RAZGOVOR

Uvaženi splitski arhitekt Neno Kezić na Danima Orisa

    AUTOR:
    • Korana Sutlić

  • OBJAVLJENO:
  • 22.10.2019. u 13:56

U njegovoj najnovijoj zgradi na Žnjanu G34 postignut je dojam da je stanar dio prirode i pogleda, budući da su velike staklene stijene primjenom skrivenih okvira dematerijalizirane

Poznati splitski arhitekt Neno Kezić je ovaj vikend  gostova na festivalu Dani Orisa kao jedna od domaćih zvijezda.  On je autor i koautor brojnih aktualnih projekta, kao što je Hotel Ambasador, čija je gradnja u tijeku u Splitu, a stoji i iza nekih od najboljih novijih stambenih projekta u tom gradu.

Arhitekt Neno Kezić

 

O čemu je govorio na Danima Orisa?

- O utjecajima koji su me definirali, formirali kao arhitekta, operativnim alatima i strategijama koje koristim kada projektiram i koji mi pomažu da razna objektivna ograničenja koristim kao kreativni impuls kod stvaranja arhitekture. Kroz pojedine svoje projekte, realizacije i natječaje pokazao sam rezultate ovakvog pristupa.

Hotel Ambasador u Splitu

Hotel Ambasador u Splitu, čija je gradnja u tijeku, bit će gotov do početka sezone

 

U kojoj je fazi Hotel Ambasador i što će njegova realizacija značiti za Split?

- Projekt Ambasador je u fazi dovršenja fasade i unutarnjih radova. Očekuje se da bude završen oko početka sezone, iduće godine. Splitu će Ambasador donijeti 100 novih smještajnih jedinica s pet zvjezdica te će se oporaviti nesrazmjer hotelskih kapaciteta u Splitu u odnosu na druge vrste turističkog smještaja. S arhitektonskog gledišta, objekt Ambasadora će definirati pogled s mora na gradsku jezgru i stvoriti ravnotežu zgrade Lučke kapetanije u odnosu na samu Dioklecijanovu palaču. Ova dva objekta bit će jedini slobodnostojeći objekti u području splitske luke koji su postavljeni ispred urbanog tkiva grada te funkcioniraju kao simetrični arhitektonski reperi u odnosu na Rivu i palaču. Dalje prema moru ima nekoliko ‘zelenih’ repera, Sustipan i Katalinića brig, koji također simetrično uokviruju prilaz s mora prema Rivi i palači.

Nova stambena zgrada G34 na Žnjanu

Vaš novi stambeni projekt na Žnjanu imena G34 ima jedinstven, drugačiji pristup stambenoj izgradnji?

- S obzirom na lokaciju, ideja je bila da stanovi pružaju puni doživljaj same lokacije i pogleda na more i otoke. Objekt je koncipiran kao niz podnih platformi, dok je opna svakog kata jedinstvene forme u ovisnosti o tlocrtnom obrisu stana/stanova po katu. Ova opna je kontinuirana i sastoji se od velikih staklenih stijena i obloge od kopilita, koja se pojavljuje kao translucentna, neprozirna pregrada. Nadgrađe i penthouse su koncipirani na isti način, tako da u formalnom smislu gornji dio izgleda kao i donji katovi. U samim stanovima postignut je dojam da je stanar dio prirode i pogleda, budući da su velike staklene stijene primjenom skrivenih okvira dematerijalizirane.

Nova stambena zgrada G34 na Žnjanu je pred useljenjem, ima dugačke staklene stijene.

Nova stambena zgrada G34 na Žnjanu

Jesu li stanovi rasprodani i kad je useljenje?

- Stanovi su davno rasprodani, a useljenje je ovih dana.

Što kronično nedostaje Splitu? I infrastrukturno i sadržajno?

- Poučeni iskustvima ovog ljeta, mislim da Splitu definitivno nedostaje suvisli i promišljeni prometni sustav koji nije ad hoc rješenje. U sklopu istog bi trebalo riješiti i kolni pristup luci, vjerojatno u sklopu projekta istočne obale, koji bi bio konačan i efikasan.

Nadalje, mjesto infrastrukturnom “switchu” je na Kopilici, koja je u stvari težište samog grada, s obzirom na njegovu izgrađenost, i koja bi trebala bila prvi infrastrukturni zahvat u gradu. Još jedna sitna, ali važna stvar su kontejneri, koji su u gradu kao što je Split potpuno neprimjereni zbog smrada i kao vizualni efekt. Ne mogu shvatiti zašto se ne ugrađuju podzemni kontejneri kao na primjer na Visu ili u Šibeniku.

Sadržajno, mislim da Split treba definirati svoj waterfront, posebno na području od Žnjana do Stobreča, te razriješiti urbanistički i programski istočnu obalu luke, sjeverni dio i Kopilicu.

Foto: Neno Kezić

Izdvajamo

Iz drugih medija