PAMETAN PROJEKT STAR 40 GODINA

VIDEO: Kuća obitelji Šepić u Osijeku

Ovo je najljepši dnevni boravak prema ocjenama najboljih hrvatskih arhitekata!  Svevremenost pametnog projekta starog 40 godina

Interijer dnevne sobe uređen je prema ideji vlasnika Krešimira Šepića početkom 70-ih godina prošlog stoljeća kao jedan od njegovih prvih projekata nakon što je diplomirao arhitekturu

Kao mladi arhitekt, tek diplomirao na fakultetu, Krešimir Šepić je odlučio osmisliti uređenje dnevne sobe u vlastitoj kući u Osijeku, građenoj početkom 70-ih. Tada nije niti sanjao da će 40 godina kasnije struka prepoznati kvalitetu njegova projekta i proglasiti njegov rad najboljim u kategoriji dnevnih boravaka na natječaju Dom&Dizajn Grand Prix.

POGLEDAJTE KRATKI VIDEO!

- Ideja da se prijavimo na natječaj bila je moja, isključivo iz zabave, jer zbog starosti interijera nismo računali na pobjedu. Iz istog razloga posebno smo sretni što je žiri prepoznao trajnu vrijednost tatine kreacije - sa širokim osmijehom na licu priča nam Senka Šepić, kći vlasnika, također arhitektica po struci.

Ova dnevna soba smještena je u kući u nizu koja se sastoji od tri nivoa, podruma, prizemlja i kata, a kako pojašnjava Senka, sve kuće u njihovoj ulici sagrađene su prema tipskom projektu, ali je svaki vlasnik napravio određene izmjene u interijeru prema vlastitom ukusu.

Kuća se prostire na ukupno 147 četvornih metara, od čega dnevni boravak zauzima 30 kvadrata, a u njoj, osim Senke i njezina oca, ovdje stanuju i njezina majka Gordana te kćerkica Judita stara tek deset mjeseci.

Tijekom uređenja dnevnog boravka Krešimir je odabrao trajne, prirodne i autohtone materijale te tople boje.

- Crvena opeka i hrastovina karakteristični su za Slavoniju, dok je mramorni pod izabran jer dobro isijava toplinu podnog grijanja, a unatoč svijetloj boji, lako ga je održavati zbog njegove prošarane strukture - pojašnjava Senka.

Dnevna soba denivelirana je za visinu dviju stepenica ispod razine poda ostatka prizemlja kako bi se postigla veća visina prostora i omogućio izravan pristup dvorištu, a sastoji se iz grupe za sjedenje, zone oko kamina i povišenog, prolaznog prostora iza sjedeće garniture.

Zid prema dvorištu orijentiran je na jug i ostakljen u punoj visini i širini, tako da obitelj tijekom dana koristi samo prirodno svijetlo, dok su vrata prema ostalim prostorijama ostakljena reflektirajućim staklom, što vizualno prostor čini još većim i daje zanimljivu refleksiju. Središnjim prostorom dominira kamin na drva koji je u funkciji i pali se svake godine u vrijeme zimskih blagdana.

- Iako je interijer uređen prije 40 godina, od tada nije bilo većih izmjena. S vremenom smo uklonili nekoliko goblena i heklane tabletiće koji su svakako izašli iz mode, no iz današnje pozicije teško je procijeniti koliko je uređenje koštalo. U svakom slučaju ne puno, jer u ono doba nije bilo velikog izbora niti velikih razlika u cijenama - govori Senka.

Prema Krešimirovu sjećanju, regali i stolić iz kolekcije Ultra kupljeni su u Slavonskom Brodu, sjedeća garnitura i rasvjetna tijela nabavljeni su u lokalnim dućanima, dok su dekoracije minimalne i svode se na umjetničke slike te bilje koje prostoru daje svježinu.

- Osnovna rasvjetna tijela su staklene kugle koje su nekim čudom preživjele sve do danas, pa čak i uz nekoliko tuluma koje smo svojedobno priređivali brat i ja - zaključuje kroz smijeh Senka.

ŠTO JE ŽIRI REKAO?

Možda najveće razlike u mišljenjima prema bodovnoj tablici na kojoj su članovi žirija ocjenama od 1 do 10 rangirali finaliste bile su vidljive u kategoriji dnevnih boravaka. Bilo je dijametralno suprotnih stavova, žustro se argumentiralo, no jedna dnevna soba je i prema ukupnim bodovima, ali i prema finalnoj raspravi odnijela pobjedu. Radi se o boravku Krešimira Šepića u Osijeku, koji je, unatoč estetici osamdesetih godina prošlog stoljeća, svojim konceptom, tlocrtom i pametnim odabirom materijala oduševio žiri.

- Iako nije nov, potpuno zadovoljava sve potrebe modernog života i ne treba se mijenjati - rekao je Ante Nikša Bilić iz arhitektonskog ureda Studio Antemurales.

Saša Randić, arhitekt iz ureda Randić i suradnice, dodao je da je denivelacija u odnosu na ostatak prizemlja odlična odluka i primijetio kako bi ovaj prostor vrlo dobro izgledao i s nekim drugim namještajem.

- Radi se o uščuvanom i jako dobro projektiranom dnevnom boravku koji je arhitektonski fino odrađen od početka do kraja bez nepotrebnih digresija - istaknuo je Tomislav Ćurković iz arhitektonskog ureda Dva arhitekta.

Iako osobno ne voli izričaj osamdesetih, arhitektica Iva Šilović, koja vodi projekte u Prostoriji, na ovaj interijer nije imala zamjerki i zaključila da je potpuno integriran u arhitekturu kuće.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:43