U POSJETU

Vila Stari dvor u Zatonu pokraj Zadra

 

Kuće za najam doživljavaju pravu renesansu u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji. Njihovi vlasnici svjesni su da turisti više ne žele samo dobru lokaciju, lijepu prirodu i obično prenoćište. Svjesni su da su današnje generacije turista puno zahtjevnije. Oni žele genijalno uređen smještaj koji će ih osvojiti svakim svojim centimetrom, žele nešto drugačije, nešto zavodljivo, nešto što izaziva i uzbuđuje, nešto sadržajno. Znao je to dobro i 23-godišnji Josip Liverić koji je nedavno preuredio 60 četvornih metara veliku kuću u Zatonu pokraj Zadra. On već tri godine živi u New Yorku, pa je odlučio kuću, koju je dobio u nasljedstvo, organizirati i preurediti u lijepu kuću za turistički najam naziva Vila Stari dvor.





Riječ je o kući koja je sagrađena prije 1968. godine. Kako su moji preci u prošlosti imali prvu pekaru u Zatonu, donji dio kuće bio je stara konoba crnih zidova i velikog komina gdje se radio kruh. Gornji dio bio je zasebna jedinica u koji se penjalo vanjskim skalama i sastojao se od kuhinje, WC-a i spavaće sobe. Adaptacija je zbog toga obuhvaćala puno stvari. Prije svega, rušenje starog komina, zatim probijanje stropa kako bi se dva zasebna kata povezala unutarnjim skalama, rušenje vanjskih skala, kompletno mijenjanje krova, postavljanje laminata i pločica, mijenjanje rasporeda prostorija na katu da se dobiju dvije odvojene spavaće sobe te naposljetku stavljanje fasade za koju smo odabrali žutu boju koja na prvu malo odskače od starinskog štiha dvora, a opet oživi monotoniju sivo-kamenog dvorišta. Također smo dva siva stupa ispod terase obložili ciglenim pločama - nabraja mladi vlasnik koji je posebnu inspiraciju imao kada je uređenje dvorišta u pitanju.

Iz dvorišta nije htio maknuti ni baciti ništa od zatečenih starih stvari, poput starog kara i bačve.

- Htio sam zadržati vani čar seoskog dvora. Čak sam bačve iskoristio kao stolove za terasu, kao i stare drvene banke za sjedenje - ističe i dodaje kako je, što se tiče interijera, prvo imao viziju da sve uredi u modernom stilu, no njegova majka Dubravka i sestra Nikolina navijale su za starinski stil, što se na kraju pokazalo kao bolji, prikladniji izbor jer je konačni rezultat objekt pravog dalmatinskog, toplog ugođaja koji gosti obožavaju.

- Dvije strane zida napravili smo u kamenu, isturene dijelove zida obložili u drvo, pod obložili pločicama boje cigle, a iznad kuhinje postavili mozaik pločice. Kuća se inače sastoji od dvije etaže. Dolje se nalazi zajednička prostorija u kojoj je kuhinja, blagovaonica i kupaonica, a na katu se nalaze dvije spavaće sobe, WC i balkon. Kuća je specifična zbog toga što je većina namještaja ili ručni rad ili stari namještaj. Jedino kupaonica i WC odudaraju od ostalih prostorija. Kupaonica je u modernoj zelenoj boji, a u WC-u prevladava crvena - objašnjava i ističe kako je u te dvije prostorije uspio spojiti svoju želju s onom od majke i sestre.


- Tu se osjeti poigravanje modernog i veselog sa starinskim, puno ozbiljnijim stilom - smije se i dodaje kako je najviše sretan zbog činjenice da u kući gotovo ništa, osim kauča i kupaonskog namještaja, nije kupljeno, sobe su rađene po mjeri, kuhinjski stol i stolice su jako stari i nalazili su se u kući prije renoviranja, samo su prelakirani, a stolice navučene crvenom navlakom.



Foto: AG Photo (Antonia Gundić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 02:32