TOPLINA I PROZRAČNOST KUĆE ZA ODMOR

Vila s beskrajnim pogledom na morsku pučinu nedaleko od Dubrovnika

    AUTOR:
    • Anita Budimir

  • OBJAVLJENO:
  • 18.08.2019. u 11:55

Antonio Bokšić

Vrt je spoj zelenila i maslinika, a u unutrašnjosti se stapaju suvremeni dizajn i opuštenost, što je tipično za kuće za odmor smještene diljem Mediterana

Na udaljenosti od nekih 10 kilometara od Dubrovnika nalaze se Mlini, staro povijesno naselje Molina. Postoje informacije da su ladanjski mir i bogatu trpezu Dubrovčani oduvijek tražili u ovom živopisnom naselju, nekada vozeći se kočijama, a danas automobilima.

 

Mlini su bili i ostali mjesto susreta, ljetovanja, odmora, šetnje, rekreacije. Cijelo ovo područje bogato je otmjenim zdanjima i nadaleko je poznato da se tu uvijek tragalo za odmorom u hladovini tih istih zdanja. Gledajući iz ove perspektive, tradicija se vjerno nastavila, oblici i konture su se nešto promijenili, ali u Mlinima se i dalje poštuje ostavština luksuznih zdanja. Mi smo navratili do obitelji Dragičević, koja nam je otvorila vrata svoje Ville Ivane i pružila nam priliku da sami vidimo kako je taj poznati luksuz izgledao.

GLAVNI ADUT

Iako dolazimo s određenom idejom o tome što bi nas moglo dočekati, ipak ostajemo bez daha pri susretu s najotmjenijim dijelom kuće - beskrajnim pogledom na morsku pučinu. Sami vlasnici Ivana i Josip također nam otkrivaju da već imaju jednu vilu te da su dugo u ovom poslu pa su odlučili nastaviti u tom smjeru i izgraditi još jednu kuću za odmor.

 

- U početku smo se usuglasili da nam je vrhunski pogled na more jedan od glavnih aduta i upravo zato svih pet spavaćih soba ima prekrasan pogled. Uživati u pogledu se može iz većine kupaonica u kući, što je bio, kako se pokazalo, pun pogodak - kažu.

Kuća je od 'glave do pete' obučena u mramor.  Uz njega je korišten i dolit s primorskog područja, koji se nalazi u svim sobama i kupaonicama, a vlasnici su ga odabrali kako bi njime odali počast prirodnim materijalima, kao i tradiciji

 

Villa Ivana izgrađena je 2013. godine, a prostire se na 360 metara kvadratnih na tri etaže s impozantnih 700 metara kvadratnih okućnice, koja se sastoji samo od zelenila i maslinika. U prizemlju kuće smješten je prostrani dnevni boravak s blagovaonicom, dok je na istoj etaži kuhinja izrazito suvremenog izgleda diskretno odvojena.

 

Na preostalim etažama su se smjestile prostrane sobe s kupaonicama i, kao što sama vlasnica kaže, sve s pogledom na nezaboravni morski prizor. Ivana nam objašnjava kako su ona i suprug osmislili izgled interijera i bazena na terasi, a prošle zime je s prijateljicom Katarinom Sabljić krenula u mali makeover vile.

 

KOMBINACIJA STILOVA

- Dodale smo zavjese, zatim smo zamijenile tepihe, dodale naslonjače, ukrasne jastuke te elemente drveta, kako bi prostor dobio toplinu. Primjerice, komoda, koja je kombinacija drveta palisandera i metala koji se složio s dnom stolaca, je dala novu dimenziju velikom blagovaonskom stolu. Ono što nam je bilo važno zadržati jest prozračnost. Kombinacija stilova koji su prisutni kroz cijelu kuću su nešto između tradicionalnog i suvremenog.

 

- Villa Ivana je ‘od glave do pete’ obučena u mramor. Dolitom s primorskog područja dali smo počast prirodnim materijalima, kao i tradiciji. Koristili smo ga i u kupaonicama, kao i u svim sobama jer smo zaljubljenici u prirodne materijale. U kombinaciji sa spomenutim mramorom bež boje stoji odabir suvremenog dizajna namještaja, ali kroz cijeli objekt se mogu naći razne varijacije na kombinacije tradicije i suvremenosti - ističe vlasnica.

 

TRADICIJA

Vlasnici također naglašavaju da su tradiciju htjeli pratiti i u tom luksuznom kontekstu, ali su s ubacivanjem namještaja suvremenog dizajna ipak htjeli zadržati notu opuštenosti kuće za odmor na Mediteranu. Na samom kraju bi se moglo zaključiti da navodne priče o ladanjskom miru i bogatoj trpezi u Mlinima svakako mogu svoju potvrdu pronaći u primjeru Ville Ivane.

 

Foto: Antonio Bokšić

Izdvajamo

Iz drugih medija