Vila u Jesenicama

Suvremena dalmatinska kuća: Elegantna, skromna i snažno povezana s prirodom

 Novasol
Zbog financijskih razloga kuća je prvih nekoliko godina zamišljena kao turistički objekt da bi kasnije postala obiteljski dom i ured

„Svak bi piva niko kopa, to je župa Sv. Roka“ neslužbeni je lokalni moto koji najvjernije opisuje ležerni mediteranski stil života prisutan na prostoru Jesenica, gdje je smještena prekrasna Vila Meja u koju vas danas vodimo. Projekt vile potpisuje Hrvoje Kedžo, diplomirani inženjer arhitekture i osnivač arhitektonskog ureda Alite (alite). Diplomirao je na Građevinsko arhitektonskom fakultetu u Splitu pod mentorstvom prof. Hrvoja Njirića, a prvo radno iskustvo je stekao u arhitektonskom uredu Dinka Peračića. Hrvoje je određeno vrijeme proveo kao predavač stručnih arhitektonskih predmeta u Graditeljsko-geodetskoj tehničkoj školi u Splitu, a radio je i u inozemstvu u arhitektonskom uredu Aerolab, Changzhou, Kina. U kolovozu 2014. godine otvara samostalni arhitektonski ured ALITE u Splitu i započinje sa svojim projektima od kojih je jedan i Vila Meja.

image
Marko Ivanišević
image
Marko Ivanišević
image
Novasol
image
Novasol

- Marko Ivanišević, investitor i bliski prijatelj još od srednje škole, odlučuje se 2014. godine na izgradnju obiteljske kuće na djedovini te me angažirao da zajedno složimo projektno rješenje - započinje nam svoju priču Hrvoje i nastavlja - U konceptualnom smislu Vila Meja rezultat je preispitivanja ideje dalmatinske kuće i suvremenog mediteranskog stila života. Pojam dalmatinske kuće kroz povijest predstavlja skromnost i snažnu povezanost s prirodom.

image
Marko Ivanišević
image
Novasol

Sastoji se od unutarnjih prostora esencijalnih za život, neposrednih vanjskih prostora koji se koriste kao dnevni boravak, te onih udaljenijih (pašnjaci i polja) koji osiguravaju ekonomsku stabilnost kućanstva. Današnja ekonomska stabilnost rješava se kroz turizam, generirajući izgradnju koja često nekritički prati sadržaj pravilnika o kategorizaciji objekata. Rezultat tog procesa obala je puna predimenzioniranih zgrada bez dugoročne vizije u slučaju izostanka turističke sezone - ističe.

image
Marek Cich
image
Novasol
image
Novasol

Vila Meja trenutno se nalazi u turističkoj fazi s četiri zvjezdice kuće za odmor s bazenom. Sastoji se od dnevnog boravka s kuhinjom, četiri bračne sobe s trima kupaonicama i jednim toaletom, na ukupno 170 metara kvadratnih bruto površine. Saznajemo kako je osnovna ideja Vile Meje rješenje stambenog pitanja investitora u njegovom rodnom kraju. Zbog financijskih razloga kuća je prvih osam do deset godina zamišljena kao turistički objekt koji otplaćuje neizbježni stambeni kredit, da bi se naposljetku transformirala u obiteljski dom i ured. - Njena iduća obiteljsko-poslovna faza podrazumijeva prenamjenu bračne sobe u prizemlju u uredski prostor koji u današnje vrijeme digitalnog poslovanja pruža ekonomsku stabilnost i na taj način omogućava organizaciju obiteljskog života u Jesenicama - objašnjava nam arhitekt.

image
Novasol
image
Novasol
image
Novasol

Oblikovno kuća prati teren i zatečeni sustav terasastih kamenih podzida - meja, na način da suteren postaje naglašeni kameni podzid volumena prizemlja kao jedinog istaknutog arhitektonskog elementa parcele. Ovakvim pozicioniranjem omogućen je direktan izlaz na teren iz sve četiri spavaće sobe, odnosno, mogućnost neposrednog kontakta korisnika s prirodom. Prostor bazena s beskonačnim rubom nakon ljetnog perioda i pražnjenja u zimskoj (ali i kasnijoj obiteljskoj) fazi može postati prostor za opuštanje postavljanjem viseće mreže po uzoru na rješenje unutar sačuvane masline.

image
Novasol
image
Novasol

Kosim krovnim plohama referira se na tradicionalnu geometriju dok se odabir završnog materijala i boje vodi suvremenim rješenjima u svrhu bolje energetske učinkovitosti. Jednostavnom volumenskom gestom izmicanja prizemlja preko ruba meje i blagim uvlačenjem južnog zida dnevnog boravka formiraju se arhitektonske barijere s ciljem reguliranja insolacije u ljetnom i zimskom periodu. U kombinaciji s dizalicom topline i solarnim kolektorima postignut je energetski razred A, koji zadovoljava uvjete zgrade gotovo nulte energije (nZEB standard).

image
Novasol
image
Novasol

Odnos kuće prema vanjskom prostoru ostvaren je kroz dva režima korištenja. Prvi se odvija na zapadnoj strani kuće, gdje su na oba nivoa formirane natkrivene terase s kaminom. Prostori su to od izuzetne važnosti za mediteranski stil života tj. male fešte i neformalna druženja uz gradele. U ljetno se doba više koristi prozračnija varijanta u prizemlju, a zimi od bure zaštićeniji suteren. Drugi režim korištenja je ostvaren eliminiranjem sadržaja kao što su teretana, sauna i igralište u sklopu parcele, što korisnika usmjerava na korištenje obližnjeg igrališta, trail i biciklističkih staza kao sastavnog dijela kuće. Tom simboličnom gestom želimo podržati nastojanja lokalne zajednice koja kroz niz sportskih natjecanja kao što su Jesenice treking i Dalmacija Ultra Trail želi isprofilirati područje Primorske kose kao sportsko-rekreacijsku zonu.

image
Novasol
image
Novasol

Hrvoje nam za kraj kaže - Ljepotu arhitekture vidim u njenom softverskom dijelu. Činjenici kako isti prostor ovisno o dobu dana, tjedna ili godine potpuno promjeni karakter i namjenu, a da pri tome ne mijenja svoj hardver - materijal i geometriju. Upravo ta igra postaje najzanimljivija u zoni natkrivenih vanjskih prostora karakterističnih za našu mediteransku klimu i stil života. Na investitorima je odluka koliko su spremni takve prostore ukomponirati u buduće projektne zadatke. Prostore koji garantiraju #koovomoreplatit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 13:00