ADAPTACIJA DVOETAŽNOG STANA

Ozbiljno dobro potkrovlje u Dubravi

Adaptaciju dvoetažnog prostranog stana na istoku Zagreba radio je dizajnerski studio Dizviz. Finalni rezultat oduševio je zadovoljne vlasnike, a nas podsjetio na popularne loftove u New Yorku

INFO: stan u potkrovlju na dvije etaže od 165 kvadrata
LOKACIJA:
Zagreb
PROJEKT: dizajnerski studio Dizviz
VLASNICI: mladi bračni par

Projekt adaptacije potkrovlja na dvije etaže u industrijskom stilu s potpisom dizajnerskog studija Dizviz uz lijepu selekciju tekstura, materijala i namještaja. Nas nije ostavio ravnodušnim! Dovoljan je bio jedan pogled i već sljedeći trenutak znala sam da je riječ o iznimnom prostoru. To je to! Potkrovlje sa svim karakteristikama pravog industrijskog lofta postoji i u Zagrebu. Kakva divota! Puno hrastovo drvo, cigla, metal, betonski premazi... Može li bolje? Sama činjenica da se nalazim u obiteljskoj kući u naselju Dubrava, a ne u New Yorku, jednostavno me oduševila.

POGLEDAJTE VIDEO!

U posjet sam došla s fotografkinjom Berislavom Picek na poziv dizajnerice interijera Vedrane Škalić koja nas je to jutro veselo dočekala ispred posve obične kuće u kojoj je smješten ovaj izniman stan. Ulazimo u dvorište i malim puteljkom iza kuće, koji vodi do vrta, dolazimo do stana. Na vratima nas dočekuju simpatični mladi vlasnici, opušteni i spremni na razgovor. Kao da se oduvijek poznajemo, uvode nas u svoje novouređeno potkrovlje. Ulazimo u prostor i već sljedeći trenutak hodam po galeriji s Berislavom, podjednako oduševljenom, koja vadi stativ i priprema sve za prvi kadar.

Interijer se proteže na dvije etaže i ima 165 četvornih metara, a sastoji se od tri spavaće sobe, zajedničkog otvorenog prostora dnevnog boravka s blagovaonicom i kuhinjom, dvije kupaonice, pomoćnog WC-a i galerijskog prostora.

Na galerijski prostor dolazi se stepenicama napravljenim po narudžbi od metalne konstrukcije i s gazištima koja su izvedena od punog hrastova drva

Vlasnici su već dugo željeli stan koji će biti uređen, baš po njihovu guštu, u industrijskom stilu. Na preporuku prijatelja odlučili su angažirati dizajnere interijera i vlasnike dizajnerskog studija Dizviz (Dizajn i vizualizacija d.o.o.), Ivicu Mamića i Vedranu Škalić, koji su tijekom cijelog projekta imali potpuno odrješite ruke, a inspiraciju za uređenje su pronašli u industrijskim loftovima iz prošlog stoljeća.

Kuhinja s ukladama je tamnosivo-plave boje u kontrastu s betonskom plohom i razigranom keramikom u obliku heksagona. Tu se još nalaze i police te vinski hladnjak

- U komunikaciji s klijentima istražili smo njihove sadašnje navike i želje te buduću viziju zajedničkog života. Tako smo ostvarili funkcionalan i ugodan prostor koji se može dograđivati. U prostoru se radila potpuna adaptacija, od uklanjanja starih pregradnih zidova, starog dimnjaka i podizanja krovne kućice na galeriji do potpune zamjene stare stolarije i ugradnje novih podova i podnog grijanja - priča mi Vedrana te dodaje kako su neutralni tonovi, s pokojim koloritnim akcentom, usklađeni s teksturama i tonovima sirovih materijala koji prevladavaju.

Interijer se sastoji od tri spavaće sobe, zajedničkog otvorenog prostora koji obuhvaća dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinju, zatim od dvije kupaonice, pomoćnog WC-a i galerijskog prostora

U zajedničkom otvorenom prostoru nalaze se velika kutna garnitura, TV s oplatom od punog drva hrasta, viseće ladice i klub stolići. Kuhinja s ukladama je tamnosivo-plave boje u kontrastu s betonskom kuhinjskom plohom i razigranom keramikom u obliku heksagona.

- Iskoristili smo prednju plohu kuhinjskog pulta za drvene police i vinski hladnjak. U sredini se nalazi blagovaonski stol i kamin. Prozori i velike staklene stijene su slobodni od zavjesa i pružaju puno prirodnog svjetla te povećavaju osjećaj veličine prostora.

- Na galerijski prostor se dolazi stepenicama napravljenim od metalne konstrukcije s gazištima od punog hrastova drva. Kompletna nosiva konstrukcija galerije sa stepenicama je osmišljena i rađena prema narudžbi. LED rasvjetom smo naglasili stepenice i zid od stare cigle. Iznad njih se nalaze stara metalna vrata koja su nabavljena na otpadu i koja su se svojim stilom u potpunosti uklopila u prostor. Kroz njih se ulazi u spremište u najnižem galerijskom prostoru. Tako smo u potpunosti iskoristili inače nedostupan najniži dio galerija - objašnjava Vedrana.

U potkrovlju se nalaze "chill out zona" za slušanje glazbe i prekrasna polica s ormarima na kojoj su izložene stvari i uspomene iz zajedničkog života vlasnika.

Do police se dolazi preko mosta koji spaja galerijski prostor u funkcionalnu cjelinu, a ujedno je i glavna značajka prostora. Drvene grede, koje nose krovnu konstrukciju, ostavili su vidljive te tako dodatno pridonijeli toplini ukupnog dojma.

- U glavnoj spavaćoj sobi odlučili smo se za svjetlije tonove s naglascima od drva kako bi djelovala prozračno i ugodno. Ugradbeni ormari u potpunosti iskorištavaju prostor ispod kosine stropa. Zidove u dječjoj sobi dekorirali smo veselom i šarenom tapetom koja cijeli prostor čini zaigranim. Zahtjev za glavnu kupaonicu u prizemlju bio je da ima i tuš i kadu. Odlučili smo se za keramiku koja imitira kamen i drvni dekor te smo tako unijeli eleganciju i toplinu - kaže Vedrana.

Svjetliji tonovi prevladavaju u glavnoj spavaćoj sobi koja je prozračna i ugodna, a ugradbeni ormari u potpunosti pametno iskorištavaju prostor ispod kosina stropa

Intimniji dio stana čine roditeljska spavaća i dječja soba u kojoj se ističe šarena tapeta te kupaonica koja ima tuš i kadu

U suradnji s izvođačima većina namještaja i rasvjete - od kuhinje, kupaonskog namještaja i polica na galeriji do ormara u sobama - projektirana je posebno za ovaj prostor. Radni stol, stol za glazbu i klub-stoliće su napravili u Dizviz studiju, dok je metalne, ručno rađene lampe izradila tvrtka Arte Ferrum, a namještaj po narudžbi Peti treći i Danijel interijeri.

Izvođači ostalih radova bili su Peti treći, a za betonski premaz na kuhinjskoj plohi zaslužna je tvrtka Terra sol. Sve industrijske detalje u prostoru vlasnici su kupili u zagrebačkoj trgovini Gnijezdo. Najkompleksniji i najzahtjevniji dio uređenja bila je metalna konstrukcija galerije, mosta i stepenica, koje je vrhunski izvela ekipa iz Monter strojarske montaže.

- Kompletno uređenje trajalo je dvije godine i bio je to dugotrajan i zahtjevan projekt, ali smo rezultatom svi izuzetno zadovoljni - zaključuje Vedrana.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Video: Jura Cukar/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:32