U POSJETU

VIDEO: Dom arhitektice Ivane Tutek na zadnjem katu legendarnog Žerjavićevog nebodera na Savskoj cesti

Ležeran stan sa spektakularnim pogledom na Zagreb

Na početku Savske ceste u Zagrebu, u zgradi poznatoj po vatrogascima, koja sadrži manji neboder, smjestio se na njegovu zadnjem katu stan arhitektice Ivane Tutek, iz kojeg puca nezaboravan pogled na Zagreb. Atraktivne vizure šire se gotovo na sve njegove dijelove, od Trešnjevke preko cijelog centra grada i Medveščaka, poteza Medvednice, pa prema Trnju i Novom Zagrebu. Zahvaća pogledima sjeveroistok i sjeverozapad grada.

U tom manjem neboderu, koji je 60-ih godina sagrađen u Savskoj cesti prema projektu arhitekta Milana Žerjavića, izvorno su na zadnjem katu bila zamišljena dva stana za voditelje arhitektonskog biroa, nešto manji od onih današnjih. Naime, planirane su manje terase uz stan, ali su one vrlo brzo nakon gradnje ostakljene i zatvorene, vjerojatno zbog vjetra. Ivana Tutek, koja radi kao viši predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje pri Katedri za projektiranje, ovaj je stan veličine 90 kvadrata kupila 2010. godine.

LEŽERNO UREĐENJE

Prostor zatvorene terase arhitektica je povezala s centralnim dijelom stana i ulaznim prostorom te je postignut jedan prostrani dnevni boravak za rad, zabavu i odmor.

- Sada najveći dio stana zauzima jedna velika prostorija koja je podijeljena postavom centralne igle - izduženog zida uz koji su prislonjeni razni sadržaji: biblioteka u ulaznom dijelu, audio-vizualni sadržaji u dijelu za rad, odmor i druženje, zatvoreni skladišni elementi u servisnom dijelu otvorene garderobe i kupaonice. Kružno kretanje oko centralne osi dodatno dinamizira potpuno slobodni prostor - opisuje Ivana Tutek.

U stanu su izdvojene jedino istočno orijentirane prostorije, kuhinja s manjom blagovaonicom u lođi te spavaća soba i kupaonica. Uređen je ležerno, ima nekoliko dizajnerskih detalja i štoseva, no arhitektica Tutek nije, kako kaže, uređenje stana bazirala na dizajnerskim detaljima, nego na jasnom konceptu istovremenog povezivanja i podjele prostora: radnog i privatnog, toplog i hladnog, servisnog i boravišnog.

- Takav dvojni sustav postignut je postavom centralne igle/zida, koji istovremeno i dijeli i povezuje prostore, rasvjetom oko njega koja sugerira dualitet prostora te visinskim razdvajanjem podnih ploha koju prati i različit izbor podnih obloga: protuklizni sivi epoksi pod u većem dijelu stana, a parket u povišenom dijelu za jednu stepenicu dnevnog boravka i istočnim lođama - opisuje arhitektica Tutek.

BROJNE POLICE

Centralni dio stana koristi se i kao radni prostor Ateliera Minerva u kojem surađuje s raznim suradnicima na umjetničkim i stručnim projektima iz područja arhitekture. Tu se stoga mogu vidjeti tipične arhitektonske role s projektima koje stoje uz radni stol.
Dok sjedimo za nekoliko spojenih radnih stolova marke Calligaris pogled kroz prozor puca na više katove hotela Westin koji su u neposrednom susjedstvu te udaljenije na Arhitektonski fakultet i crkvu sv. Blaža. Pokraj stola je neobična lampa Tolomeo balance s kuglom koja omogućava rasvjetu iz raznih pozicija. Centralni dio stana sa zidom - iglom u sredini razdvojen je noću vizualno neonskim lampama u drugačijim bojama, garderoba ima lagano tirkizno neonsko svjetlo, a biblioteka roza. Te su lampe djelo danskog dizajnerskog dua Hay.

Na policama, koje su postavljene na nekoliko mjesta u stanu, nalaze se knjige, umjetničke monografije, CD-i, vodiči gradova, ukrasi i fotografije. U prostoru za odmor ističe se smeđi od jute pleteni komplet iz Mebla: stolić, stolice i fotelja japanskog dizajna. Zanimljivi su i mobili Flensted, danskog dizajna u ulaznom i radnom prostoru. Tu je i regal Interlübke te sofa Bo Concept uz koju je stolić Marimekko.

PRIVATNOST

- Na zidu nema mnogo slika jer otvorene vizure na grad potpuno zaokupljaju pažnju. Imam ih tek nekoliko i uglavnom su ih fotografirali moji prijatelji, kao što je Dubrovnik Kate Ivanišin, tu su i slike koje je radila moja nećakinja Gabi te poneki plakat s izložbi - kaže Ivana Tutek.

Iz gotovo svih tih prostorija prostire se pogled na Zagreb. Iz kuhinje blagovaonice vidi se kao na dlanu Hrvatski državni arhiv, HNK, Gornji grad, a nešto dalje Katedrala, Drveni neboder u Martićevoj i drugo. S druge strane prozora pogled ide prema zgradama FER-a i Hanza Medije te nešto udaljenijem Novom Zagrebu. Pitamo arhitekticu Tutek odvlače li vizure previše njezinu pažnju tijekom dana. Dojam je da bismo ovdje mogli satima samo gledati kroz prozor i proučavati Zagreb.

- Još mi nisu dosadili pogledi na grad, a otvorena atmosfera stana daje određenu dinamiku i poticajna je za rad. Trebalo je nešto vremena da se naviknem na život u tako izloženom prostoru, ali rolete se uvijek mogu spustiti te se na taj način postiže dovoljna izolacija. Kad sam se doselila, svi su se moji prijatelji iznenadili jer više volim neizložene tamnije prostore, ali ovom stanu nisam mogla odoljeti. Spavaća soba je drugačija od ostatka stana, zatamnjena je, preko prozora je gusta zavjesa. To je moj privatni, intimni prostor - govori Ivana Tutek.

Kuhinja je jednostavno uređena Ikeinim elementima, ističe se tek bijeli stol holandskog dizajnera Torda Boontjea s cvjetnim detaljima. Nekoliko je sličnih detalja u stanu, kao što su papirnate bijele cvjetne zavjese i lusteri istog dizajnera.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 20:07