zagreb

Vetro bar & bites novo je gastro odredište u Radničkoj!

Otvaranje novih barova, restorana i kafića u samom centru Zagreba uvijek privuče pozornost šire javnosti i medija, no jednako je zanimljiva vijest i kada se obogati gastro-ponuda u poslovnim područjima kao što je zona oko Radničke ulice s još jednim mjestom za pauzu od napornog radnog dana. U ponedjeljak, 10. listopada, u Hektorovićevoj ulici 27 otvoreno je jedno takvo mjesto koje svojim uređenjem i ponudom poziva na barem kratki odmor od ureda i računala uz kavu i pokoji zalogaj. Popričali smo s vlasnicima prostora Vetro bar & bites o tome kako su uredili interijer i što su željeli pružiti svojim gostima. Njihove odgovore pročitajte u nastavku, a njihove aktivnosti možete pratiti na njihovom Facebook profilu!



Prema čijoj je ideji uređen prostor?

- Prostor je uređen prema idejama i željama vlasnika. Znali smo odmah što želimo, a prijateljica, arhitektica Dora Perković, pomogla je da se sve to posloži u smislenu cjelinu. Naravno, kako to već ide, neke od početnih ideja su promijenjene, neke i izbačene kako su išli radovi.



Što se uređenjem željelo postići?

- Kako je lokal u poslovnoj zgradi i zoni koja vrvi poslovnim ljudima, željeli smo da se kad dođu k nama na pauzu ili after work druženje osjećaju što ugodnije i opuštenije. Da im Vetro bude dnevni boravak i mjesto gdje se osjećaju ugodno i da im to pružimo u vidu uređenja, usluge, ponude…

Koji materijali i boje prevladavaju u interijeru?

- Boja koja prevladava u lokalu je siva, i to beton siva, imitacija sirovog betona. U lokalu u izvornom obliku postojali su stupovi koji su bili obučeni u ogledala, a mi smo ih skidali i ogoljeli do samog betona i tako se priča sa zidovima učinila kao super nastavak i zaokruživanje beton looka. Budući da je i pod u epoksidnoj smoli sive boje, prostor smo morali utopliti s mnogo drva. Veliki centralni drveni šank otok zaokružen Zumtobel rasvjetom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a siva boja poslužila je kao super podloga na kojoj smo se mogli igrati bojama stolica, tapetom u izdvojenom dijelu na kojem se nalazi veliki "social table", tkaninom kojom je presvučen lounge dio... Posebnost lokala svakako su i škure kojima se dobio 3D zid... Stare škure sa stare kuće na otoku Rabu posebno ističu malu kuhinjicu u kojoj nastaju naše delicije.



Gdje je nabavljen namještaj koji se nalazi u prostoru?

- Namještaj je uglavnom rađen po mjeri i prema našim zamislima. Glavna rasvjeta je Zumtobel, visilice su dijelom iz Ikee, a dijelom iz manjih dućana rasvjete. Nešto postojećeg inventara je pretapecirano. Tapete su rađene također po mjeri, kao i zid presvučen tkaninom. Posebno smo ponosni na šank koji je naš stolar napravio i bolje i ljepše od naše zamisli.



Koliko je dugo trajalo uređenje?

- Uređenje je trajalo dva i pol mjeseca. Imajte na umu da je prostor koji nas je zatekao bio potpuno mračan i crn te usprkos ogromnim staklenim površinama, po kojima je lokal i dobio ime Vetro (tal. staklo), imao si osjećaj da si u bunkeru. Isto tako grube smo radove morali raditi zbog kućnog reda tek iza 17 sati, tako da nas je i to dosta usporilo, ali smo zapravo zadovoljni.


Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

- Prvi je zadatak bio dovesti pod, strop i zidove u što svjetliju nijansu kao pripremu za sve što slijedi. Zatim su krenule sanacije vodovodnih i električnih instalacija, postavljanje epoksidnog poda, ozvučenje lokala, farbanje zidova u imitaciju betona... Za to vrijeme stolar je u svojoj radionici pripremao šank i ostale drvene površine, tapetar presvlačio stolice, električar postavljao rasvjetu... Tek kad su grubi radovi bili gotovi, posljednjih nekoliko dana na red je došlo zabavljanje detaljima, dekoracijama i namještajem.

Koja je najveća posebnost ili zanimljivost projekta što se tiče uređenja?

- U današnje vrijeme, kad je sve već viđeno, teško je biti sto posto originalan prilikom uređenja, ali mi smo se potrudili s nekim sitnicama i pomacima da se što više tome približimo. Škure koje tvore 3D zid, povišeni separe u tapeti palmina lišća s velikim plutenim stolom, spoj nespojivog sigurno je već prepoznatljiv stil naših lokala, s obzirom na to da smo otvorili i uređivali riječki i zagrebački Rakhia bar. Ipak, s obzirom na to da se radi o poslovnoj zgradi, morali smo malo "smiriti strasti", ali opet ostati u našem duhu i stilu. Uvijek polazimo od sebe i od toga da se u našim lokalima osjećaš ugodno.

Kakva će biti ponuda u samom baru?

- Osim standardne ugostiteljske ponude, posebnost lokala su sitni zalogaji. Hummus mazalice, tatarska mazalica, plate domaćih proizvoda kao što su paški sirevi, kobasice s maslinama i tartufima, sirevi s Bjelolasice, istarski pršut, bruskete, kroasani, Amelie torte... I za grickanje uz pivo domaći grisini s mediteranskim začinima, špinatom, itd. Također imamo vrhunsku Segafredo kavu, i to njihovu Organicu koja osim fenomenalnog okusa garantira pravednu trgovinu kave vrhunske bio kvalitete koja nosi znak ekološkog proizvoda EU. Tu je i velik izbor vina - istaknula bih istarska Ravalico vina čiji je muškat nešto najbolje što postoji od muškata. Imamo velik izbor cijeđenih sokova, Brodies čajeva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:53