću za najam Holiday Home Emotion.

“U projektima uvijek spajam jednostavnost i funkcionalnost”

Premda je riječ o poprilično različitim projektima, dobro se snašla. Kako i ne bi kad je tijekom karijere uređivala razne vrste prostora - od kafića, preko brodova, restorana, vila i apartmana do kozmetičkih salona. Kaže kako je svakom tom prostoru dala svoj prepoznatljiv štih koji spaja jednostavnost i funkcionalnost.

Palača na Braču bila je velik izazov, kaže, ali je u njemu beskrajno uživala. Sav je posao od početka bio teži samim time što je objekt na kojem je radila smješten na otoku. No, čim je prvi put vidjela prostor, imala je ideju kako ga preurediti. Za oko su joj odmah zapela dva lijepa starinska lustera iz vremena secesije, koja su sačuvana i iskorištena u novom prostoru. Sve ostalo trebalo je promijeniti. Premda je sve na prvi pogled izgledalo očuvano i činilo se da neće biti potrebno puno raditi, na kraju je sve trebalo temeljito rekonstruirati i sanirati. Posao se na kraju protegao na godinu i pol.

Puteus Palace

U hotelu u Pučišćima na otoku Braču cilj je bio, kaže dizajnerica, dati ponovni, zasluženi sjaj kamenu koji je očišćen. Uz kamen, u hotelu je upotrijebila još dva materijala: drvo i metal. Rezultat je nježan i ugodan, ali upečatljiv interijer

- U hotelima koji su davno sagrađeni uvijek dizajneri imaju želju urediti ih u povijesnom ruhu. No, često nam to mogućnosti ne dopuštaju pa se odmaknemo od stoljeća i pokušavamo samo nekim detaljima probuditi prošlost. Hotel izvana izgleda kao prije, ponosan u svom stoljeću, ali uz bezbroj tehničkih intervencija i sanacija.

Bitno je da smo kamenu ponovno dali njegov zasluženi sjaj jer smo ga očistili - ističe Angelika Kolarić i dodaje kako je željela da prostor istodobno bude nježan i ugodan, ali i upečatljiv. Zato je odlučila spojiti tri materijala: kamen, drvo i metal.

- Uz sve to, svjesna sam da antikviteti donose projektu dodatnu vrijednost, osobito ljudima koji se bave poviješću i koji baš zato dolaze u heritage hotele. Ma koliko voljela antikvitete, oni često otežavaju uređenje jednog hotela visoke kategorije - pojašnjava Angelika zašto u hotelu nema antikviteta.

Posao koji je radila njoj, ali i svima oko nje, bio je poseban jer su, kaže, imali osjećaj kao da rade na tome da se zapušteni dvorac Trnoružice pretvori u moderno zdanje i pritom u potpunosti zasja. Zbog toga je odlučila da ne želi nikakve pretjerano poznate brendove kada je riječ o namještaju - on je u potpunosti rađen po mjeri i prema njihovim idejama, a u svakoj od devet soba i šest suiteova je nešto drugačiji jer je prilagođen prostoru.

- Mislim da smo stvorili prostor koji je ugodan za boravak i koji će gostima ostati u lijepom sjećanju. To mi je bio cilj i zato sam pazila na svaki detalj. Dobro, i inače kad radim, pazim na svaku sitnicu i kod mene nacrti uređenja izgledaju gotovo posve jednako kao ono što se napravi. Kako i ne bih kad točno znam što želim. Dobro, osim u situacijama kad su okolnosti takve da od nekog detalja moram odustati, onda popuštam, ali inače ostajem pri svojoj ideji sve dok se ona ne realizira - dodaje Kolarić. Ponosna je i na uređenje kuće za najam Holiday Home Emotion koja se nalazi u mjestu Dubrovčan nedaleko od Tuheljskih toplica. Riječ je o starom objektu koji je bio zapušten, a dizajnerica je odlučila da treba zadržati dio njegove izvornosti, no istodobno prostor urediti tako da četvero gostiju, koji tamo mogu istodobno boraviti, ima dostupan sav luksuz modernog doba. Odlučila je ostaviti izgled kuće kakav je bio, pojašnjava, jer je s posebnim emocijama pristupila objektu koji joj je dobro poznat iz djetinjstva.

Holiday home emotion

Kuća za najam nedaleko od Tuheljskih toplica bila je zapušteni objekt, a Angelika ga je napravila ugodnim, ali i luksuznim mjestom za boravak

“Ova je kuća prava romantična priča. okružena je gustom šumom i u njoj je najglasnija tišina”

- Zadržani su stari dio krova, hrastovo nadgrađe, ograda... No, istodobno je kućica opremljena svime što treba da bude ugodno, a to uključuje i podno grijanje. Željela sam da to bude intimni mali kutak pa sam se poigrala drvom koje je toplo i čini prostor još ugodnijim - ističe Kolarić. U 110 kvadrata prostora je uključila sav namještaj koji je nužan da prostor bude funkcionalan i privlačan, ali ostala je vjerna svom pravilu da ga ne zatrpava suvišnim detaljima.

No, zanimljivih detalja ipak ima. Tako su u potkrovlju kućice smještene dvije spavaće sobe, a kreveti koji se tamo nalaze izrađeni su od spojenih greda, baš onako kako su to radili naši stari, dodaje dizajnerica. U prizemlju su kuhinja i blagovaonica u kojoj se nalazi zanimljiv luster. Riječ je o rasvjetnom tijelu koje čine dvije vjeverice. Nije to slučajno odabrano, priča dizajnerica. To je njezina posveta jednom sasvim stvarnom vjeveričjem paru kojeg se često može vidjeti kako se motaju u blizini kuće. Sigurno je kako će ih mnogi gosti također vidjeti, pojašnjava, pa joj se činilo zgodnom idejom da ih na neki način uključi u uređenje kuće. Također je odlučila zadržati staru prešu koja se nalazi ispod kuće. Ne samo zadržati, nego joj dati i posebnu važnost. Odlučila ju je istaknuti svjetlima tako da je noću osvijetljena kao prava atrakcija. Svojevrsni eksponat, dodaje.

- Ova je kuća romantična priča. Nalazi se u samoj prirodi, okružena šumom, i u njoj je najglasnija tišina. Zato je idealna za sve one koji se žele posve izolirati od svijeta oko sebe, barem na neko vrijeme. Naravno, važno je da pritom imaju sav luksuz koji im je potreban da ugodno žive - pojašnjava Angelika koja dodaje kako se u uređenju prostora uvijek voli igrati detaljima koji su upečatljivi, a brendovi joj pritom uopće nisu važni.

Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:28