Novi dom mladog poduzetnika

Vodimo vas u centar Splita u sjajno uređen stan od 60 kvadrata iza kojeg stoji arhitektica Mira Matulović

Kupovina nekretnine za život nikada nije jednostavan proces. Danas je na tržištu mnogo stanova na prodaju i izbor je uistinu velik. Ima tu svega, kvalitetnih nekretnina koje vrijede traženu cijenu, vrlo povoljnih nekretnina kod kojih treba detaljno ispitati zašto je tako, nekretnina na dobrim lokacijama, ali s neadekvatnim cijenama... No, ono što će u konačnici odrediti koju nekretninu kupiti je budžet, kvart i stanje nekretnine. Neki će se odlučiti za potpuno novu nekretninu, ali malo dalje od središta grada, dok ima i onih kojima je bitna lokacija, i čak priželjkuju nekretninu kojoj je potrebna kompletna renovacija.

Interijer u koji vam danas vodimo novi je dom mladog poduzetnika i nalazi se samo dvije minute hoda od centra Splita u Tolstojevoj ulici. Riječ je o stanu veličine 60 četvornih metara kojem je bila potrebna kompletna renovacija. No, u ovom je slučaju to i bio cilj. Pronaći stan na dobroj lokaciji, koji će u potpunosti moći prilagoditi svojim željama i potrebama od samog je početka priželjkivao ovaj mladi poduzetnik.



Riječ je o stanu veličine 60 četvornih metara koji se sastoji od dvije spavaće sobe, predsoblja, kupaonice, kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka smještenih u jednoj prostoriji te dva balkona. Za uređenje interijera investitor je angažirao arhitekticu, koja je u ovom slučaju bila i dizajnericu interijera, Miru Matulović s kojom je od samog početka imao odličan odnos. Kroz brojne razgovore i pregledavanje inspirativnih fotografija ideja o prostora u kakvom bi želio živjeti postala je jasna. Od samog početka uređenje je trebalo biti jednostavno, ali moderno, neopterećeno namještajem te lako za održavanje.




- Htjela sam kreirati prostor koji će biti jednostavan, moderan, ali topao. Prvo smo se dogovorili oko palete boja. Odabrali smo sivu, bijelu, crnu i plavu koju sam tijekom uređenja upotpunila uvođenjem žute i crvene boje kako bih postigla potrebnu toplinu doma. S obzirom na to da je stan prvenstveno uređen za muškarca, od materijala sam koristila metal i drvo. Željela sam kombinacijom boja i materijala stvoriti ugodan industrijski stil. Također, investitor je htio prostor koji će lako “rasti” i preoblikovati se tijekom korištenja - doznajemo od arhitektice.




Interijer je opremljen namještajem kupljenim u Ikei, Jysku i Emmezeti. Kod opremanja stana bilo je bitno da namještaj dobro izgleda i da je funkcionalan te da investitoru neće biti žao za nekoliko godina promijeniti namještaj ako mu se životne potrebe izmijene.







Kompletno uređenje trajalo je pet mjeseci, a bilo je potrebno ukloniti dio zidova zbog novog rasporeda prostorija, promjena instalacija, postavljanja novih podova te popravljanja zidova s obzirom na to da su bili u izuzetno lošem stanju. No, ono što nam je najviše privuklo pažnju u ovom su interijeru slike koje je arhitektica sama naslikala, a koje su se odlično uklopile u prostor i upotpunile dizajn te ga čak i naglasile. Jedna tema se provlači kroz spavaće sobe, ali svaka ima svoj karakter postignut samo malim izmjenama u bojama.





Također, unatoč tome što je arhitektica u jednu prostoriju smjestila kuhinju i blagovaonicu i dnevni boravak, ta dnevna zona nije zagušena ili tijesna, već se pravilnim odabirom namještaja, boja, materijala te organizacijom postiglo da prostorija osjećajem bude veća i ima više funkcija i zona.

Kompletno uređenje prostora od građevinskih materijala do vilice i noža stajalo je oko 10 000 eura, s obzirom na to da je investitor dosta posla u interijeru odradio sam.

U nastavku pogledajte kako je stan izgledao prije renoviranja.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:56