Kućica iz bajke

Vikendica iz snova

Kućica iz bajke četveročlane obitelji iz Karlovca

INFO: kuća od 73 četvorna metra na dvije etaže s vinskim podrumom i velikom okućnicom
LOKACIJA: okolica Bosiljeva
VLASNICI: četveročlana obitelj iz Karlovca

Četveročlana obitelj Novaković iz Karlovca prije nekoliko si je godina postavila zahtjevnu misiju: obnoviti kuću koju je vlasnici ostavila njezina baka Doroteja i napraviti savršenu kuću koja će biti puno više od obične vikendice i u kojoj će provoditi barem pet dana u tjednu.

– Budući da se kuća nalazi u blizini Bosiljeva, nije nam teško skoro svaki dan nakon posla putovati iz Karlovca. Nije daleko, a mi ovdje zaista uživamo. Guštamo u tišini, mirisu prirode, roštiljamo, radimo zimnicu, bavimo se svojim pčelama… Ma, idila – kažu vlasnici, dodajući da kuća datira još iz 1920. godine. Napravljena je od hrasta, što je, ističu vlasnici, odlično jer je vrlo laka za održavanje. – Kada smo se odlučili za obnovu, nismo niti znali koji nas posao čeka.

Riječ je o kvalitetnoj kući koja ima zidove debele čak 32 cm, ali je godinama bila jako zapuštena. Kada smo nakon dugo vremena došli ponovno u nju, slama je bila na njoj! No, krenuli smo i malo-pomalo kuća je počela svakim danom sve više poprimati izgled kakav smo htjeli postići – zadovoljno pričaju. Radilo se zaista pomalo. Desetak godina. Nije to nikakav problem. Tako su i htjeli.

– Nikako nismo htjeli fušati i napraviti nešto ofrlje. Kada je kapnula neka lova, radili smo. Odvajali smo minimalno od plaće, da se ne osjeti. Sto kuna za boju jedan mjesec i bojaj. I tako godinama. No, sada je skoro sve gotovo – objašnjavaju. Većinu posla u interijeru i eksterijeru odradio je vlasnik sam. Brusio je, pilio, bojao, čak je i gotovo sav namještaj sam napravio.

– Nisam nikakav stolar ili majstor po struci, samo imam volju. Gledao sam kako se rade neke stvari na internetu i jednostavno to primijenio. Preporučam svima da se tako educiraju. Brzo je i povoljno, a zaista pomaže. Ipak, nisam ja neki primjer za svakoga jer bih mogao šmirglati jedno drvo cijeli dan – smije se vlasnik kojemu svaki dan na pamet padaju svakakve maštovite ideje. Tako mu je jedan dan sinulo da bi mogao napraviti luster od bačve. I napravio ga je! Onda mu je sinulo da bi mogao postaviti seljački pod.

I postavio ga je! Imao je čak toliku želju da se sam upustio i u gradnju kamina. – Satima sam telefonski gnjavio čovjeka iz tvrtke Kamini Hoyan da mi da neke savjete i na kraju sam uspio sam samcat napraviti kamin – ističe vlasnik. Odmah po ulazu u kuću ulazi se u blagovaonicu koja osvaja toplinom i zanimljivim uređenjem.

Na malim prozorima su karirane zavjese, a u istom su uzorku i ja- stuci za stolce. Golemi drveni stol – uz koji se često okupi poveće društvo na kakvoj veselici ili večerici – također je napravio vlasnik sam. Lijevo je mini kuhinja koja je prava seoska, drveno-zidana, s retro štednjakom na kojemu je naslagana zimnica, a posve ravno su dnevni boravak i kupaonica. Dnevni boravak je minimalno opremljen, samo komadima koji su potebni za ugodan boravak u njemu. To su sofa, tapecirana fotelja i coffee table, koje je, još jednom, vlasnik sam napravio.

Gornja etaža, koje u originalnom tlocrtu nije bilo nego su je vlasnici sami osmislili i dogradili, organizirana je kao spavaći dio s terasom. Ova etaža uređena je poprilično jednostavno. Vlasnik je izradio krevete od paleta, a na jedan od komada vlasnica je smjestila staru mašinu Singer koju je naslijedila. Kući još pripada i vinski podrum u kojemu vlasnici skupljaju najbolja vina iz cijele regije, koja jako vole piti.

– U cijelu ovu priču uloženo je mnogo truda, vlastitog rada i, ponajprije, ljubavi. Baš zbog toga nismo htjeli da nam nitko drugi radi po kući, već smo se svakog, pa i najmanjeg detalja primili sami kako bi na kraju sve ispalo kako smo sami željeli. Znamo da smo odabrali teži put i da je sve moglo biti gotovo puno ranije, ali da smo dali nekome drugom da nam radi sigurni smo da u konačnici ne bi bili zadovoljni – dodaju vlasnici čija je kuća posebna još po jednoj stvari – nema ormara! – Ah, da… nemamo ormare.

Moramo se pozabaviti i time, ali nismo još stigli. Uostalom, nije baš da su nam prijeko potrebni. Stavili smo neki ormar u kupaonicu i tamo sve taložimo. Zasad ima dosta mjesta. Već ćemo i druge ormare napraviti… Polako… – kažu vlasnici koji otkrivaju da je njihova kuća i jako dobro izolirana. Ljeti je lijepo prohladno, a zimi toplo. Baš kako treba. – Lijepo je u sva godišnja doba, ali ako moramo izdvojiti, najljepše nam je ovdje zimi. Snijeg zna napadati sve do prozora pa je ugođaj bajkovit. Najljepše nam je što je u svako godišnje doba ovdje – antistresno. Bilo da smo zavaljeni u kauču pred TV-om ili radimo nešto oko kuće, osjećamo se super. Zrak je super, nema susjeda i baš uživamo – kažu vlasnici koji su okoliš oko kuće maksimalno iskoristili.

Osim što sami uzgajaju svakakvo povrće koje im je i osnovna namirnica prehrane, često od šljive i meda rade rakije, ali i ocat od meda. Riječ je o ekološkom pripravku punom vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, karotena i drugih svojstava za koji se smatra da razblažen s vodom te s dodatkom aromatičnog meda čini idealni jutarnji energetski i antikolesterol napitak. – Ne kažemo da bi svakome bilo dobro ovako, u ovoj kući i u ovom kraju.

Nama se sviđa jer jako volimo prirodu i životinje i to nas čini sretnima. Nama ovdje nikad nije dosadno. Uvijek nađemo neku zanimaciju i uvijek nam je premalo vremena kad ovdje boravimo. Nadamo se da će se život posložiti tako da ćemo jednoga dana baš živjeti tu – zaključuju vlasnici.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:03