Stan mjeseca

Vodimo vas u dva manja stana na zagrebačkom Trnju

PROFIL

INFO: stanovi za kratkoročan najam
LOKACIJA: Trnje, Zagreb
VLASNICI: četveročlana obitelj
IDEJNO RJEŠENJE: vlasnik i Ivančica Kršek, studio Makeover addict

Kakva transformacija! Ivančica Kršek iz brenda Makeover addict osmislila je kako od 120 kvadrata stambenog prostora na zagrebačkom Trnju dobiti dvije jedinice namijenjene kratkoročnom najmu te ih povoljno, ali efektno opremiti.

Postoje dvije vrste problema kad je riječ o stambenim prostorima. Prvi je, sasvim sigurno, nedostatak kvadrata. Drugi je, pak, višak kvadrata.

Kad je riječ o nedostatku kvadrata, treba pomno promisliti o eventualnim zahvatima kojima bi se dobio kvalitetniji raspored ili dodatna spavaća soba, dok se kod viška kvadrata otvara puno više mogućnosti za reorganizaciju i prenamjenu prostora. Posebno govorimo li o velikim stanovima lošeg i nefunkcionalnog tlocrtnog rasporeda, koji imaju potencijal da se od jednog stana naprave dva manja, funkcionalna.

Neki na taj način rješavaju stambeno pitanje za sebe i, primjerice, svoje roditelje ili dijete, a neki investiraju u jednu ili obje jedinice koje potom ponude na tržištu. Budući da u posljednjih pet godina rapidno raste potražnja za stanovima namijenjenim kratkoročnom najmu, situacija s viškom kvadrata mnogima se pokazala kao logičan iskorak u turizam. O tome su razmišljali i vlasnici stana površine oko 120 kvadrata na zagrebačkom Trnju, koji su angažirali Ivančicu Kršek iz brenda Makeover addict da bi vidjeli mogu li svoju ideju provesti u djelo.

- S obzirom da je u Zagrebu sve veća potražnja za stanovima za kratkoročan najam u turističke svrhe, ovo je bio jedan od načina kako nekretninu iskoristiti na najbolji mogući način. Pretpostavka je bila da je potražnja za manjim stanovima veća pa se s obzirom na ukupnu kvadraturu i postojeći tlocrt podjela jednog velikog stana na dva manja činila najlogičnijom - kaže Ivančica i dodaje da je postojeći tlocrt dopuštao novi raspored jer je ulazni hodnik već prije dijelio stan na dva dijela.

Lijevi dio stana služio je kao zona za odmor i imao dvije velike spavaće sobe i kupaonicu, a u drugom dijelu stana bio je smješten dnevni boravak, blagovaonica, zahod, izba te velika, ali nefunkcionalna kuhinja sa smočnicom i spremištem te lođa.

- S obzirom na to da je stan u zgradi sagrađenoj sredinom 80-ih godina 20. stoljeća, takav 'raskošan' i za današnji pojam nefunkcionalan raspored prostorija nije nimalo neobičan za to razdoblje gradnje u Zagrebu - napominje Ivančica i dodaje da je stan bio održavan i u relativno dobrom stanju, ali je zbog njegove nove namjene trebalo napraviti novi tlocrt, kompletnu adaptaciju i idejno rješenje uređenja.

U novom tlocrtnom rješenju stana predviđene su dvije kuhinje, dva dnevna boravka i dvije kupaonice, a preostali prostor, osim za hodnike, iskorišten je za što više spavaćeg prostora.

Ulazni hodnik u stan postao je zajednički pretprostor dviju jedinica i sada ima funkciju recepcije. U lijevom dijelu stana, na mjestu prijašnje velike spavaće sobe, osmišljena je i smještena kuhinja, dio za blagovanje i dnevni boravak sa sofom koja se može razvući u krevet. Nekadašnja manja spavaća soba i kupaonica zadržale su svoju funkciju.

Desni dio stana bio je tlocrtno puno zahtjevniji jer je bio vrlo razveden. Od izbe i prostora za blagovanje rušenjem postojećih i izgradnjom novih pregradnih zidova dobili smo dvije spavaće sobe. Dnevni boravak je zadržao svoju funkciju, ali je srušen zid između njega i kuhinje, dok smo gradnjom podesta produžili kuhinju prema boravku i dobili prostor za blagovanje. Tako sada dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica čine jedan otvoreni prostor i puno su funkcionalniji nego prije - kaže Ivančica Kršek.

Dodaje da je najzahtjevniji dio bila gradnja nove kupaonice na mjestu nekadašnje smočnice i spremišta, a zahvaljujući snalažljivosti i vještim rukama gospodina Ivice i majstora iz tvrtke VIK - EKO, dobili su novu, veliku i funkcionalnu kupaonicu.

S obzirom na to da je vlasnik stana i sam ljubitelj dizajna interijera, Ivančica ističe da su vrlo brzo dogovorili koncept uređenja oba stana. Osnovna ideja vodilja bila je da stanovi uređenjem odskaču od ostatka ponude koja je često uniformirana i konfekcijska ili se svodi na slijepo kopiranje kataloga s namještajem i časopisa za uređenje interijera.

- Iz dizajnerske perspektive najzahtjevnije je bilo predvidjeti profil gostiju koji će koristiti stanove, odakle dolaze, koje su njihove navike i očekivanja i u skladu s time pogoditi koncept uređenja koji će biti privlačan većini, a opet biti drukčiji i poseban.

Osim lijepo dizajniranog interijera, prioriteti su bili udobnost i funkcionalnost prostora pa smo pazili da svaki stan ima dovoljno ormara, udobne krevete i prostor za kretanje da se gost ne osjeća kao u skučenoj sobici hotela. Također, trebalo je pomiriti početni zamišljeni i željeni koncept s ponudom u hrvatskim dućanima i predviđenim budžetom. Moram istaknuti da je sav namještaj kupljen u trgovinama u Hrvatskoj, a ono što nismo mogli naći, izradili smo sami - kaže.

Apartmani se razlikuju i po konceptu i po stilu uređenja, a budući da su namijenjeni kratkoročnom najmu, nastojalo se paziti na budžet i postići maksimalan efekt sa što manje ulaganja. Tako se u oba stana mogu uočiti zanimljiva dizajnerska rješenja. No, krenimo redom. Manji stan je uređen minimalistički s notom ženstvenosti po želji vlasnice i predviđen je za manji broj gostiju. Sastoji se od ulaznog hodnika, kupaonice, spavaće sobe te velike prostorije u kojoj je kuhinja, dio za blagovanje i dnevni boravak.

Korpus stare kuhinje iskorišten je za novu, a zamijenjene su samo fronte ormarića, što se pokazalo kao izvrstan način uštede. Umjesto zidnih pločica, između gornjih i donjih ormarića, postavljeno je kaljeno staklo na koje je aplicirana folija na kojoj piše 'Dobar tek' na različitim svjetskim jezicima - kaže Ivančica i pokazuje kupaonicu uređenu u prepoznatljivom skandinavskom stilu.

Veći apartman, pak, dodatno ima još jednu spavaću sobu i lođu, a uređen je pretežito u industrijskom stilu prema želji vlasnika. U njemu može boraviti do šest gostiju. Kuhinja i stol za blagovanje su također rađeni po mjeri, a najzahtjevnije je bilo urediti zidove dnevnog boravka koji je polukružan pa se malo toga može staviti na njega.

- Televizor je ukomponiran u posebnu, po mjeri napravljenu drvenu kutiju od hrastova furnira, a na zid su postavljene 'nevidljive' police za knjige koje smo naručili iz inozemstva jer ih u Hrvatskoj nismo mogli pronaći. Od materijala, ovdje prevladavaju metal, hrast masiv i hrastov furnir - kaže.

Od efektnih rješenja izdvaja i samoljepljive folije osmišljene isključivo za ove stanove i zalijepljene na fronte starih ugradbenih ormara, a vežu se uz stil uređenja i funkciju svake jedinice. Tako je, primjerice, u ulaznom hodniku folija na kojoj je prikazana karta grada Zagreba s ucrtanim putom od stana do centra, dok su neobični noćni ormarići od starih enciklopedija i metalnih bačvi za motorno ulje napravljeni i preuređeni u Makeover addict radionici.

S obzirom na to da nismo mogli naći dobru rasvjetu po prihvatljivoj cijeni, veliki dio rasvjetnih tijela napravili smo sami. Na isti način nastale su i viseće vješalice u spavaćoj sobi i hodniku - dodaje Ivančica, a valja istaknuti da se puno pozornosti posvetilo i zidovima. Osim zidnih tapeta u većem apartmanu, svi plakati, folije, slike i natpisi na zidu osmišljeni su i dizajnirani specijalno za ove stanove, a u velikoj kupaonici uokvirene su originalne reklame za Kalodont i Odol iz 1930. godine.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 04:08